HomeСРЕЩИСвикнах да се оправям сама, но децата са самотни

Свикнах да се оправям сама, но децата са самотни

Свикнах да се оправям сама, но децата са самотни

Таня Илиева съветва…

С мъжа ми се разделихме преди три години. Имаме син на 9 години и дъщеря на 5 години. Децата рядко ходят при баща си, защото след това се връщат травмирани. По техни думи там не са желани от бившия ми мъж и неговата приятелка и често стават причина за раздори между тях. Баща им е лош човек и по-добре да не ходят при него. Аз вече свикнах да се оправям сама с всичко. Не ми трябва мъж, за да се съобразявам с него и да го търпя. По-добре да имам връзка навън, а в семейството да се посветя изцяло на децата. Това, което ме притеснява е, че децата ми се държат странно, самотни са, избухливи, тъжни и незаинтересовани от живота. Какво да правя? Да потърся ли психолог?

Децата ви ще са щастливи, когато са обичани, подкрепяни и приемани от семейството. Това, че сте се разделили с бащата не е прецедент.

Важното е обаче децата ви да запазят добри отношения както с вас, така и с баща си.

Казвате, че е лош човек и по всяка вероятност насаждате това вярване и в децата. Погрешно е разделените родители да говорят един против друг на децата си. Ако искате децата ви да са щастливи и спокойни, вие като майка имате огромна отговорност да пречупите първо собствените си представи за бащата на децата ви и след това да ги предадете и на децата си.

Образът и ролята на бащата се ключово важни за психическото развитие на всяко дете.

Ако вие възпитавате децата си, че баща им е достоен човек, ако изграждате в тях образ на уважение и любов – повярвайте ми, че това ще е добре за всички. Вие нищо не губите, само можете да спечелите.

Окуражавайте ги да се виждат с него. Независимо какво вие вътрешно си мислите за този човек, той е техен биологичен баща. Той е техен учител. Не им пречете да учат уроците си за живота. Вашата задача е да давате любов и подкрепа, после ги оставете да си свършат работата. Каквито и основания да имате в подкрепа на това, колко лош и неспособен е бившият ви мъж, ако искате да имате здрави и щастливи деца, вие трябва да издигнете баща им в култ. Тук не става въпрос за вашия мъж или по-точно за бившия ви мъж. Вие просто не участвате вече с него в това уравнение.

Тук става въпрос за отделни елементи – вие, като тяхна майка и той, като техен баща.

Бъдете подготвена за това, че в началото няма да има голям ефект. Дори и вие да сте добронамерена към него, той може да продължава да злослови пред децата за вас и против вас. Бъдете упорита и мислете за доброто на децата си като продължавате да поддържате добрите намерения и думи за баща им. Ако спазите тази препоръка ви гарантирам, че само след няколко месеца ще започнете да усещате промяна. Децата ви ще започнат с все по-голямо желание да ходят при баща си, вие ще ставате все по-спокойна, те ще се връщат все по-щастливи. Опитайте и споделете.

Друго, върху което бих ви препоръчала да работите е вашата собствена представа и убеждение, че и сама можете да се справяте с всичко. Това вероятно е така и милиони жени по света ежедневно се борят с живота си сами, но питам ви:

„Нужно ли е“?

Човек не е създаден, за да бъде сам. Човек не може единствено да дава в живота си – на работата, на децата, на родителите. Човек трябва да може и да получава.

В партньорството между мъжа и жената се сътворява точно този обмен на даване и получаване.

Още повече, че децата ви имат нужда както от майчина енергия, така и от бащина. Самотните и толкова способни майки обричат децата си да растат без бащина енергия и по този начин страда майката-баща, страдат и децата. Майката се изхабява прекалено рано, разболява се, силите не могат да й стигнат за дълго време докато се стреми да съвместява и двете роли. Ако сте сама няма да направите децата си по-щастливи, а точно обратното.

Природата е безмилостна в това отношение и изпраща уроци, които ни карат да преосмислим начина си на живот. В тази връзка ви съветвам да преосмислите нагласата си „мога и сама да съм майка и баща“ и да отворите сърцето си за подходящ партньор. Останалото оставете на Вселената. Желая ви успех!

Снимка: on Unsplash by @benjaminmanley


Таня Илиева е магистър по позитивна психология.

"В моята рубрика ще давам съвети на жени за това как да изградят и да поддържат щастливи отношения и щастлив личен живот. Ще решаваме казуси и ще помагам да жените да бъдат обичани и щастливи – съпруги, майки, дъщери, доказани професионалисти, бизнес дами и най-вече Жени."

Задайте своите въпроси на: tanya@tanya.bg

Вижте цялата рубрика „Таня Илиева съветва …“


Share With: