Кои страни да посетим в Европа през 2021 г.?

Както всяка година, хиляди хора от над 190 държави по света гласуваха кои са Най-добрите дестинации в Европа.Къде бихте искали да отидете в Европа щом стане безопасно да се пътува? Открийте топ желани места в Европа, най-добрите градове за почивка, някои от най-подходящите устойчиви дестинации, най-желаните места за морски почивки или най-добрите за културни и гастрономически приключения, както и за семейни и за романтицни ваканции.За сега спазвайте мерките, пътувайте онлайн и откриите вдъхновяващи идеи за следващата в почивка в Европа.

Брага, Португалия

Така наречения португалски Рим е вашата най-добра европейска дестинация за 2021. Брага (Braga) има какво да предложи на всеки един от нас. Градът ще привлече любителите на историята и архитектурата. Мястото е и задължително за посещение за почитателите на гурме кухнята, за любителите на шопинга (с един от най-големите търговски центрове и широк спектър от независими магазини в центъра на града). Брага е задължителна дестинация и за привличаните от духовността на прекрасните църкви, манастири и светилища.

Невероятно ромонтична, Брага е един от най-щастливите градове в Европа и е сред тези с най-високо качество на живот в света. Все още се притеснявате за Ковид? Брага е призната от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР, OECD ) за бързия си и иновативен отговор на властите за спиране на епидемията, предпазвайки най-уязвимите.

Обичате да пътувате и се оглеждате за място, където да инвестирате или да се установите? Брага е включена сред най-добрите дестинации за инвестиране в Европа. Градът също така е отдаден на идеите на устойчивият туризъм и е част от мрежата градове с нулеви емисии на въглероден диоксид.

Град на традиции и модерност, Брага е динамичен, искрящ, културен, гастрономически и исторически център… най-добрата дестинацшя в Европа за 2021. С разнообразието си от културни събития и срещи, Брага е град, който може да разгледате по всяко време на годината. Брага е правилното място за посещение за семейства, за двойки, за културни приключения, пазаруване или гастрономически открития.

BRAGA, PORTUGAL

Рим, Италия

От десетилетия Рим е един от любимите европейски градове за пътешествениците от целия свят. „Roma Caput Mundi“ – Рим е столицата на света. Това е вярно в много отношения. Римляните оформили границите на Европа и са я обогатили културно като никоя друга цивилизация.

Римската провинция е подходяща рамка за много от съкровищата на столицата и заобикалящите я области, малко или много преживели влиянието на Вечния град през годините.

Рим е отворен музей, дори повече от Париж или Атина. Италианската столица е идеалната дестинация за семейни пътувания, откривайки Колизеума или за романтична почивка, признавайки любовта си на Испанските стълби. Хиляди преживявания ви чакат в Рим.

Цавтат, Хърватия

Тази година, отново, Цавтат (Cavtat) е в топ позициите на мечтаните ви дестинации в Европа. Смес от слънце, море, кухня, природа, култура, почивка, Цавтат е точно това, от което имате нужда през 2021.

Мечтаете ли за място, където живота е просто удоволствие? Пред вратата ви, с голямо количество занимания, места за разглеждане, за забвление и преживяване. Нека ти помогнем да намериш мястоТО… невероятно красивата част от Европа, намираща се в Хърватия до „задължителния за посещаване“ Дубровник (Dubrovnik). Нарича се Цавтат, в региона Конавле – така наречената Хърватска Тоскана. Живописният и чаровен град Цавтат е вероятно най-известното място в региона Конавле и се намира само на 18км от Дубровник. Най-добре пазената тайна е центъра на стария град, който крие много очарователни кафенета и ресторанти. Има зашеметяваща брегова линия, покрита с палмови дървета и често описвана като много подобна на Сен Тропе.

Животът минава бавно в тази част на света, качество, което прави мястото желана дестинация за спокойни ваканции. Далеч от блъсканицата и шума на Дубровник този тих, малък град има вълшебно успокояващо усещане. Накратко – Цавтат е достатъчно динамичен, за да ви забавлява, но и достатъчно спокоен, за да ви предложи желаното уединение. Цавтат има по нещо за всеки, който знае да отвори очите и сърцето си.

Флоренция, Италия

Вероятно един от най-красивите градове на света и определено една от най-добрите дестинации в Европа. Флоренция има влияние по целият свят и все още привлича любителите на изкуството и любовта. Флорентинският Ренесанс наистина променя начина, по който мислим за човека и света около него. Корените на хуманизма са именно във Флоренция. Данте, Макиавели, Галилей, но и Ботичели, Леонардо Да Винчи, Микеланджело – всички те идват от Флоренция.

По време на престоя си не бива да пропускате да посетите катедралата Санта Мария дел Фиоре (Cattedrale di Santa Maria del Fiore), един от емблематичните символи на града. Също така трябва да посетите галерия Уфици (Uffizi Gallery) и да се възхитите на „Раждането на Венера“, както и галерията на флорентинската Академия (Galleria dell’Accademia), и най-прочутата статуя на Микеланджело – „Давид“.

Флоренция е и кулинарен рай. Посетете централния пазар (Mercato Centrale), за да опитате свежа паста или вкусна пица и да поглезите себе си с истински италиански сладолед. Направете романтична разходка из градините на парка Бардини (Giardino Bardini). Посетете града през раните месеци на пролетта (април – юни), когато вистериите разцъфват и атмосферата е още по-романтична.

An beautiful aerial shot of Florence, Italy architecture in the evening

Сибиу, Румъния

Сибиу (Sibiu) е вероятно сред най-красивите градове в Румъния и една от най-добрите дестинации в Европа. Градът се намира в сърцето на прочутата и красива историческа провинция Трансилвания. Мястото е невероятна комбинация между история и динамичния дух на модерен европейски град.

Градът има дълбоки корени и над 800 години история, но е силно свързан и с европейското съвремие и това може да бъде усетено в уникалния дух на града. Сибиу е успешна комбинация между ценно изградено и културно наследство и европейски космополитен, млад и динамичен граски живот.

Избран за европейска столица на културата преди няколко години, Сибиу е и първата избрана дестинация на любителите на кулинарията, тъй като е единственият град в Румъния, награден със 3 звезди Мишелин. Този чаровен град ще привлече както семейства, така и любители на историята, архитектурата, инстаграмъри и шопинга. Разходете се из великолепния средновековен исторически център, открийте кулинарните и исторически богатства на Сибиу и любопитните му забележителности като покривите с очи или Моста на лъжите. Градът е подходяща дестинация през цялата година – грандиозен през пролетта и лятото и просто вълшебен по Коледа, със своя Коледен пазар, вероятно един от най-красивите в Европа.

Тази година, открийте една от най-красивите дестинации в Румъния и се поглезете с почивка, която комибнира град с природа, култура, гастрономия и шопинг на място, което отново сте сложили на върха на нашата класация.

Париж, Франция

Париж (Paris) винаги ще бъде Париж. Без значение повода, света около нас, модата, тенденциите, Париж ще бъде Париж. Париж е бляскав, щедър, култивиран. Париж е този приятел, който бихме искали да имаме, който казва „да“ когато го поканите на престижна изложба и, който винаги казва „да“, когато го заведете на панаира за захарен памук.

Париж е невероятен град, изграден от хиляди малки региони, квартали, независими магазини, големи булеварди и очарователни малки алеи. Град на любов, култура, музеи, съвременно изкуство, гастрономия, мода… Париж е дестинацията, която винаги присъства в сърцата на любопитните, на тези, които търсят, които обичат да се губят, които обичат да отидат на кафе, в малка уличка, в магазин без да знаят какво ще намерят там.

Париж е перфектен за гастрономи, любопитни, дръзки, стари и млади, влюбени. Париж ще остане в спомените ви, бляскав и светъл, меланхоличен и романтичен, таен или елитен, природен или градски. Париж е добра идея за душата, за сърцето и за очите.

Остров Кефалония, Гърция

Тази година, направете си почивка на една от най-добрите дестинации в Европа, на един от най-красивите гръцки острови.

На юг от островите Корфу и Лефкада (Lefkada), Кефалония (Kefalonia) е прочут с пясъчните си заливи. Не пропускайте да посетите плажовете Миртос (Myrtos) и Антисамас (Antisamos). За любителите на природата препоръчваме езерото Мелисани (Melissani), класирано сред най-красивите природни забележителности на Гърция.

Myrtos Bay and Beach on Kefalonia Island, Greece.

Неща, които не бива да се пропускате: плажът Кси (Xi Beach) и шареното рибарско село Асос (Asos). Плажът Кси е известен заради невероятния цвят на пясъка си. Червеникаво-оранжевияг пясък е подобен на този на тенис кортовете Роланд-Гарос. Плажът също така набира популярност през последните години и заради изключително високото качество на водата. Древното, цветно рибарско село Асос е перфектно за семейна почивка в Кефалония.

Обичате хубави вина и хубава храна? Кефалония е също така идеална дестинация за гурме. След една кулинарна обиколка, през която ще се радвате на традиционните вкусове, изискани местни вина, невероятен мед и зехтин, можете да се насладите на романтична вечер на традиционна дървена лодка и да се радвате на залез над морето.

Котор, Черна Гора

Тази година, повече от всякога искате да пътувате към мечтани дестинации и го потвърдихте като поставихте Котор (Kotor) сред най-желаните в Европа.

Котор успява да съчетае едновременно да бъде и задължителна дестинация за Европа, и да запази чара и автентичността си. Градът привлича любителите на природата, на широките пространства, водните спортове, историята, кулгурата, духовността, семейства, двойки, планинари, кулинари и инстаграмъри. Всички обичат Котор и вие също ще го обикнете.

Ако го посетите в края на август не пропускайте парада на лодки с костюми, който преминава от Мюо до Доброта, правейки залива още по-красив. Ако обичате природата, изкуството, историята и искате да знаете повече за богатото културно наследство и обичаи на региона, посете Котор, бароковия град Пераст (Perast), и островите Дева Мария от Скалите (islet Our lady of the rocks). За да изживеете не само културните, кулинарните, историческите и спортни занимания, но и романтичните моменти, не се чудете и остане в Котор, една от най-красивите дестинации в света.

Запазете полет за Тиват (Tivat, 10мин с кола), а престоя и заниманията си в Котор.

Долината Сока, Словения

Наградена от Европейската комисия като една от най-устойчивите дестинации за туризъм, долината Сока (Soca Valley) е перфектна за почивка сред природата за семейства, спортисти, двойки… Долината Сока е точно това, от което се нуждаете, ако имате нужда от големи пространства, язовири и водопади, езера, заливи и реки, а също и традиции, ноу-хау и невероятна кухня.

Красивата река Соча (Soča), която преминава в подножието на Юлианските Алпи, покрай италианската граница, е издълбала по впечатляващ начин долината и има сред най-красивите водни басейни в Европа.

Областта покрива 942 кв.км и е разделена на три общини: Бовец (Bovec), Кобарид (Kobarid) и Толмин (Tolmin). Живописната природа в долината я превръща в истински рай за водни спортове по реката Соча (рафтинг, каяк, каране на кану и други), парапланери, алпинисти, планинари и планински колоездачи.

Словения определено е страна, която да сложите най-отгоре в списъка си с желани пътешествия, ако устойчивия туризъм и прородата са важни за вас. По време на престоя си не пропускайте да посетите Бохин (Bohinj)– друга дестинация с устойчив туризъм, която Европейската комисия е окачествила с етикет „Рай“ („EDEN“).

Канарските острови, Испания

Канарските острови се радват на постоянно сланце през цялата година. За някои от островите, като Ланзароте, са отчитани до 2500 часа слънчева светлина, рекорд за Европа. Температурата през зимата никога не пада под 14°C и стига до 20°С в слънчевите дни.

Канарските острови могат да предложат по нещо на всеки. Те са правилният избор за релаксиране, слънчева почивка или за спортуване заедно със семейството си или партньора си. Тук може да практикувате водни спортове, уиндсърфинг, гмуркане, да наблюдавате морски животни, костенурки, делфини и редки птици.

Седемте основни, величествени острова те очакват: Тенерифе (Tenerife), който е най-големия и с най-голямо население; Ланзароте (Lanzarote) и неговите активни вулкани; Фуертавентура (Fuerteventura), най-топлият, с километрични плажове; Ла Палма (La Palma), който е най-зеленият, но и с най-влажен климат; Гран Канария (Gran Canaria), който се намира в центъра и е добър компромис за семейна почивка или за спортисти, които искат да се разходят по стръмните му хълмове. Останалите осторови са Ел Иеро (El Hierro), Ла Грасиоса (La Graciosa) и Ла Гомера (La Gomera).

Ако искате да се поглезите и за си направите почивка, достойна за звездите, а дори и да срещнете Брад Пит, изберете остров Ла Палма и отседнете в хотел Фаро Пунта Кумплида („Faro Punta Cumplida“). Сградата на стария фар е преобразена в бутиков хотел с 4 невероятни апартамента. Носителите на Оскари, в допълнение на статуса си, са поканени в този уникален хотел. Запазете полета си до Канарските острови и престоя си на най-добри цени.

Източник: https://www.europeanbestdestinations.com/