HomeСРЕЩИСякаш имаме пропаст помежду си

Сякаш имаме пропаст помежду си

пропаст помежду си

Сякаш имаме пропаст помежду си

Таня Илиева съветва…

Децата пораснаха и всеки поема по пътя си. С мъжа ми сякаш имаме пропаст помежду си, възможно ли е да запалим искрата отново?

Таня: Няма как да разберем, ако не опитаме. Когато се чудите дали едно нещо може да се получи или не – опитайте и ще видите резултата. Ако любовта си е отишла постепенно в една връзка, тя постепенно може и да се възвърне. Едва ли някой очаква любовта да се запали отново изведнъж, така както е пламнала първия път. Тогава мъжът и жената не са се познавали. Било им е интересно и любопитно да опознаят другия и всеки е летял на крилете на любовта.

Години по-късно, когато двойката е преживяла редица трудности с отглеждането на децата и преодоляването на личните и служебните проблеми, запалването на искрата на любовта между същите тези двама души може да се окажe голямо предизвикателство. Когато децата са малки, често съпрузите спират да виждат, че другият съществува. По-скоро го приемат като фон в семейната картина. Жената приема мъжа за инструмент за изкарване на пари и плащане на сметките. Мъжът приема жената за инструмент за поддържане на дома чист, да има сготвена храна и да се грижи за децата. С други думи – всеки от партньорите приема другия като инструмент за решаване на част от семейните задачи.

Децата много често се оказват смисълът на съвместния живот на двойката. Неусетно първоначално влюбените до полуда мъж и жена по естествен начин влизат стриктно в ролята на майка и баща. Като че ли децата и месечните сметки са единствената цел, за която имат да си говорят.

Аз бих предложила да има училище за живот, което да учи младите хора как да търсят и откриват смисъла на живота си през партньорството

Когато започват една връзка, да си задават въпроси отвъд сексуалното и физическото привличане, които да им помогнат да намерят отговор: Защо съм с този човек и накъде ще вървя с него?

Децата не бива да са причина да се чувстваме отделени от партньора си. В нас е цялата отговорност да мислим за любимия си човек, да му показваме обичта и вниманието си, да споделяме мечтите си с него, да планираме заедно бъдещето си, докато децата растат. Грижите и плановете за децата трябва да са част от всички други планове на семейството, а не единствените. Когато отглеждането на децата се превърне в единствения план за развитие на семейството, то тогава любовта и привличането между родителите си отива, понеже никой не се грижи за тях.

Представете си една градина с цветя, за която никой не се грижи с години, колко плевели ще избуят и дали може да очакваме от нея красиви цветя, когато пръстта вече е станала на камък?

Това се случва и с любовта. Ако не отделяме време за себе си и за партньора през годините, ако нямаме обща мечта и обща цел, която да удовлетворява всеки от партньорите, то когато децата отлетят от семейното гнездо, ще е много трудно да се запали отново искрата на любовта.

Снимка: on Unsplash


Таня Илиева е магистър по позитивна психология.

"В моята рубрика ще давам съвети на жени за това как да изградят и да поддържат щастливи отношения и щастлив личен живот. Ще решаваме казуси и ще помагам да жените да бъдат обичани и щастливи – съпруги, майки, дъщери, доказани професионалисти, бизнес дами и най-вече Жени."

Задайте своите въпроси на: tanya@tanya.bg

Вижте цялата рубрика „Таня Илиева съветва …“


Share With: