HomeИНТЕРЕСНО(Супер)ефектът “Грета Тунберг” раздели света на “за” или “против”

(Супер)ефектът “Грета Тунберг” раздели света на “за” или “против”

(Супер)ефектът “Грета Тунберг” раздели света на “за” или “против”

Суперсилата на Грета е да вдъхновява … или да срива егото на опонента си. Зависи къде попаднеш – на вражеската или на съюзническата линия.

Едва ли има човек, който е запознат с образа “Грета Тунберг” и няма активна позиция за нея. Докато Леонардо ди Каприо, Джейсън Момоа, Арнолд Шварценегер и множество други са привърженици на “малкия професор”, много личности я критикуват. Освен враждата с Тръмп, Грета се изправя и пред редица други критики. През декември месец екоактивистката публикува снимка в своя twitter, в която разказва за разочарованието си относно претъпкания немски влак, с който е избрала да пътува. На свой ред германската железница отговори:

“Анти-Грета” е и бразилският президент Жаир Болсонаро, който каза по неин адрес:

„Грета каза, че туземците са умрели, защото защитавали Амазония. Впечатляващо е да се види каква значимост придават медиите на хлапачка като нея“.

Изказването му бе провокирано от пост на младата екоактивистка, в който осъжда убийството на двама туземци в Амазония.

Грета е момиче, на чиито рамене лежат много отговорности. Нейните речи са слушани от хора по цял свят. Критиката, с която постоянно трябва да се справя, вали по всички интернет канали. Едно от последните й изказвания, в което екоактивистката заявява, че американските политици трябва да “бъдат поставени до стената”, се прие като призив за насилие. Грета се извини в социалните мрежи за неправилното си изказване и обясни, че “няма пряк превод на този израз от шведски на английски”.

Най-честата критика по адрес на Грета всъщност е съмнението, че зад нея стои някой, но отговорът на активистката „Но зад мен няма никой освен мен“. Трудно ни е да повярваме, че едно момиче с жълто яке и обикновен плакат успява да достигне до световни конференции на политически лидери, без да им подкрепа. И тук идва моментът, в който се появяват контрастните мнения относно Грета. Едни смятат, че подобна подкрепа задължително обслужва нечии интереси. Други пък смятат, че единствените подбуди се крият в пламенното вдъхновение, с което Грета подкосява хората с речите си. Дали е така? Няма как да отговорим, но ние се питаме “Какво значение има?”

https://www.facebook.com/gretathunbergsweden/photos/a.733630957004727/1047447982289688/?type=3&theater

Грета Тунберг вдъхновява с едно простичко нещо – истината. В своите изказвания тя рядко говори за крайни решения на проблеми, но изключително умело изнася фактите такива, каквито са. Липсата на типичното политическо “захаросване” на данните ни кара да спрем и да се заслушаме в думите на 16-годишното момиче. Колкото и противоречив образ да е тя, не можем да отречем, че присъствието й на международната политическа сцена повдига въпроси, които отлагахме твърде много време да си зададем. Но може би най-важният е: “Как да гарантираме бъдеще на следващите поколения?”. Грета накара целия свят, без значение от език, религия, народност и т.н., да застине за секунда и да разбере, че има нужда от промяна. И точно това я превърна в “Личност на годината”. Само не бива да забравяме, че Грета може да е “Гласът на бъдещето”, но всички ние заедно сме сърцето.

 

Share With: