HomeИНТЕРЕСНО(Супер)силата на Грета Тунберг е нейната слабост

(Супер)силата на Грета Тунберг е нейната слабост

facebook.com/gretathunbergsweden/

(Супер)силата на Грета Тунберг е нейната слабост

Как заболяването на “малкия професор” – Синдромът на Аспергер, се превръща в нейна (супер)сила

Грета Тунберг печели много последователи със силните си думи и откровената си непримиримост към бездействието. Момичето развива силната си позиция като природозащитник вследствие и на своето заболяване – Синдром на Аспергер. Той се характеризира със затруднена социализация и депресивни състояния. Особено отличаващо е, че пациент с подобно заболяване развива маниакален интерес към дадена област. Синдромът на Аспергер е от аутистичния спектър и е наричан още болестта на “малкия професор”, защото въпреки трудностите при социализацията хора като Грета са изключително интелигентни и непрекъснато развиват своя интерес. Искрата на пламъка в очите на 16-годишната природозащитничка, всеки път когато заговори за климата, отразява до някаква степен и нейното заболяване.

https://www.facebook.com/gretathunbergsweden/photos/a.733630957004727/991669621200858/?type=3&theater

Точно Синдромът на Аспергер влияе на поведението на Грета, което понякога ни кара да се замислим дали искаме да следваме човек с „мания“. Защото когато превърнем една сфера на живота в център на цялото си мислене, започваме да изкривяваме всичко, което ни заобикаля спрямо него. Подобно на черна дупка маниакалният фокус може да погуби всеки друг фактор около нас.

Един добър пример за това е яхтата Mallizia II, с която Грета преплува Атлантическия океан, за да стигне до срещата на ООН в Ню Йорк за климата. Вместо да използва самолет, природозащитничката показа с пример, че винаги има още една опция, с която да не навредим на околната среда. Ученичката се старае да намали своя въглероден отпечатък до минимум. Ето защо избира да пътува с Mallizia II – 18-метрова яхта, която не отделя никакви вредни емисии. Без баня и тоалетна и с изключен двигател на яхтата Грета прекосява Атлантическия океан за 15 дни.

https://www.facebook.com/gretathunbergsweden/photos/a.733630957004727/894604537574034/?type=3&theater

За разлика от един полет до Ню Йорк, при който в атмосферата се изхвърля над 1 тон въглероден диоксид. Колко въглероден диоксид обаче се излъчва в атмосферата при производството на подобна яхта, съставена от карбонови влакна? За производството на 1 т. карбонови нишки, в атмосферата се изхвърлят около 20 т. CO2. Това предизвика немалко хора да се замислят до каква степен “100% екологичното пътуване” на Грета всъщност наистина е било такова. Отговорът все пак е „много“, защото отделянате на тоновете въглероден диоксид се случва еднократно, а след това

Неин спътник в това пътуване беше и баща й – Сванте Тунберг. Той е актьор, който е участвал в няколко продукции, продуцент и мениджър. Най-известен е с ролята си в шведски телевизионен сериал.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10158936800252178&set=a.10154292821342178&type=3&theater

А майката на Грета е Малена Ернман – певица с дългогодишна кариера зад себе си. Едно от най-големите й постижения е представянето на Швеция на Евровизия през 2009 г. Малена и Сванте също имат силно отношение към природата. Ето защо Малена отказва да пътува за участията си по цял свят със самолет. Вместо това тя кръстосва Европа и Азия с влакове, прекарвайки седмици в път. Разбираме всичко това от книгата, посветена на семейството им “Сцени на сърцето“. В страниците на четивото двамата родители разкриват, че и по-малката й сестра Беата (певица) страда от “Хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието”. Това обаче не пречи на малката да бъде забележителен изпълнител.

Но и двете заболявания майката определя като “суперсили”. Също както Грета написа относно заболяването си преди няколко месеца:

 

Един от ясните белези на силен характер е приемането на своето различие и предизвикателствата, пред които си изправен, като задвижваща сила и мотивация. Освен на отговорност към природата и бъдещето, Грета ни учи и да приемаме всяка една част от себе си като своя „сила“, дори, онези, които другите определят като „слабост“. Може би затова тийнейджърката е един от „супергероите“ на нашето съвремие.

Share With: