Магията на естествената красота се крие между продуктите на кухненския рафт

Магията на естествената красота се крие между продуктите на кухненския рафт

Автор: Станислава Иванова

Снимка: MADAMSKO

 

Стресът в ежедневието, промяната на климата, смяната на източника на вода и вредната храна са само част от причините за възникването на кожни проблеми. Промяната в начина на хранене зависи преди всичко от самостоятелната инициатива на всеки от нас. Как избираме продуктите, които да използваме за своята кожа и коса?

Популярната гримьорка и beauty блогър Ани Строул след дългогодишна употреба на некачествени продукти, започва да експериментира с натурална козметика, като обръща специално внимание на съставките. В началото експериментира с най-различни храни, билки и масла и успява да създаде множество рецепти за здравословни и натурални продукти, лесни за приготвяне в домашни условия. В книгата си „Натурална козметика, приготвена у дома“ (изд. ВДЪХНОВЕНИЯ) тя представя и предпочитаните от нея онлайн платформи, от които могат да се набавят съставки за рецептите. Ани Строул ни пренася в свят, където натуралните продукти можем да приготвим сами, в домашни условия, лесно и бързо. Идеите й обхващат рецепти с лечебна, детоксикираща и възстановяваща цел. Безкрайно дългите списъци със сложни наименования на съставките, които съдържат повечето продукти в магазините, не винаги гарантират ефикасност и правилна грижа за кожата. На първо място тя обяснява значението на естествените съставки в грижата за тялото и косата:

„Да направи свои собствени продукти е един от най-стимулиращите начини човек да поеме отговорност за грижите за своята красота и здраве“.

 


Ежедневното почистване на лицето е задължение, за което всяка жена носи отговорност пред себе си. Но ако продуктите, които използваме, не отговарят на нашия тип кожа, могат да окажат неблагоприятно въздействие или да не бъдат ефикасни. Затова е важно да познаваме кожата си и как тя реагира към определени вещества.

„Трябва да експериментирате! Всъщност вие може и да откриете, че промените в съставките оказват положително влияние върху вашата кожа! Всяка кожа е различна; следователно това, което работи добре за вас, може да бъде напълно различно от това, което работи добре за мен.“

Пример за най-бързия и лесен метод при почистването на лице е суровият ябълков оцет, който писателката започва да използва още преди да се породи идеята за домашно приготвената козметика. Това е и първият  ѝ опит, който се оказва успешен. Така по-късно тя усъвършенства проучването си и създава рецептата Тоник с ябълков оцет – балансиращ pH на кожата и премахващ мъртвите клетки. В допълнение тоникът помага за  заличаването на петна и белези. Подобно въздействие оказва и Маската за премахване на белези от акне“.

Едно от най-големите предимства на книгата е, че обхваща не само продукти, но и техники и препоръки на едни от най-разпространените проблеми в съвременното ежедневие.  Рецептата Средство за избелване на зъби с ягодие решение най-вече за пушачите и при високата консумация на кафе. Ани Строул споделя за продукта, че е изцяло щадящ чувствителността на устната кухина. В книгата ще намерим и множество балсами – натурални решения за чувствителни устни през студените зимни дни.

Разбира се, книгата не подминава и косата – естественото бижу на всяка дама, което изисква въображение, грижа и любов. Ани Строул успява да създаде продукти след своите проучвания, които могат да заместят пълните с химикали шампоани и балсами за измиване. Шампоани против пърхот, мазна или суха коса – изборът е разнообразен и пълен, защото аналогично на кожата, всеки човек се нуждае от индивидуална грижа за своята красота. Сух шампоан с изцяло натурални съставки е може би едно от най-интересните предложения в книгата, тъй като с него могат да се заместят лаковете за коса и всички продукти за постигане на плътност и обем. Подобни интересни предложения са  шампоаните за подсилване на светлия и тъмния цвят на косата – още едно доказателство, че проучванията на Ани Строул дават възможност за изцяло натурална и здравословна красота.

Как натуралните продукти ще ни помогнат в грижата за кожата на тялото? Гладка, кадифена, ухаеща на свежест, с равномерен тен и нежна при докосване – само с натурални продукти? Да, това е възможно! Ани Строул предлага рецепта за дезодорант против изпотяване, приготвен в домашни условия. Антицелулитни кремове, кремове за епилация и дори парфюм Съчетание от аромати по желание – поредните неустоими за тестване предложения в книгата.

Всичко това може би звучи нереално, защото сме свикнали ежедневието ни да протича в механични действия, оставяйки всеки месец средства в козметичните магазини за продукти, които всъщност не са полезни за нашето здраве.

Очарователното в „Натурална козметика“ е, че голяма част от гамата продукти, нужни за изготвянето на рецепти, можем да намерим на кухненския си рафт – продукти, за които не сме предполагали, че имат различно от кулинарното предназначение. А каквото ни остане, можем да използваме в приготвянето на ястия, защото количеството, нужно за рецептите на Ани Строул, е много икономично.

На 14 декември от 18:30 ч. в книжарница Ciela Витошка можете да станете свидетели и на демонстрации на някои от рецептите в книгата на Ани Строул. Най-новата книга на издателство „Вдъхновения“ – „Натурална козметика приготвена у дома“ с решения на проблеми свързани с красотата и здравите кожа и коса – поднася на своите читатели 150 лесни рецепти, направени от изцяло натурални съставки.

Прочетете още:

 Къде в дома ни се крие тайната на красотата

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.