HomeКРАСОТАМагията на естествената красота се крие между продуктите на кухненския рафт

Магията на естествената красота се крие между продуктите на кухненския рафт

Магията на естествената красота се крие между продуктите на кухненския рафт

Стресът в ежедневието, промяната на климата, смяната на източника на вода и вредната храна са само част от причините за възникването на кожни проблеми. Промяната в начина на хранене зависи преди всичко от самостоятелната инициатива на всеки от нас. Как избираме продуктите, които да използваме за своята кожа и коса?

Популярната гримьорка и beauty блогър Ани Строул след дългогодишна употреба на некачествени продукти, започва да експериментира с натурална козметика, като обръща специално внимание на съставките. В началото експериментира с най-различни храни, билки и масла. Така успява да създаде множество рецепти за здравословни и натурални продукти, лесни за приготвяне в домашни условия. В книгата си „Натурална козметика, приготвена у дома“ (изд. ВДЪХНОВЕНИЯ) тя представя и предпочитаните от нея онлайн платформи, от които могат да се набавят съставки за рецептите. Ани Строул ни пренася в свят, където натуралните продукти можем да приготвим сами, в домашни условия, лесно и бързо. Идеите й обхващат рецепти с лечебна, детоксикираща и възстановяваща цел. Безкрайно дългите списъци със сложни наименования на съставките, които съдържат повечето продукти в магазините, не винаги гарантират ефикасност и правилна грижа за кожата.

На първо място тя обяснява значението на естествените съставки в грижата за нашата кожа и коса:

„Да направи свои собствени продукти е един от най-стимулиращите начини човек да поеме отговорност за грижите за своята красота и здраве“.


Ежедневното почистване на лицето е задължение, за което всяка жена носи отговорност пред себе си. Ако продуктите, които използваме, не отговарят на нашия тип кожа, могат да окажат неблагоприятно въздействие или да не бъдат ефикасни. Затова е важно да познаваме кожата си и как тя реагира към определени вещества.

„Трябва да експериментирате! Всъщност вие може и да откриете, че промените в съставките оказват положително влияние върху вашата кожа! Всяка кожа е различна; следователно това, което работи добре за вас, може да бъде напълно различно от това, което работи добре за мен.“

Пример за най-бързия и лесен метод при почистването на лице е суровият ябълков оцет. Писателката започва да го използва още преди да се породи идеята за домашно приготвената козметика. Това е и първият  ѝ опит, който се оказва успешен. Така по-късно тя усъвършенства проучването си и създава рецептата Тоник с ябълков оцет – балансиращ pH на кожата и премахващ мъртвите клетки. В допълнение тоникът помага за  заличаването на петна и белези. Подобно въздействие оказва и Маската за премахване на белези от акне“.

Едно от най-големите предимства на книгата е, че обхваща не само продукти, но и техники и препоръки на едни от най-разпространените проблеми в съвременното ежедневие.  Рецептата Средство за избелване на зъби с ягодие решение най-вече за пушачите и при високата консумация на кафе. Ани Строул споделя за продукта, че е изцяло щадящ чувствителността на устната кухина. В книгата ще намерим и множество балсами – натурални решения за чувствителни устни през студените зимни дни.

Разбира се, книгата не подминава и косата – естественото бижу на всяка дама, което изисква въображение, грижа и любов. Ани Строул успява да създаде продукти след своите проучвания, които могат да заместят пълните с химикали шампоани и балсами за измиване. Шампоани против пърхот, мазна или суха коса – изборът е разнообразен и пълен, защото аналогично на кожата, всеки човек се нуждае от индивидуална грижа за своята красота. Сух шампоан с изцяло натурални съставки е може би едно от най-интересните предложения в книгата. С него могат да се заместят лаковете за коса и всички продукти за постигане на плътност и обем. Подобни интересни предложения са  шампоаните за подсилване на светлия и тъмния цвят на косата. Това е още едно доказателство, че проучванията на Ани Строул дават възможност за изцяло натурална и здравословна красота.

Как натуралните продукти ще ни помогнат в грижата за кожата на тялото?

Гладка, кадифена, ухаеща на свежест, с равномерен тен и нежна при докосване – само с натурални продукти? Да, това е възможно! Ани Строул предлага рецепта за дезодорант против изпотяване, приготвен в домашни условия. Антицелулитни кремове, кремове за епилация и дори парфюм Съчетание от аромати по желание – поредните неустоими за тестване предложения в книгата.

Всичко това може би звучи нереално, защото сме свикнали ежедневието ни да протича в механични действия, оставяйки всеки месец средства в козметичните магазини за продукти, които всъщност не са полезни за нашето здраве.

Очарователното в „Натурална козметика“ е, че голяма част от гамата продукти, нужни за изготвянето на рецепти, можем да намерим на кухненския си рафт. Това са продукти, за които не сме предполагали, че имат различно от кулинарното предназначение. А каквото ни остане, можем да използваме в приготвянето на ястия, защото количеството, нужно за рецептите на Ани Строул, е много икономично.

На 14 декември от 18:30 ч. в книжарница Ciela Витошка можете да станете свидетели и на демонстрации на някои от рецептите в книгата на Ани Строул. Най-новата книга на издателство „Вдъхновения“ – „Натурална козметика приготвена у дома“ с решения на проблеми свързани с красотата и здравите кожа и коса – поднася на своите читатели 150 лесни рецепти, направени от изцяло натурални съставки.

Прочетете още:

 Къде в дома ни се крие тайната на красотата
 

Автор: Станислава Иванова

Снимка: MADAMSKO

Share With: