HomeИНТЕРЕСНОРакия „Сливенска перла“ – една родна легенда се завръща

Ракия „Сливенска перла“ – една родна легенда се завръща

Ракия „Сливенска перла“ – една родна легенда се завръща

История:


С честването на Трифон Зарезан тази година почитателите на традиционните български напитки ще отбележат и кръгла годишнина от завръщането на една родна легенда на пазара. Става дума за известната като първа лицензирана специална ракия в България – „Сливенска перла“.
Любимата на поколения ценители на високия градус марка претърпява редица трансформации за времето на дългото си съществуване, но неизменна нейна особеност остават превъзходните вкусови и ароматни характеристики , както и гарантираното високо качество, отличено с редица престижни награди, малка част от които са:
• Сливенска шевка, Сребърен медал, Брюксел, 2007 г.
• Сливенска перла,Ракия на 2008 г.
• Сливенска перла 25 годишна, „Ракия на годината“, Златен медал в категория „Лукс“, 2008 г.
• Сливенска Перла 12г. Сребърен медал от Винария, 2009 г.
• Сливенска Перла 12 г. Златен медал от Продекспо, Москва, 2009 г.
• Сливенска Перла 25 г. Златен медал от Винария, 2010 г.
• Сливенска перла Сребърен медал и почетен диплом от Винария,2011 г.
• Сливенска перла, партида 2 със Сребърен медал от Винария, 2011 г.

Зад интерсната история на „Сливенска Перла“ стои и историята на един забележителен човек

На него дължим възможността за създаването на марката. Това е Неделчо Неделчев, единственият българин стипендиант завършил престижното висше лозарско училище в Монпелие, Франция в далечната 1912. Въпреки сериозните предложения за работа в чужбина, той избира да се завърне в родината си с една мечта, а именно да възстанови лозарството и винарството в България. За началото на своята мисия той избира родният си град Сливен, като виден лозарски център. Там той намира съмишленици, с които основава лозарската кооперация „Шевка”. 90 години по-късно ние я познаваме като един от най-големите Български производители на алкохолни напитки Вини Сливен ЕООД.
Още с дебюта си „Сливенска перла“ печели първа награда за качество от Пловдивския панаир и сърцата на всички българи.
Доказателство за качеството е търсенето на „Сливенска Перла“, което надминава всички прогнози. Производството започва с 5 000 литра, като нараства на 50 000 литра през втората година и достига 500 000 литра през третата.
През 1985 година, властите в страната последват примера на издадения в СССР указ за „Борба с алкохолизма и пиянството”. В резултат от това са изкоренени хиляди декари лозя. Жертва падат и масивите с Перл дьо Ксаба. От този момент този сорт спира да участва в производството на „Сливенска Перла“.
Благодарение на факта, че сортовете грозде използвани в рецептата на ракията са много близки като аромат и вкус, Сливенска перла запазва през годините традиционния си плътен вкус, дължащ се на френския ароматен сорт Мускат Отонел.


Защо е специална?


През 1979 г. във винзавода в Сливен е взето да се направи ракия от грозде, направено на вино, предназначено специално за последващо дестилиране. За целта са използвани най-ароматните сортове грозде в България- Перл дьо Ксаба и Мускат Отонел. Ракията има феноменален успех по онова време – невероятен аромат, леко тяло, ефирна, вкусна
Така вече 39 години, марката станала символ на престиж и високо качество е позната българския пазар в трите си основни разновидности:
• Сливенска Перла получена от от дестилацията на вино, получено от ферментация при регулирана температура на сортове грозде Перл дьо Касаба, Мускат Отонел.
• Сливенска Перла Барел преди бутилиране отлежава в дъбови бъчви за период от 6 месеца.
• Сливенска Перла 12 годишна преди бутилиране отлежава в дъбови бъчви за период от 12 години.

 

Ново начало


В резултат на дългогодишни усилия за възраждане на сорта Перл дьо Ксаба през 2014 година възстановените масиви влизат в плододаване , а през 2016 година производството на „Сливенска Перла“ се завръща към оригиналната си рецепта. За да бъде отбелязана тази стъпка е предприето цялостно ребрандиране на марката. „Сливенска Перла“ вече има нова, специално проектирана бутилка, етикет и луксозна черешова тапа, отговарящи изцяло на високия клас и заслужено водещо място на пазара.
Постиженията на марката разбира се не остават без отзвук и в края на 2017 година на тържествена церемония тя е удостоена със сертификат „Superbrands“, което я нарежда сред най-разпознаваемите брандове в страната.

Share With: