HomeСРЕЩИБитовизмът ни променя само ако го позволим

Битовизмът ни променя само ако го позволим

Битовизмът ни променя само ако го позволим

Таня Илиева съветва…

Битовизмът ни промени. Преди години правехме всичко заедно, харесваме едни и същи неща. Днес той предпочита да си е вкъщи с децата, а аз искам да живея както преди. Сякаш умишлено търся флирт, за да се почувствам отново млада. А не искам да загубя семейството си. Страх ме е от желанията и мислите, които се появяват в мен. Срам ме е. Как да се спася от това?

„Всичко тече, всичко се променя“.

Всички ние се променяме с годините и е напълно естествено неща, които сме правили преди заедно, вече да не ни удовлетворяват. Всеки човек минава през различни етапи в живота си. Понякога етапите са динамични, много успешни, понякога са бавни, трудни и неуспешни. Както двойката има периоди на възход и падение,

така и всеки от партньорите поотделно има своите лични върхове и падения.

И двамата трябва да разбират тези естествени цикли и да се отнасят със смирение и разбиране към тях.

Най-прекият път към разрешаване на всяко несъответствие в брака е чрез общуването. Поговорете открито с партньора си и му споделете как се чувствате, какви нужди имате и му разкажете за нещата, които искате да правите заедно. В живота много често споделяме неудовлетвореността си от даден човек не със самия човек, а с приятелки, роднини и въобще „други“ хора, а не с човека, с когото имаме проблем за разрешаване. В случая, ако съпругата се чувства неудовлетворена, има голяма вероятност и съпругът да се чувства неудовлетворен. Всеки от тях може да има различни нужди и различни причини за неудовлетвореност. И преди всеки един от тях да търси флирт и удовлетворение навън, (които могат да доведат до много негативни последствия в дългосрочен план), най-лекото и безболезнено решение е разговорът, споделянето, признанието всеки как се чувства, какви желания има и какво го прави щастлив. Сигурна съм, че и двамата партньори ще останат изненадани от признанията на другия. Всеки партньор пречупва ситуацията през собствената си призма и често дори не подозира какво „вижда“ и чувства другият.

Битовизмът ни променя само ако го позволим. Той неизменно влияе на всяко семейство, но от партньорите зависи, доколко ще му позволят да превземе живота им и да изличи моментите на радост, любов, флирт и щастие между тях.

Животът е такъв, какъвто си го направим ние самите.

Ако чакаме някой друг извън нас да ни осигури щастие и разнообразие, може да си останем само с чакането и разочарованието. Ако искате животът ви да е интересен и разнообразен, търсете начини да го направите такъв. От вашата собствена креативност и настроение зависи атмосферата в дома, в партньорството и в целия ви живот. Ако чакаме на партньора да ни направи щастливи, ако не започнем от себе си, се обричаме на вечна неудовлетвореност. Ако споделянето не помогне, потърсете приятелка или групи по интереси, където ще намерите съмишленици. Ако пътят ви с вашия партньор има смисъл и занапред, пазете го и го постилайте с подкрепа, любов и доброта.

ССнимка: on Unsplash by @scaitlin82


Таня Илиева е магистър по позитивна психология.

"В моята рубрика ще давам съвети на жени за това как да изградят и да поддържат щастливи отношения и щастлив личен живот. Ще решаваме казуси и ще помагам да жените да бъдат обичани и щастливи – съпруги, майки, дъщери, доказани професионалисти, бизнес дами и най-вече Жени."

Задайте своите въпроси на: tanya@tanya.bg

Вижте цялата рубрика „Таня Илиева съветва …“


Share With: