HomeЗДРАВЕ5 признака, че кето диетата не е за вас

5 признака, че кето диетата не е за вас

5 признака, че кето диетата не е за вас

Модерно и актуално не означава здравословно!

Диетите не са за всеки. Неслучайно хранителните режими са толкова разнообразни – за да може всеки да си избере точния начин на хранене според нуждите на своето тяло.
Една от най-актуалните диети е кетогенната диета, при която основен акцент в храненето са протеините и мазнините за сметка на въглехидратите, които не са напълно изключени, но са сведени до минимум и до определени видове.
Ако сте решили, че кето диетата ще ви помогне най-после да отслабнете без да гладувате и сте последвали хилядите ѝ привърженици, кълнящи се в успеха ѝ, но се чувствате ужасно, това си има своите причини.
Както всеки друг хранителен режим, така и кето диетата не е за всеки. Ето признаците, че не се налага да продължавате да си го причинявате:
1. Мразите я.
Някои хора просто не понасят консумацията на големи количества мазнини. Те ги карат да се чувстват зле. Ако и на вас ви се повдига всеки път само при мисълта, че е време за ядене, кето диетата е тормоз за тялото и психиката ви и не е за вас.
В крайна сметка здравословното хранене трябва да ни кара да се чувстваме добре, да сме леки като перце и да не изпитваме неприязън към това, с което се храним всеки ден. В противен случай нивата на стрес в организма нарастват драстично, което е всичко друго, но не и полезно за вас.
2. Имате хормонални проблеми.
Хормоналните заболявания и дисбаланси могат да са различни и все сложни. Без значение дали се борите с щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, синдром на поликистозните яйчници, диабет тип 2 и още много други, тези заболявания включват прилагането на редица лекарства и практики.
Обикновено се смята, че кето диетата е подходяща в тези случаи, защото изключва въглехидратите, сочени за главни виновници в усложненията, произтичащи от тези заболявания. Тя обаче е подходяща само в някои случаи. Понякога тя може да допринесе за покачването на теглото вместо за неговата редукция.
Задължително е да се консултирате с ендокринолог преди да предприемете каквито и да е промени в начина на хранене, особено драстични такива, каквато е кетогенната диета.
3. Стомахът ви страда.
Тази диета е доста бедна на фибри поради пониженото присъствие на плодове и зеленчуци в нея. Те присъстват, но не заемат централно място. Обикновено влакнините се добиват чрез консумацията на бобови, зърнени култури и някои бедни на захари плодове, но това се оказва недостатъчно за стомаха и червата при някои хора.
Възможно е да започнете да страдате от запек, подуване, газове, спазми, раздразнения в стомаха и червата.
4. Не се чувствате добре.
Когато стартирате кето диетата е много вероятно да се чувствате неконцентрирани, неспособни да мислите ясно, да забравяте, да не можете да се организирате. В някои случаи хората дори могат да усещат така наречената „мозъчна мъгла“.
В добавка към тези неприятни усещания могат да се появят раздразнителност, значителни колебания в нивата на кръвната захар, постоянни главоболия, умора. Това е така, защото тялото навлиза в състояние на кетоза. Състоянието започва да се подобрява след 2-3 седмици, но при някои хора се усеща доста непоносимо. Това е един от сигналите, че кето диетата не е за тях.
5. Имате или сте имали камъни в бъбреците или жлъчката.
Промяната в съотношението на приетите хранителни вещества влияе изключително върху метаболитните процеси във всяка клетка. Консумацията на големи количества протеини и мазнини може да има значителен негативен ефект върху бъбреците, черния дроб и жлъчката, като в техните структури могат да се появят изменения.

Източник: https://www.az-jenata.bg/

Share With: