HomeСРЕЩИКак да се измъкна от капана на самотата?

Как да се измъкна от капана на самотата?

Как да се измъкна от капана на самотата?

Таня Илиева съветва…

Вече трета година съм сама, след като прекратих болезнена дългогодишна връзка. Приятелките ми имат сериозни партньори, някои от тях дори очакват деца. Чувствам, че изтървавам контрол над живота си. Как да се измъкна от капана на самотата?

За да бъде човек продължително време сам, трябва да има някаква причина. Замислете се върху поведението си и върху въпроса:

„Какво правя, за да съм сама?“

Вероятно таите обида от предишната си връзка и избягвате мъжете или се страхувате от тях, или може би не им вярвате? Отговорът е във вас. Наблюдавайте поведението на вашите приятелки, които давате за пример. Обърнете внимание те как се държат с партньорите си, за да имат сериозни връзки и деца.

Много често ние си мислим, че проблемите са навън, обвиняваме мъжете, че са такива или онакива, но всъщност, за да нямаме нещо в живота си, причината е главно в самите нас. Много е важно да преосмислите вашите убеждения по отношение на мъжете и по отношение на връзките. След продължителна и болезнена връзка е много вероятно да имате негативна нагласа към всички мъже, заедно със страх, че и следващият ще е като предишния. И това вероятно ще е така, ако не настроите себе си на правилната вълна. Миналото не можем да го променим.

Можем да променим настоящето и бъдещето си.

Предлагам ви следното упражнение – вземете лист и химикалка и опишете всички свои положителни качества (напр. добра, умна, красива, старателна, готвя добре, правя красиви прически, разказвам добре истории, добра приятелка съм и т.н.). Трябва да са поне десет. След като го напишете, продължете да пишете и може да стигнете до двадесет. Ако не сте правили това упражнение досега, в началото може да ви е много трудно, но с всяка следваща дума ще ви става по-лесно. Сигурна съм, че ще откриете положителни качества у себе си, които пренебрегвате ежедневно и не сте им обръщали внимание. След като написахте двадесет свои положителни качества, чувствате ли се по-добре по отношение на себе си? Смятате ли, че заслужавате също толкова качествен партньор като вас?

Сега напишете първо десет и след това продължете до двадесет качества на желания за вас партньор. Представете си го физически – височина, цвят на косата, на очите, на кожата, височина, килограми. След това преминете към качествата на характера и на личността – дали си го представяте по-буен или по-скромен, умен, предприемчив, весел, сериозен, на каква възраст и т.н. Представете си за миг, че този мъж стои пред вас и е ваш партньор в живота.

Как се чувствате?

Искате ли да задържите този миг? Убедена съм, че искате.

Следващата стъпка е да помислите къде бихте могли да срещнете такъв тип мъже. Какви са техните интереси, какви места посещават във вашия град, има ли група във Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube и други, където се събират такива мъже? Има ли някоя от вашите приятелки такива познати? Сигурна съм, че в момента, в който започнете да правите това упражнение, Вселенските закони ще се задвижат и ще ви изпратят на помощ подходящите хора, а може би и партньора, когото желаете.

Снимка: on Unsplash by @davemanicum


Таня Илиева е магистър по позитивна психология.

"В моята рубрика ще давам съвети на жени за това как да изградят и да поддържат щастливи отношения и щастлив личен живот. Ще решаваме казуси и ще помагам да жените да бъдат обичани и щастливи – съпруги, майки, дъщери, доказани професионалисти, бизнес дами и най-вече Жени."

Задайте своите въпроси на: tanya@tanya.bg

Вижте цялата рубрика „Таня Илиева съветва …“


Share With: