HomeЗДРАВЕХрани, които увеличават колагена в кожата – част 1

Храни, които увеличават колагена в кожата – част 1

колаген в кожата

Храни, които увеличават колагена в кожата – част 1

Колагенът се намира в основата на съединителната тъкан, която поддържа структурата на кожата и е от съществено значение за поддържането на младостта й.

Той се намира в най-външния слой на кожата. С възрастта ни тялото произвежда все по-малко колаген, тъй като естествените ензими го разграждат. От своя страна кожата губи плътността си и се образуват бръчки. Слънцето, замърсяването, свободните радикали и димът също са причини за загубата на колаген. Ние обаче можем да помогнем на тялото си да произвежда повече колаген. Освен с актуалните продукти и лечения, храната също е чудесен начин за естествено повишаване на колагена в кожата.

„Стимулирането на производството на колаген с балансирано хранене и правилен начин на живот помага на кожата да поддържа своята здравина, еластичност и обем!“ споделя Д-р Ричард С. Парфит , лицев пластичен хирург.

Предлагаме списък от 12 най-препоръчвани храни, с които можем да спомогнем възстановяването и регенерирането на загубения колаген. Нека да си направим списък  за пазаруване против стареене:

Риба

Тя създава по-силни клетки. Рибата тон и сьомгата са заредени с омега-3 мастна киселина – казва диетолога Брок Албърт. Кожните клетки са заобиколени от мастна мембрана, която ги защитава. Когато са здрави, те са в състояние да поддържат структурата на кожата.

Червените зеленчуци

Подсилете защитата от слънцето! Доматите, чушките и цвеклото съдържат антиоксиданта ликопен. „Ликопенът действа като естествен слънцезащитен крем, той защитава кожата от увреждане по време на повишаване на нивата на колаген,“ казва Албърт.Тя създава по-силни клетки. Рибата тон и сьомгата са заредени с омега-3 мастна киселина – казва диетолога Брок Албърт. Кожните клетки са заобиколени от мастна мембрана, която ги защитава. Когато са здрави, те са в състояние да поддържат структурата на кожата.

Тъмнозелените зеленчуци

Обогатете производството на колаген! Богати на витамин C, тъмно зелените зеленчуци като спанак и зеле помагат производството на колаген. „Витамин C има антиоксидантни свойства, които стабилизират ензимите, които разграждат колагена. Той предпазва и от свободните радикали и така предотвратява намаляването на колаген“, казва д-р Димитър Палцески, дерматолог от Орландо, Флорида.

Оранжевите зеленчуци

Възстановяване! Зеленчуците, които са оранжеви на цвят, като моркови и сладки картофи, са богати на витамин А. Той възстановява и регенерира повредения колаген.

Ягоди

Предпазване от повреди! Къпините, малините и ягодите спомагат за запазването на свободните радикали, като едновременно с това повишават нивата на колаген.

Соя

Бликане на стареенето! Соевото мляко, сирене или тофу, съдържат генистеин – растителни хормони, които служат като антиоксиданти. Това помага на производството на колаген и помага за блокиране на ензимите, които водят до остаряване на кожата.


Прочетете още: Храни, които увеличават колагена в кожата – част 2

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: