Таня Илиева съветва…

Таня Илиева съветва...

Вече повече от 15 години сме женени, а той все още търси майка си в мен… Или аз самата се опитвам да заприличам на нея… Страхувам се, че не мога да го направя щастлив. Какво да опитам, за да харесва Мен?

Майката е един от най-влиятелните образи в живота на всеки човек. Особено при мъжете тя има голямо значение. На първо четене, от въпроса повечето съпруги усещат гняв и разочарование.

Предлагам ви да помислите върху следното:

Как разбирате, че съпругът ви търси майка си във вас? По какъв начин той го изразява, какви думи използва? Сигурна ли сте, че търси точно „майка си“? Да не би да търси „жената“? Естествената роля на съпругата, която се грижи за топлината и уюта в дома до голяма степен се доближава до ролята на майката в семейството. Когато жената е по-млада, тя е склонна да прави по-крайни и по-прибързани преценки.

Аз бих ѝ предложила да погледне на този проблем като една възможност. Преди да се изпълвате с неудовлетворение към съпруга си и към неговата майка, наблюдавайте трезво ситуацията и напълно обективно оценете и собственото си поведение, и присъствието ви в семейството. Ако мъжът ви чака на вас да го храните и се държи като малко и безпомощно дете – тогава имате основания за недоволство.

Но ако той търси нежност, любов и грижа от вас, то тогава той търси жената, а не майка си.

Когато съществува конфликт и неудовлетвореност в семейството е важно да разгледаме поведението и на двамата партньори. В подобни двойки, в които жената се чувства майка на мъжа се наблюдава лидерство на жената. Тя е по-силна, по-властна и по-амбициозна от мъжа. Мъжът и жената са като скачени съдове в двойката и колкото по-властна е една жена, толкова по-безсилен става мъжът. Нищо чудно отношенията им да се превърнат в принципа майка-дете и по този начин да отпаднат всякакви нормални съпружески отношения между мъж и жена. Жената поема пълния контрол върху издръжката и грижата за семейството и постепенно броят на децата в семейството се увеличава с един, а мъжът изчезва. Жената започва да страда от липсата на мъж и равностоен партньор до себе си и бракът върви им към провал. Той или бива прекратяван или и двамата съпрузи продължават да живеят в пълна неудовлетвореност.

***

Таня Илиева е магистър по позитивна психология. Можете да научите повече за нея ТУК.

В рубриката  „Таня Илиева съветва…“ ще отговаря на читателски въпроси, свързани с женските лутания и тревоги. От страниците на MADAMSKO Таня ще помогне на всяка дама да намери женската движеща сила в себе. 

Задайте своите въпроси на: lovementorbg@gmail.com

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.