HomeСРЕЩИСамо през любовта жената може да бъде щастлива, обичана и уважавана

Само през любовта жената може да бъде щастлива, обичана и уважавана

Таня Илиева

Само през любовта жената може да бъде щастлива, обичана и уважавана

Тя е Таня Илиева и още от дете мечтае да бъде учителка. Израства в гр. Плевен, а на 18 г. вместо в желаната “Педагогика” е приета да учи инженерна специалност в Русенския университет. Причината – грешно попълнени кандидатстудентски документи. От вълшебния свят на литература и стихове попада в строгия свят на висшата математика и инженерните науки. Днес казва, че именно това е било първото голямо изпитание в живота ѝ. Пет години по-късно се дипломира като Магистър по “Компютърна техника”, специалност “Изкуствен интелект”.

На 21 години Таня излиза от университета омъжена, с бебенце на 9 месеца, което е с диагноза „изоставане в нервно-психическото развитие“. Връща се в Плевен и започва работа в неправителствена организация – сдружение на общини. Така попада в света на проектите и грантовете. Скоро след това се премества в София. Специализирала е в САЩ, Холандия, Унгария, Париж, Словакия. Завършва втора магистратура “Публична администрация” във Великотърновския университет. През 2012 г. създава своя консултантска компания “Евроконсулта”, която и до днес разработва и управлява европейски проекти за частния бизнес, НПО и общини.

Таня споделя, че изкуството да балансира успеха в личния и професионалния си живот е едно от най-големите  ѝ постижения. Развивайки се като професионалист, никога не забравя себе си. Никога не забравя и нуждите на своето специално дете – прекрасната дъщеря, която я научава на безрезервна любов, състрадание и подкрепа. Въпреки трудностите тя ражда още едно дете и създава ново семейство с човек, който я вдъхновява, мотивира и развива.

Днес е една щастлива и успешна жена на 42 години, обичана съпруга, майка на две деца и добър професионалист. Следва сърцето си и изучава магистратура по “Позитивна психология” в Пловдивския университет. Готова е да споделя опита си и да направи успешен всеки човек, който е готов да ѝ се довери. Започва да консултира жени и мъже за това как да изградят успешна връзка. Нейната страница LoveMentorBG дава ценна информация за това как да намерим пътя към себе си, как да оценим силните си страни, как да намерим подходящия партньор, как да изградим вълнуващи и трайни любовни връзки, как да създадем щастливо семейство или как да намерим мечтаната работа.

Таня Илиева започва авторска рубрика в MADAMSKO

Таня и Александър Илиеви
снимки: личен архив

Интересен и пъстър е пътят ти и в женска, и в професионална светлина, кога реши, че имаш какво да дадеш? Кога избра да си даваща?


Още когато бях на 18 и се чудех каква специалност да избера в университета, осъзнах, че най-много ме привличаше педагогиката. Много ми вървеше литературата в училище, пишех хубави теми, обичах да анализирам и с радост отидох на изпита по български език и литература в университета. Обичах да пея, да рецитирам и исках да бъда учителка в детската градина или в начален курс. Тази детска мечта показва стремеж към това да давам, да обгрижвам и да помагам. Независимо че вместо начален учител станах компютърен инженер(!), откакто се помня аз съм същия грижовен, даващ и помагащ човек и досега. И все още не е късно да стана детска учителка

Помниш ли най-трудния си момент?


Най-голямото изпитание за мен като жена и като майка беше раждането и отглеждането на дъщеря ми. Тя изоставаше в развитието си спрямо другите деца и през всичките 20 години, откакто сме заедно, тя е мой голям учител. Най-трудният момент беше, когато изпадна в кома, докато беше в детската градина. Беше на 6 години и докато чакахме в болницата становището на лекарите, не знаехме дали ще живее, дали ще се възстанови, дали ще ни познава, дали ще има нормален живот изобщо. Бях само на 22 години, когато тя се роди, и се изправих лице в лице с изпитанието да се бориш за здравето, щастието и равния шанс за детето ти.

Какво научи от него?


Нито за миг не съм спирала да вярвам, че дъщеря ми е най-прекрасното дете на света. Толкова много съм я обичала и съм вярвала, че тя ще има щастлив живот, че чак се чудя откъде съм имала сили да сторя толкова много за нея. Тя израсна като едно лъчезарно, общително, добронамерено дете, с много приятели. Вече е красива млада дама, която си прокарва постепенно път в живота. Това, което ме крепеше и ми даваше сили, беше вярата, която съм имала в доброто, в добрия изход от всяка ситуация. Дори в най-тежките моменти съм се чувствала благословена с това дете, което ме научи на безрезервна любов, щастие и радост. Благодарна съм на Бог, че ми изпрати Йоанка, дори често й казвам и на нея колко съм й благодарна, че ме е избрала за своя майка.

Таня Илиева и дъщеря ѝ Йоанна
Таня Илиева и дъщеря ѝ Йоанна, снимки: личен архив

А най-щастливия?

Толкова много са щастливите моменти, че ми е трудно да кажа кой е най-щастливият. Понякога, когато съм сама в колата или когато си лягам вечер, си говоря тихичко и благодаря на Бог за всичкото добро, което ми изпраща в живота. Всяко мое желание, всяко мое намерение дотук се сбъдна. Имам всичко, което съм искала, като някаква магия е. Истината е, че много старание и усилие полагам ежедневно (и винаги е било така), за да заплатя за това щастие. Както се казва, „в живота всеки получава това, за което е платил“.

Какво си запази от него?


Запазих си непрестанния стремеж да „подобрявам нещата“, както казва за мен съпругът ми. Запазих си вярата, че ние можем да имаме живота, за който мечтаем, стига да работим за него, да правим правилните стъпки към тази мечта, а не да стоим и да чакаме нещо хубаво да ни се случи.

Жената винаги е била поставяна в три основни рамки – жертва, майка, еманципирана кариеристка. Съгласна ли си с тези етикети? Толкова ли са прости нещата ?


Жената е велико чудо. Жената е интуитивна, знаеща, можеща, действена, правеща, обичаща и какво ли още не. Жената става жертва, майка или еманципирана кариеристка, когато е нарушен принципът на даването и на получаването на любов в живота й. Не говоря за любов към работата или към детето, говоря за любов към партньора, към мъжа да нея.

Само през любовта жената може да бъде щастлива, обичана и уважавана. Но тя трябва отрано да се научи както да дава, така и да получава любов.

Таня Илиева
снимки: личен архив

Най-важната й роля в живота, която й е дадена от Бога не е нито на жертва, нито на майка, нито на еманципирана кариеристка. Най-важната й роля е да бъде жена!

Вярваш ли, че мъжете са от Марс, а жените от Венера?


Да, категорично! И се надявам да остане така! Еманципацията на съвременното общество изравни ролите на жените с мъжете, но това е в противоречие с природните закони. Според същите тези закони ние не сме равни, защото едните са жени, а другите мъже.

Непознаването на природните закони и тяхното нарушаване води до страдания и болести в обществото. Ако жените развиват повече своите женски страни – любов, красота, състрадание, грижа, подкрепа, емоционална интелигентност, раждане, отглеждане и възпитаване на деца, подреждане на уютен дом, ако мъжете развиват повече мъжките страни – финансова интелигентност, изграждане на бизнес, осигуряване на дом и материално благополучие на семейството, положение в обществото, ако правилно текат енергиите между мъжа и жената, обществото ще е здраво и проспериращо. Според мен в училище трябва да има занимания и предмети, които да запознават децата с ролята на мъжа и жената в обществото и в семейството.

Таня и Александър Илиеви
Таня и Александър Илиеви, снимки: личен архив

Каква е ролята на компромиса в една връзка?


Компромисът за мен е да се обърнеш първо към себе си и да помислиш, ако не си доволен от другия, къде грешиш първо ти. Да си зададеш въпроса „Как мога да променя собственото си отношение към партньора и към връзката и след това да търся проблема в другия.

Баща ми обича да казва: „Най-лесната работа е да намираш кусури на другите“. Според мен, за да не се стига до компромиси в една връзка, трябва да има гладко общуване, разговор между партньорите. Да има споделяне, да се гради взаимно доверие, всеки да казва какво чувства и заедно да търсят решения на трудностите, които присъстват неизменно във всяка връзка. Колкото по-осъзнати са партньорите, толкова по-малко компромиси би имало във връзката им.

Какво означава да обичаш някого – извън клишетата?


Да обичаш някого означава да се радваш, че го има на този свят. Да се радваш на присъствието му, да уважаваш личността му, да се наслаждаваш на времето, прекарано с него, да виждаш в него свой учител, да му се възхищаваш, да го признаваш. Да обичаш означава да си свободен да полетиш, да се довериш, да казваш „Обичам те“ първо заради себе си и след това, за да те чуе любимият човек.

Да обичаш означава да си спокоен да разкриеш душата си, без да се страхуваш от отхвърляне. Да обичаш означава да обичаш другия такъв, какъвто е, а не заради това, което е. Да можеш да обичаш е велико усещане за свобода и щастие.

А трябва ли да обичаш себе си?


Това е много труден въпрос, защото поне нашето поколение не беше чувало израза от рода „обичай себе си“. Това да обичаш себе си започнахме да го чуваме и да мислим върху него едва в последните години, когато станаха модерни десетките семинари за личностно развитие и стотиците книги, които заляха пазара в България. Аз смятам, че да обичаш себе си е фундаментално важно умение и способност и то трябва да се възпитава в децата както в семейството, така и в училище. За да можем да сме в полза на другите, ние първо трябва да умеем да сме в полза на себе си. За да даваме на другите, първо трябва да изградим себе си като личност, за да има какво да дадем на тях. Грижата, вниманието, любовта към себе си водят към здрав, смислен и щастлив живот. Ако всеки поотделно се погрижи да е здрав, успешен и щастлив човек, преди да се втурва да прави другите такива, ние ще имаме едно здраво, успешно и щастливо общество.

Какво представляват консултациите, които започваш да предлагаш?


Консултациите, които започвам, ще са насочени към жени, които имат проблеми във връзките си. Жени, които са умни, интелигентни, успешни в кариерата, но нещастни в личния живот. Жени, които са обръщали много повече внимание на кариерното си развитие, отколкото на това да бъдат жени и майки. Жени, които са сами и не могат да създадат успешна връзка, или такива, които са във връзка, но не се чувстват удовлетворени.

Ще работя индивидуално с тях на живо или по скайп и ще направим програма, която е подходяща за всеки отделен случай. Консултациите ще са много подходящи и за жени, които не са удовлетворени от кариерата си и професионалното си развитие. Такива, които все още търсят мисията на живота си и такива, които усещат, че имат нужда от промяна.

Каква ще е твоята месечна рубрика в MADAMSKO?


В моята рубрика ще давам съвети на жени за това как да изградят и да поддържат щастливи отношения и щастлив личен живот. Ще решаваме казуси и ще помагам да жените да бъдат обичани и щастливи – съпруги, майки, дъщери, доказани професионалисти, бизнес дами и най-вече Жени.

Ще очаквам с нетърпение въпросите на читателите на tanya@tanya.bg


Вижте цялата рубрика „Таня Илиева съветва …“


Share With: