Как да се храним здравословно, докато сме home office?

Как да се храним здравословно, докато сме home office?

Разсейването по време на home office е проблем, с който се среща почти всеки работещ от вкъщи последните две седмици. Всеки се разконцентрира от нещо различно – някой хубав филм по телевизията, шума на климатика или подскачащите наляво-надясно деца. Един дразнител обаче си остава най-силен и оставането вкъщи му дава все по-голямо влияние. Той е хладилникът. 

Имаш крайни срокове, които се приближават бързо? Но единственото нещо, за което мислиш са пълните рафтове на хладилника? Една малка хапка веднъж, втори, трети път. И така докато не пренесеш лаптопа в кухнята – до хладилника. 

Храната може да се окаже най-големия ни враг в опитите ни за концентрация у дома, но често се случва и напълно да забравим за нея, стоейки цял ден пред компютъра, без да отделяме поглед. Как фрийлансърите и ветераните в дистанционната работа се справят с този проблем? 

Направи си график. И го спазвай!

Успешните фрийлансъри винаги имат ежедневни рутинни навици – да се измиеш още като станеш, да облечеш нормални дрехи, а не да стоиш по пижами цял ден, отдалечаване от смартфона. Хранителният терапефт и дългогодишен фрийлансър Уилма МакДоналд споделя пред HuffPost, че хапването оттук оттам е най-голямата грешка, която се допуска от новаци в дистанционната работа. Тя препоръчва да подреждаме дните си като нормален работен ден – с обедна почивка и няколко междинни такива, без да забравяме закуската. И най-важното – храненето да не е пред компютъра, а далеч, за да може съзнанието да си почине. 

Постави граници на кофеина и увеличи приема на вода

Тези, които са нови в начина на живот с  “home office”, забелязват колко много кафе започват да пият и то през целия ден. Важно за здравето ни е кога пием ароматното си кафе. Според МакДоналд Кафето трябва да се пие между 9 и 11 часа, защото по-късно може да наруши цикъла на спане, който си изградил. Хидратацията например има същия освежаващ и събуждащ ефект като кафето и много важно да пием достатъчно вода. Тя няма да помогне само да намалим количеството кофеин, което приемаме, но и ще ни държи сити, защото често бъркаме жаждата с глад. 

Дръж здравословни снакове под ръка

Както трябва да внимаваме да не преяждаме, така е нужно да следим и да не забравяме храненето. МакДоналд подсказва лек трик, когато се пресегнем към снаковете, с които сме се запасили: “Преди първата хапка помисли дали наистина си гладен или просто ти е скучно, напрегнато или самотно.” Ако наистина си гладен имай свежи плодове или зеленчуци, хумус, фурми или ядки. Смутитата също са добър избор, за да останем хидратирани и сити за дълго време. 

Води си хранителен дневник

Храненето е много индивидуално и не винаги едни и същи навици са подходящи за различните хора. Ето защо МакДоналд препоръчва да си водим дневник, в който да записваме как храненето ни ни  кара да се чувстваме, дали сме достатъчно енергични имаме ли нужда от повече храна или от по-малко. По този начин можем да открием най-добрия за нас шаблон за хранене. 

Като цяло е трудно да намерим най-добрия начин за хранене за нас самите, но това става постепенно. В моменти като сегашния, когато сме се отдали на самоизолация, често се оказваме по-емоционални от нужното, което ни кара да залитаме в посоки на преяждане или недохранване. Най-важното е да помислим за здравето си, защото начина ни на хранене определя не само работната ни ефективност, но и цялостното състояние на организма ни. 

Източник: Huffpost

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.