HomeСРЕЩИИздателство „Вдъхновения“ – здравословен живот и книги

Издателство „Вдъхновения“ – здравословен живот и книги

Борислава Люцканова за издателство ВДЪХНОВЕНИЯ

Издателство „Вдъхновения“ – здравословен живот и книги

Издателство ВДЪХНОВЕНИЯ е сред обещаващите млади издателства и акцентира върху литература, ориентирана към здравословен начин на живот

Борислава Люцканова започва своя професионален и творчески път в книгоиздаването преди повече от петнадесет години. Завършва българска филология и споделя, че напълно естествено насочва своя интерес в сферата на книгите. Процесите на редактиране, коригиране и създаване на финалния продукт от хартия – книгата – за нея са познати в детайл книгоиздателски практики. Един от първите успешни проекти е списание, свързано именно с книгоиздаване.

Въпреки твърденията, че подобни издания не жънат голям успех, защото са интересни за малък кръг от читатели, се радвахме на голяма дистрибуция“, споделя Борислава.

След появата на първото си дете, тя търси алтернативни на познатите методи, с които да подари по-здравословен начин на живот на себе си и на своето семейство. Това обаче я отвежда до различни и не винаги правилни и здравословни решения. Започва да се интересува силно от веганството, което й остава любимо и до ден-днешен. Включва в ежедневието си повече спорт и с времето осъзнава, че дейността на работа също е част от здравословния начин на живот. Така решава да комбинира интереса си към здравословното хранене с другата си страст – книгите.

Ражда се идеята за издателство Вдъхновения.

Има страшно много грешни или недостатъчни източници на информация, когато говорим за здраве. Нашата цел е да издаваме материали, които са проверени като източници и като изработено съдържание, като в същото време са интересни и за читателите, за мен включително.“

Едни от най-успешните книги на издателството през изминалата година са „Първопричината“ от Изабела Уенц, „Кажи НЕ на глада“ от Инес Субашка, „Клетъчно хранене с Дени“ от Деница Андонова, „Натурална козметика, приготвена у дома“ от Ани Строул и най-новата книга на издателството – „Най-добрият лекар си ти“ от д-р Ани Димитрова.

Издателство Вдъхновения подбира книгите, които публикува, с много внимание. Съдържанието им се проверява от професионален екип редактори и консултанти в съответните медицински области, а рецептите се тестват предварително, преди да станат част от дадена книга.

Боби Люцканова
снимки: личен архив

Името на издателството разкрива много за целите му, нали?

Истината е, че се стремим читателят да бъде сигурен в ефикасността на една книга, когато я вземе в ръце, да го убеди в смисъла си. Книгите, които издаваме, наистина имат за крайна цел да вдъхновяват хората. Всеки може да направи промяна за себе си в ежедневието, което води, така че да започне да води по-здравословен начин на живот.

Как подбираш авторите и рецензентите, с които да работиш?

Подборът се случва двупосочно, както с български, така и с чужди издания. Историите, които избирам, се заплитат и надграждат. Проучвам различни материали,  за да имам по-мащабен поглед. Но винаги проучвам всички видове източници – чета не само книгите, които се предоставят за издаване, а и предишни такива. Следим много внимателно нещата, които авторът допълнително пише – статии, други книги, блогове и други, т.е. общият тон е много важен. Важно за концепцията на издателството е да не публикува материали, които не са предварително проучени от всички съществуващи източници.

Рецензентите – по същия начин – с много проверка, с много вглеждане в практиката. Мога да дам пример с д-р Радослав Тошков, който е рецензент на книгата на Изабела Уенц. В процеса на работа установихме, че той е единственият човек в България, който може да бъде рецензент точно на тази книга, защото цялата му практика в действителност следва концепцията на Уенц. Той също е единственият човек у нас, който предлага голяма част от изследванията, за които Изабела Уенц говори.

Книгата на Изабела Уенц е доказателство, че издателството няма ограничения в издаването и на чуждестранни материали.

Ние нямаме притеснения да публикуваме американски, английски или немски текстове. Но за да бъдат те работещи на българския пазар, за българската действителност, трябва да бъдат адаптирани. В книгата Изабела говори за много  изследвания, които все още не са масови. Надявам се скоро да станат масови в почти всяка реномирана болница, но към момента 90% от тях се предлагат само в Медицински център Detox.

Това предполага много сериозна отговорност за публикуваната информация от страна на издателството. Категорично е така! Например във връзка с микробиом диетата имахме пълен списък с ферми, към които да се насочим, за да намерим информация. Така тя става резултат на лична проверка, правена през годините. Проверката е от първо лице единствено число. Решавайки да издаваме книга, е важно да се осведомим предварително коя информация е приложима и полезна за читателя. Иначе издадената книга ще бъде просто съдържание, което стои на рафта.

Какво включват консултантските програми на издателството?
Това е програма за хора, които вече имат написани книги,
искат да напишат книги или тепърва имат само идея?

Виждам, че хора се лутат. Всъщност винаги е било така – авторите са мечтали да напишат книга, но самият процес повдига редица въпроси. Процесът на писане и публикуване на книга е много дълъг и преминава през различни етапи. Именно тях засяга самата програма. Предлагаме няколко програми за различните етапи, от които всеки автор или бъдещ такъв може да се възползва.

Най-малката програма е свързана точно с тези чисто технически въпроси – как да се стигне до агенция, процесът на издаване на книга, дали чрез агенция или самостоятелно издаване. Съществува тенденция много автори сами да издават книгите си, продавайки ги през собствен сайт, което има, разбира се, предимства, но има и недостатъци. Програмата помага да се изследват всички плюсове и минуси и да се вземе решение как да бъде публикувана дадена книга. Решението се взима на база съдържанието на конкретната книга. Има книги, които са по-подходящи за издаване в хартиен вариант, но има и такива, които биха спечелили по-голяма аудитория в онлайн пространството. За да не се допускат грешки, е препоръчително за автора да мине през подобна консултантска програма. Така първо ще изясни за себе си концепцията.

Премиера на книгата „Натурална козметика“ на издателство ВДЪХНОВЕНИЯ

За теб коя програма е най-интересна?

Една от най-интересните за мен програми, както и най-успешни и предпочитани и за самите автори, е била тази, през която заедно с автора минаваме през целия текст, през концепцията на книгата. Вече има доста книги, които са били издадени по този начин – обратна връзка може да се види в секцията на сайта ни „Препоръки“. Процесът безспорно е много дълъг, отнема няколко месеца, но зависи и на какъв етап е книгата. В идеалния случай съставяме план, т.е. структурираме съдържанието на книгата. Интересното е, че на този етап авторите често ми благодарят, защото са придобили по-голяма яснота за собствената си книга. След това започва самият процес на писане, а след него се коментира буквално цялата книга абзац по абзац.

Това означава ли, че тази програма изисква най-усилена работа със самия автор?

Да, това е много силна консултантска програма, защото дава гаранция на автора, че ще успее да преведе всичките си идеи на разбираем език, така че те да стигнат до читателя. Когато човек е специалист в дадена област често борави умело с терминология, която обаче не винаги е лесна за разбиране от читателите. Тези неща са важни за ефикасността на една книга. Естествено в една книга не може да не бъде използвана терминология и оттук идва противоречието. Така програмата проучва из основи кое е важно и кое излишно за читателя.

Авторите получават сигурност точно в този етап на комуникация, че излизайки на пазара, книгата им наистина ще достигне до възможно най-голяма аудитория. Различните книги съответстват на различна аудитория, но идеята е да се стигне до идеалния клиент.

Каква гаранция получават авторите в издателството?

Правата на автора се защитават с договор. При всички програми се подписва договор. Всъщност авторските права се защитават в самите програми. Аз обяснявам на авторите какви са техните права, защото има ситуации, в които редица автори биват подвеждани. Дори да вземат решение за публикуване на книгата си в друго издателство, за тяхна сигурност препоръчвам минаването през такава консултантска програма, защото това ще ги предпази от много грешки, които могат да са скъпи грешки. Когато говорим за хартия, когато всичко е отпечатано черно на бяло, е по-различно, отколкото на монитор – не можеш да го изтриеш.

снимки: личен архив

Share With: