HomeИНТЕРЕСНОБизнесът с вино е много топло, човешко занимание

Бизнесът с вино е много топло, човешко занимание

Бизнесът с вино е много топло, човешко занимание

Историята от раждането на “Кино и Вино” до старта на онлайн магазина


Джули Савова е юрист с голям опит във филмовата индустрия. Основател и управляващ съдружник в Сънифилмс 17 години. Вдъхновител и създател на два бизнеса :“Сънифилмс “ и отскоро “Кино и Вино”. Омъжена за любимият  мъж .Ексклузивно пред madamsko тя разказа:


Как и кога се роди проекта “Кино и Вино”?
Първо искам да благодаря за възможността да разкажа тази толкова лична история !
Проекта “Кино и Вино” се роди докато търсихме нови възможности. Бяхме продали нашия бизнес в “Съни филмс” и през есента на 2011, по време пътуване до Сицилия, съдбата ни отведе в една изба в град Марсала. Собственикът Стефано Карузо, след като ни показа избата, и ни разказа фамилната ѝ история, направи омагьосваща дегустация. Връщайки се в България, предложих на моят съпруг Веско да започнем да внасяме вино. Изненадан от моето предложение той ме попита кой от нас разбира от вино, че да го правим?
Предисторията е, че до този момент бяхме големи винени ентусиасти .Ходехме по изби, винени изложения и избирахме виното на масата за нашите приятели.
И тъй като аз разбирам от хора и съм помогнала на мнозина приятели да открият и развият своят потенциал, убедено отговорих на Веско, че той разбира от вино и ще е добре да правим този бизнес отново заедно. Точно, както беше в Съни филмс .
Той е откривателя – намира специални и емблематични италиански вина от малки изби, а аз управлявам бизнесът.
Защото да превърнеш едно хоби в бизнес е необходимо някой да има цялостна концепция и ясен бизнес план как това да се случи.
Защо избрахте да представяте само италиански изби?
Италия от години наред е най-големия износител на вино в света. Италианските вина с тяхната необятна палитра от вкусови, стилови и ценови диапазони дават огромни възможности да откриеш вино, най-доброто за всеки вкус и джоб.
При винените ни турове по света попаднахме на прекрасни изби, но разнообразието на италианското вино е недостижимо. За това се спряхме на Италия и не сбъркахме!
Коя ти е любимата и защо?
Не може да се отговори на този въпрос еднозначно.
Бизнесът ни роди много близки, дори приятелски отношения, с голяма част от собствениците на избите, с които работим – познаваме се лично, ходим си на гости, забавляваме се заедно…
Бизнесът с вино, особено когато го правиш от сърце, е много топло, човешко занимание, много близо до търговията с изкуство! Обичам всички изби, с които работим, и вярвам, че чувството е взаимно!
Разкажи някоя интересна история от посещенията ви Италия, в избите там?
Бяхме на гости в Тоскана при приятелите ни Кристина и Масимилиано Говерни, собственици на избата Montepescini. Всеки ден обикаляхме забележителните места наоколо. Един ранен следобед седнахме да обядваме в малко ресторантче в центъра на Монтепулчано. Естествено,  храната беше отлична, опитвахме знаменитото вино Nobile de Montepulchiano, и се заседяхме. Собственичката на ресторанта седна при нас, приятна около 50-годишна дама, и така завързахме разговор.
Разбира се се въртяхме около виното и кой от кога пие вино. Дамата весело подхвърли:

Ами ние познаваме виното от деца… Всеки ден следобед очаквахме с нетърпение винената закуска. Баба или дядо ни поръсваше филия с вино и захар и хайде навън…“.

„И това ви харесваше!?“, попита с недоумение Веско.Тогава собственичката ни отряза по една филия хляб, доста обилно поля филиите с прекрасно Nobbile, реколта 2011, поръси ги със захар и ни покани да опитаме. Оказа се много вкусно! Всеки път, когато разказваме тази история се намира някой, който подлага на съмнение вкусовите качества на тосканската следобедна закуска, и тутакси  получава филия, поръсена с вино и захар.
Но не забравяйте – хубав хляб и хубаво вино!
Защо решихте да продавате във вашия онлайн магазин ексклузивно само вината , които вие внасяте ?
Ние избираме, внасяме и продаваме на крайни клиенти виното, което сме избрали. Целия процес по избора, доставката, транспорта и правилното съхранение на вината се контролира изцяло от нас. Имаме много частни клиенти, които са се доверили на нашия вкус. Това е огромна отговорност за качествата и състоянието на вината. Важно е също, че можем да предложим коректни цени, тъй като сме директни вносители.
Ние и преди да създадем онлайн магазинът правехме същото. Продаваме само вината, които внасяме. Те могат да бъдат закупени само от нас.  Не ги предлагаме в магазинската мрежа. Изключение правят един енотечен магазин Wine&Сo и магазините на Lindt и Mix Pix. Просто продължаваме да правим същото и в онлайн магазина.
Какви вина могат да бъдат намерени в онлайн магазина и това ли са всички, които предлагате?
В момента предлагаме около 65 етикета и намерението ни е до края на годината да надхвърлят 90, а защо не и 100!
Предлагаме вина от областите Пиемонт, Венето, Тоскана, Кампания, Пулия и Сицилия. Сега се оглеждаме за вина и от други области. В края на месеца ще пътуваме за Матера и ще се срещнем с няколко собственици на изби в областта Базиликата.
На VINITALY през април ще се срещнем с винари от Сардиния. При нас процеса продължава…
С кои известни ресторанти работите през последните години?
На първо място бих искала да поставя Грейп Централ/Grape Central/. Това един винен бар, превърнал се любимо място на виненото общество в София. Там е мястото, където сме направили много дегустации, представяйки за първи път вината на избите, с които работим.
Забележителни дегустации правим отскоро и в бар Графити/ Barrique by Graphite/. Работим с някои  от наистина добрите ресторанти в София, като Сейдж, COTTO, NOTA BENE, Чиполини,  Гарлик, Фокус, Ла Каза и други. От няколко години доставяме определени вина на веригата ресторанти ВИКТОРИЯ.
„Хубавото вино е като да обичаш, истинско и вълнуващо от началото до края!”

Share With: