HomeСРЕЩИСиндромът „бизнес дама“ често прави мъжа излишен

Синдромът „бизнес дама“ често прави мъжа излишен

Синдромът „бизнес дама“ често прави мъжа излишен

Таня Илиева съветва…

С мъжа ми живеем от 10 години заедно, имаме дъщеря на 6 години. И двамата имаме частен бизнес – той е лекар и има своя клиника, аз съм архитект и имам архитектурно студио. И двамата работим много и все по-рядко имаме какво да си кажем. Усещам, че той се отдалечава от мен. Избягва разговори за нас и казва, че „всичко е наред“, а в същото време не помня откога не сме били близки. Прибирам се изморена и се стремя да посветя всяка свободна минутка на дъщеря ни. Нямам време дори да сготвя. Свекърва ми, която живее наблизо, готви и ни носи храна. Страдам много и не знам какво да направя, за да си върна мъжа и любовта му.

Развиването на собствен частен бизнес е изпитание за всяка жена, независимо колко способна е тя да го прави. Изпитанието е свързано не толкова със самото правене на бизнес, а с ролята на жената като любима, съпруга и майка в семейството.

Двете роли – на бизнес дама и на съпруга (и майка) трудно се съвместяват.

За съжаление успеха в бизнеса и печеленето на пари изискват жената да плати висока цена – недостатъчно внимание за съпруга, за дома и за семейството. Колкото и да се опитвате да опровергаете това, мислейки, че сте най-добрата майка и съпруга, замислете се сериозно върху вашето присъствие в семейството.

Работите ли сутрин от рано вечер до късно, бързате ли, мислите ли постоянно за поредния клиент, договор, плащане, осигуровки, наем и т.н.? Ако можехте да се видите от страни, какво бихте видели? Дали сте онова момиче, в което съпругът ви беше лудо влюбен? Със сигурност не.

Съпругът ви има нужда от жената, която го е боготворила, обичала, която го търси като мъж и любим. Много е вероятно правенето на бизнес да е превърнало тази любяща жена в строга, изискваща, рязка, стриктна и организирана „бизнес дама“. Това се случва без да го искаме, просто работата и стресът ни променят.

Синдромът на „бизнес дамата“ често прави мъжа излишен.

Дори и жената да не го казва на глас, мъжът го усеща на енергийно ниво. Той вече не е мъжът, на когото жената се е възхищавала и когото е уважавала. Правенето на бизнес и изкарването на пари дава на жената самочувствие, че тя се справя отлично, че даже се справя по-добре и от него. Това са фактори, които постепенно изтриват уважението и възхищението на жената към мъжа.

Споменавате, че нямате време да готвите. Ако вашият съпруг се храни ежедневно с храна, приготвена от майка му, много е вероятно той да е много по-близък с майка си отколкото с вас. Ако е така, вероятно тази близост сигурно ви дразни много. В случая майката на мъжа ви не е виновна, търсете вината у себе си. Мъжът има нужда да се захранва с енергия и домашен уют, създадени от вас, а не от майка му. Той е свързал личния си живот с вас, а не бизнеса си (макар, че има много такива случаи, но там е друга ситуацията).

Ако вие сте успешна навън, а вкъщи неуспешна, то тогава във вашето семейство има двама мъже, а не мъж и жена. Жената е тази, която трябва да храни дома с любов, красота, вкусна храна, а мъжът храни семейството с пари, дисциплина, достойнство. Вие като жена имате толкова важна роля за възпитанието на дъщеря ви. Ако искате тя да е щастлива, да има пълноценна връзка и семейство един ден, покажете й този пример сега. Отдаването на прекалено много внимание на детето, когато връзката между родителите е нарушена, не е добър вариант. Не запълвайте празнината в душата си чрез прекалено внимание към детето, а помислете какво да направите, за да върнете любовта на мъжа си.

На ваше място бих преосмислила ангажираността си в бизнеса, бих намалила работното си време във фирмата, а останалото време бих посветила на дома и на семейството. Започнете да се учите да готвите, запишете се на курс по готварство, чистете сама дома, насадете цветя. Като архитект вие имате усет за форми и цветове. Изберете нов цвят за стените в дома.

Сложете светли и весели тонове, изработете украса заедно с дъщеря ви за нейната стая. Превърнете спалнята ви в оазис на топлина и уют. И най-важното, бъдете много внимателна със съпруга ви. Не го нападайте, не очаквайте с магическа пръчка да се върне при вас. Дайте му време да почувства промяната, да я усети със сетивата и със сърцето си. Дайте си време и на себе си да си възвърнете женствеността, мекотата, интуицията и влезте в женската си енергия. Вярвам, че ще се справите!

Снимка: Unsplash


Таня Илиева е магистър по позитивна психология.

"В моята рубрика ще давам съвети на жени за това как да изградят и да поддържат щастливи отношения и щастлив личен живот. Ще решаваме казуси и ще помагам да жените да бъдат обичани и щастливи – съпруги, майки, дъщери, доказани професионалисти, бизнес дами и най-вече Жени."

Задайте своите въпроси на: tanya@tanya.bg

Вижте цялата рубрика „Таня Илиева съветва …“


Share With: