HomeИНТЕРЕСНОАнти или супергерой е шведската екоактивистка Грета Тунберг?

Анти или супергерой е шведската екоактивистка Грета Тунберг?

Анти или супергерой е шведската екоактивистка Грета Тунберг?

Преди година и половина едно момиче с жълто яке си тръгва от училище, за да протестира пред шведския парламент. Въоръжено с един бял картон, на който с черни букви е изписано “Училищен протест за климата”, това 15-годишно дете застана пред света с желание за промяна. Това се оказа началото на ефекта “Грета Тунберг”.

За малко повече от година екоактивистката поставя до името си множество успехи. Едно от последните отличия, които печели, е “Личност на годината” от сп. “Таймс”.

С болезнено искрената си позиция шведската ученичка накара милиони милениали от всякакви точки по света да излязат, заявявайки желанието си за промяна на отношението ни към природата. Популярността, която Грета придоби, я срещна с десетки политици на високо международно ниво. В своето ежедневие момичето не посещава училище, а конференции, не ходи при баба и дядо за ваканцията, а обикаля света, за да се качи на поредната световна платформа, на която да заяви, че бъдещето има значение.

Екоактивистката обаче е и изключително противоречив образ. Колкото доверие буди в едни хора, толкова по-трудно й се доверяват други. Несъмнено обаче името Грета Тунберг е истински световен тренд. “Петъци за бъдеще” вълнообразно обхванаха цял свят, а най-впечатляващата бройка протестиращи се събира на 20 септември 2019 (4 милиона) и 27 септември (2 милиона). Грета Тунберг влиза в ролята на “Глас на бъдещето”, както Леонардо ди Каприо наскоро я определи.

Ученичката се появява на десетки конференции. Една от най-запомнящите се през тази година беше срещата на ООН за климата в края на септември. Тогава Грета се срещна за пръв път с Доналд Тръмп. Американският президент си позволи да подмине шведката, а тя му отговори с поглед, който се превърна в една от интернет сензациите на 2019 г.

Колкото и различни възгледи да имат Тръмп и Грета, определено си приличат по острия си изказ, който не гали егото на аудиторията. На същата среща Грета се обърна към ООН с думите “Как смеете?” по отношение на бездействието им спрямо климатичните промени. Нейните думи се забиват като нож в егото и съвестта на всеки, който се заслуша. Е, на Тръмп това не му допада. След срещата на ООН за климатичните промени през септември, когато американския президент се появи неочаквано, той публикува следния ироничен туит:

„Грета Тунберг изглежда като много щастливо дете, което гледа към светлото и прекрасно бъдеще“

Грета е необикновено момиче – все пак рядко се среща човек, още повече на 16, който да влиза безстрашно в tweet-война с президента на една от най-развитите страни в света. В отговор на ироничния коментар от страна на Тръмп, Грета промени описанието си в профила на „Много щастливо дете, което гледа към светлото и прекрасно бъдеще“.

След като сп. Таймс обявиха своя избор за Личност на годината, Тръмп със смелост на дете в предучилищната се подигра с шведската активистка, публикувайки следната снимка:

Въпреки силно контрастните мнения, които Грета създаде за себе си по цял свят, не може да бъде отречено, че тя е искрата вдъхновение, от което светът се нуждае. Младата екоактивистка понякога ни напомня на онези личности, които са променили света, но без да имат властта да го направят. Личности като Мартин Лутър Кинг, който вдъхновява 200 000 души от различни етнически групи да се съберат около паметника на Ейбрахам Линкълн във Вашингтон през август 1963 г., където гласът на др. Кинг  оставя в историята с думите „Имам мечта…“. Грета, на едва 16 години, създаде световна тенденция. Дори на толкова крехка възраст тя накара най-влиятелните личности на света да замълчат с думите си „Как смеете“. Просто хората винаги имаме нужда от лидер. Един човек, който да е достатъчно откровен, за да му повярваме, достатъчно вдъхновяващ, за да ни накара да превърнем думите в действия, но най-вече достатъчно „луд“ или с други думи „различен“, за да направи всичко това. Един такъв човек е Грета.

Откъде идва (супер)силата на шведската ученичка? Следете Facebook страницата ни за следващата ни част.

Share With: