HomeИНТЕРЕСНОЕвропейската столица на сурогатството

Европейската столица на сурогатството

Photo by freestocks.org on Unsplash

Европейската столица на сурогатството

Украйна, една от най-бедните държави в Европа, бързо се превръща в спасение за хората, които отчаяно търсят сурогатна майка, за да могат да имат дете. Парите, които се предлагат, привличат много млади жени. Съществуват обаче опасения, че те могат да станат жертви на експлоатация, разказва Би Би Си.

Ана (името е сменено) била на 18 години, когато разбрала за сурогатството от репортаж по телевизията

Тя тъкмо завършила гимназия и планирала да работи в хотел в малък град в Западна Украйна, където туристите идват, за да разгледат средновековен замък.

За работата тя щяла да получава 200 долара на месец, но за да износи нечие чуждо бебе, можела да печели до 20 000 долара. Семейството на Ана е бедно по местните стандарти. Майка й е счетоводител и винаги я е подкрепяла. Тя обаче била привлечена от идеята да бъде сурогатна майка. „Искала да има нещо повече“, да може да си позволи „скъпи неща“ – ремонт на къщата, кола…

Макар стотици жени да го правят, сурогатството е нещо, за което не се говори открито в Украйна. Чуждестранните двойки масово започнали да идват в този край на Европа от 2015 г., когато центровете за сурогатство в Азия започнали да затварят заради твърдения за експолатция. След като вече не можело в Индия, Непал и Тайланд, те се насочили към Украйна, едно от малкото останали места, където сурогатството все още може да бъде уредено на значително по-ниска цена от тази в САЩ.

„Има толкова много бездетни двойки, които пристигат в нашата страна – прилича на конвейер“, казва Ана.

Когато била на 21 години и след няколко години работа в хотел, Ана най-накрая решила да стане сурогатна майка. Тогава тя вече имала дъщеря и разбрала, че може да бъде избрана за тази работа. Според украинските закони сурогатните майки трябва да имат собствено дете, преди да износят това на някой друг. Ако имаш собствено дете, е по-малко вероятно да се привържеш към това, което трябва да родиш, обясняват работодателите на жената.

Дълго пътешествие

Ана започнала подробно да разглежда сайтове, в които сурогатни майки, агенти, клиники и различни хора публикували обяви.

Скоро тя се озовала в столицата Киев за медицински прегледи. Подписала договор с двойка от Словения, която не можела да има собствено дете. Скоро обаче започнали проблемите. Тя разказва, че качеството на грижите в клиниката бързо се влошило. Някои сурогатни майки имали здравословни проблеми, които не били диагностицирани правилно или лекувани навреме и това довело до усложнения, разказва Ана. Тя се оплакала в интернет, за да предупреди други жени, но била смъмрена от клиниката.

Родила здраво дете. Въпреки проблемите тя пак се съгласила да е сурогатна майка, този път на японска двойка. Те уреждат нещата през адвокат в Киев и най-вероятно никога няма да се срещнат лично с нея. Ана вече е по-разумна при избора си на болница. Ако всичко върви по план, докато стане на 24 години, вече ще е родила три деца, само едно от които нейно.

Европейската столица на сурогатството

Търсенето на сурогатни майки в Украйна „се е увеличило може би с 1000% само за последните две години“, казва Сам Еверингъм от базираната в Сидни благотворителна организация „Семейство чрез сурогатствпо“, която консултира бъдещи родители. Страната, добавя той, „се превърна почти случайно в една от малкото държави“, които позволяват туризма за сурогатство.

Освен факта, че е законно, друго нещо, което привлича хората, са либералните украински закони. Те признават „бъдещите родители“ за биологични родители от момента на зачеването. Не поставят лимит за това колко може да получи една сурогатна майка, създавайки отворен пазар, в който една жена може да поиска каквато цена пожелае.

Нещата обаче не са съвсем прости

В зависимост от това откъде идва човек процесът може да се превърне в бюрократичен кошмар. Двойките от някои държави, включително от Великобритания, трябва да остават там месеци наред.

Макар много болници в Украйна да действат прозрачно и да се грижат добре за жените, запознати с процеса отвътре хора и сурогатни майки биха подшушнали за тези с лоша репутация. Има непотвърдени истории за тайна размяна на ембриони, лошо здравно проследяване и служители, които взимат твърде скъпо на клиентите си, за да могат да им предложат достатъчно добро ниво на грижи.

Photo by Camila Cordeiro on Unsplash
Photo by Camila Cordeiro on Unsplash

Според Олга Богомолец, лекар и депутат, оглавяваща парламентарната комисия по здравеопазване, младите жени са привлечени от сурогатството „заради бързото падане на жизнените стандарти“ в страната. Икономиката бе сериозно засегната от дълбоката рецесия през 2014 и 2015 г. като последица от конфликта в Източна Украйна между военните и подкрепяните от Русия сепаратисти. По думите й секторът не е достатъчно регулиран и липсата на контрол може да постави както сурогатните майки, така и другите родители в риск.

За Марк, който в края на 2015 г. изминал заедно със съпругата си пътя от Ирландия до Украйна, изборът на агенция и на болница бил от голямо значение. Като цяло останал доволен. Синът му се родил през 2016 г. след инвитро оплождане с използването на неговата сперма и донорска яйцеклетка. По думите му здравните грижи били толкова добри, колкото на други места в Западна Европа. Той и жена му имали добри отношения с 32-годишната сурогатна майка, на която платили директно, а съпругата му била поканена да присъства на раждането.

„Ние знаехме защо го прави. Тя има дъщеря, забременя, когато тя беше на 15 години. Искаше да я изпрати да учи в колеж и да има възможностите, които тя самата никога не е имала“, разказва Марк.

Усещате как бебето рита

За двойките от Лондон, Дъблин или Шанхай решението за сурогатство в Украйна е изпълнено с несигурност. Родителите разчитат на форуми в интернет, за да разберат кои болници имат най-добрата репутация, и си разказват истории, добри и лоши, за изживяването. Поне за една болница се знае, че плаща на недоволни родители значителни суми, за да напишат добри коментари, казва Еверингъм.

Медицинският център „Илая“ в Киев не е от типа болници, в които ще трябва да правите това. Той казва, че „много добрата му репутация“ привлича хората. В чакалнята две жени от източната част на страната разказват за бременността си. Тетяна, майка на три деца, е бременна в 30 седмица и износва бебето на испанска двойка. „Усещате как бебето рита и му говорите“, казва тя. „Но подсъзнателно осъзнавате, че не е ваше“. Тетяна живее с майка си, но крие бременността си от нея и й е казала, че се е преместила в Киев, за да си търси работа.

Яна, която е родила преди два месеца, съветва Тетяна да гледа на сурогатството просто като на работа. Тя си спомня, че детето, което родила, било отнесено почти веднага след раждането, докато лежала изтощена на болничното легло. Тя признава, че майчинските чувства останали и мислила за детето, след като се прибрала у дома.

„Трябва да бъдете студен човек, за да не почувствате това“, казва тя. „Но когато видите радостта и усмивките на биологичните родители, това е. Осъзнавате, че всичко е наред с детето и родителите са щастливи“.

След като се върнала при собствената си дъщеря в дома си в Западна Украйна, Ана също мисли за ролята си на сурогатна майка. Скоро тя ще се качи на влака за Киев за опит за имплантация на ембрион за новата японска двойка. Макар това да е една от най-трудните части в процеса, тя е оптимистично настроена. Надява се да може да използва парите, за да си купи собствен апартамент. Ана е горда от това, което може да направи за родителите. „Когато е плачат и ви благодарят, чувствате колко много сте направили за тях. (Те) ми казаха, че съм най-важният човек в живота им“, допълва Ана.

Как е уредено сурогатството в Украйна

  • Позволено е за хетеросексуални двойки със сключен брак, които могат да докажат, че поради медицински причини не могат сами да имат бебе
  • Поне един от родителите трябва да има генетична връзка с бебето; често се използват донори на яйцеклетки; често се използват донори на яйцеклетки
  • Цената е различна, но варира средно между 30 000 и 45 000 долара
  • Плащащите родители са вписани в украинския акт за раждане; сурогатната майка няма никакви законни права да иска попечителство върху бебето
  • Смята се, че около 500 раждания от сурогатна майка се извършват всяка година, но липсват достатъчно данни
  • Комерсиалното сурогатство от този вид е законно в САЩ, Грузия и Русия. Кения и Лаос също са дестинации, но там липсва законодателство.

източник: dnevnik.bg
Cover photo by freestocks.org on Unsplash

Share With: