HomeИНТЕРЕСНОКонгресът на „Монтесори Европа“ ще събере над 500 представители на образователни институции от цял свят в София

Конгресът на „Монтесори Европа“ ще събере над 500 представители на образователни институции от цял свят в София

Конгресът на „Монтесори Европа“ ще събере над 500 представители на образователни институции от цял свят в София

Когато говорим за образование, факторите за качествено обучение на децата ни надхвърлят далеч рамките на високи оценки, изучаване на много предмети и чужди езици и възпитанието на добри качества у учениците. Доброто образование се основава върху адекватна и успешна комуникация между учителите, децата и техните родители. От 5 до 7 октомври тази година София ще бъде домакин на професионалисти и вдъхновяващи личности от цял свят на годишния конгрес на „Монтесори Европа“, организиран с подкрепата на Институт Монтесори България.

Една от основните идеи на д-р Мария Монтесори е развитието на всички деца и на цялото човечество – не изолирайки когнитивните сили на децата, а чрез обучение, което да извади на бял свят най-добрите качества от всяко дете и да го научи как да използва талантите си в своя полза. Така се ражда и идеята за „Монтесори Европа“ – конгрес на най-добрите практики в Монтесори класните стаи. Водещата цел на събитието е да събере, сподели и обмени опит и идеи за това как да повишим познанието и разбирането на Монтесори философията.

Тази година фокусът на събитието е съсредоточен в практическата страна на Монтесори педагогиката. Темата на конгреса ще бъде “Монтесори класната стая – вдъхновение за най-добри практики”. Мисията на събитието е да подпомогне детското развитие, като насочи поглед върху атмосферата и средата, в която учениците придобиват своите знания за света. Международното събитие на „Монтесори Европа“ в София ще събере на едно място над 500 представители на образователни институции от Европа, Азия, Северна и Латинска Америка, които ще дискутират и обменят идеи за подобряване на образователните стандарти и въвеждане на най-добри практики в училищните класни стаи и детски градини. Лектори на образователната конференция са международни учени, практици и световноизвестни писатели и експерти по развитие на човешкия потенциал.

„Днешните младежи са тези, които утре ще вземат решения. Бъдещето е в техни ръце. Младите хора се нуждаят от силна идентичност, общи ценности и чувство за независимост. Те се нуждаят от социални умения, особено в епохата на (анти)социалните медии, умения как да поемат рискове и да знаят как да се провалят. Нуждаят се в еднаква степен от иновации и от подкрепа, гъвкавост и насърчаване. Тази презентация ще ви разкрие един свят, в който можем да предложим на подрастващите лична свобода“, споделя Стивън Арнолд, директор на Монтесори програма за средно образование „Експеримент за мир“ и един от лекторите на тазгодишното събитие.

Между презентациите програмата на конференцията предлага дискусии с учители, родители и представители на институциите, които дават възможност за конструктивен дебат на научно базирани изследвания и методологии. Като част от програмата на събитието са предвидени повече от 20 интерактивни и практически уъркшопа, които представят важни теми за развитието на личността във всички периоди на растеж – от раждането до зрелостта.

Практики по въвеждането на Монтесори образованието в държавните детски градини, йога уъркшоп за родители и деца, практикуване на благодарност и надграждане на добри маниери, както и ролята на изкуството, книгите и изучаването на чужд език са само част от темите, които ще обхваща събитието от 5 до 7 октомври.

Конгресът на „Монтесори Европа 2018“ е мястото, на което ще се събират заедно Монтесори личности и организации от цяла Европа, място за вдъхновяващи срещи, разширяващи мирогледа разговори и надграждане на подходи при прилагането на метода „Монтесори“.

Предстоят още изненади, свързани с програмата и участниците в нея!

Facebook  Монтесори България

Share With: