HomeЗДРАВЕХрани, които увеличават колагена в кожата – част 2

Храни, които увеличават колагена в кожата – част 2

Храни, които увеличават колагена в кожата – част 2

За да сме абсолютно убедени в  необходимостта от балансирано хранене и неговата помощ за красотата, трябва да знаем, че тялото ни по естествен начин разрушава и рециклира колагена и хиалуроновата киселина.

Можем да противодействаме.. Необходимо да поограничим тена, слънчевия загар, който толкова много обичаме, и разбира се диетите. Знаем, че те могат да са коварни, но също така могат да ограничат количеството на колаген и хиалуронова киселина. Това от своя страна води до понижаване на съединителната тъкан, а това до появата на бръчки, изтъняване на хрущялите, изтъняла коса и други знаци на стареенето. Има храни и хранителни добавки, които могат да забавят разрушаването на колагена и хиалуроновата киселина. Съществуват и такива, които стимулират производството им.

Знаем, че колагенът е протеин, който се намира най-вече в кожата и сухожилията. В големи количества е и в хрущялите, костите и кръвоносните съдове. Постоянен цикъл на възстановяване и регенериране обединява всички съединителни тъкани, и особено кожата. След навършването на 40-годишна възраст, разпада на колагена значително се увеличава и е пряко свързан с естествените състаряващи фактори. Трябва да се научим да стимулираме производството на колаген и ограничаването на разпада му. От това зависи здравословния баланс на нашата кожа.

Продължаваме да допълваме списъка на 12 те най-препоръчвани храни, с които можем да спомогнем възстановяването и регенерирането на загубения колаген (част 1)

Бял чай


Поддържа структурата! Според изследване, проведено от Kingston University, белият чай може да предпази структурните протеини на кожата, по-специално на колагена.
Той предотвратява активността на ензима, който разграждайки колагена допринася за появата на  линии и бръчки.

Цитрусови плодове


Поддържа структурата! Според изследване, проведено от Kingston University, белият чай може да Проучванията показват, че цитрусовите плодове – портокали, лимони, грейпфрути и лимони, които са богати на витамин С имат способността да помагат на аминокиселините (лизин и пролин), които конвертират в колаген. Антиоксидант витамин C също е изключително важен в подпомагането да се неутрализират свободните радикали, които атакуват и разграждат колагена и еластина в кожата.

Протеин


Тялото ни има нужда от доза здрави протеини – яйчните белтъци са с високо съдържание на лизин, пролин и колаген, така че добавянето на повече белтъци в диетата може да помогне на естественото производство на колаген. А тези, които са избрали вегетарианството или веганството и не искат да включат в менюто си животински продукти като яйца или постно месо –  опитайте ядки (особено фъстъците).

Чесън


Един от най-добрите източници на сяра, която е необходима за производството на колаген в тялото. Чесънът също осигурява липоева киселина и таурин, който помага за възстановяването на повредените колагенови влакна.

Стридите


Любими сред екзотичните храни, стридите са естествено богат източник на цинк – съществен елемент от процеса на изграждане на колаген. Също изобилстваща от витамини и минерали храна, включително на желязо и витамин В12, стридите осигуряват опция за нискокалоричен и дълъг списък ползи за здравето.

Изводите са, че има толкова много разнообразни и полезни храни. Ако те са внимателно подбрани и разпределени в менюто ни могат да ни помогнат да отложим малко появата на онези малки, коварни нишки=


Прочетете още: Стволовите клетки и колагенът – новата ера на научната козметика

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: