HomeЗДРАВЕКак да се храним здравословно, докато сме home office?

Как да се храним здравословно, докато сме home office?

Как да се храним здравословно, докато сме home office?

Разсейването по време на home office е проблем, с който се среща почти всеки работещ от вкъщи последните две седмици. Всеки се разконцентрира от нещо различно – някой хубав филм по телевизията, шума на климатика или подскачащите наляво-надясно деца. Един дразнител обаче си остава най-силен и оставането вкъщи му дава все по-голямо влияние. Той е хладилникът. 

Имаш крайни срокове, които се приближават бързо? Но единственото нещо, за което мислиш са пълните рафтове на хладилника? Една малка хапка веднъж, втори, трети път. И така докато не пренесеш лаптопа в кухнята – до хладилника. 

Храната може да се окаже най-големия ни враг в опитите ни за концентрация у дома, но често се случва и напълно да забравим за нея, стоейки цял ден пред компютъра, без да отделяме поглед. Как фрийлансърите и ветераните в дистанционната работа се справят с този проблем? 

Направи си график. И го спазвай!

Успешните фрийлансъри винаги имат ежедневни рутинни навици – да се измиеш още като станеш, да облечеш нормални дрехи, а не да стоиш по пижами цял ден, отдалечаване от смартфона. Хранителният терапефт и дългогодишен фрийлансър Уилма МакДоналд споделя пред HuffPost, че хапването оттук оттам е най-голямата грешка, която се допуска от новаци в дистанционната работа. Тя препоръчва да подреждаме дните си като нормален работен ден – с обедна почивка и няколко междинни такива, без да забравяме закуската. И най-важното – храненето да не е пред компютъра, а далеч, за да може съзнанието да си почине. 

Постави граници на кофеина и увеличи приема на вода

Тези, които са нови в начина на живот с  “home office”, забелязват колко много кафе започват да пият и то през целия ден. Важно за здравето ни е кога пием ароматното си кафе. Според МакДоналд Кафето трябва да се пие между 9 и 11 часа, защото по-късно може да наруши цикъла на спане, който си изградил. Хидратацията например има същия освежаващ и събуждащ ефект като кафето и много важно да пием достатъчно вода. Тя няма да помогне само да намалим количеството кофеин, което приемаме, но и ще ни държи сити, защото често бъркаме жаждата с глад. 

Дръж здравословни снакове под ръка

Както трябва да внимаваме да не преяждаме, така е нужно да следим и да не забравяме храненето. МакДоналд подсказва лек трик, когато се пресегнем към снаковете, с които сме се запасили: “Преди първата хапка помисли дали наистина си гладен или просто ти е скучно, напрегнато или самотно.” Ако наистина си гладен имай свежи плодове или зеленчуци, хумус, фурми или ядки. Смутитата също са добър избор, за да останем хидратирани и сити за дълго време. 

Води си хранителен дневник

Храненето е много индивидуално и не винаги едни и същи навици са подходящи за различните хора. Ето защо МакДоналд препоръчва да си водим дневник, в който да записваме как храненето ни ни  кара да се чувстваме, дали сме достатъчно енергични имаме ли нужда от повече храна или от по-малко. По този начин можем да открием най-добрия за нас шаблон за хранене. 

Като цяло е трудно да намерим най-добрия начин за хранене за нас самите, но това става постепенно. В моменти като сегашния, когато сме се отдали на самоизолация, често се оказваме по-емоционални от нужното, което ни кара да залитаме в посоки на преяждане или недохранване. Най-важното е да помислим за здравето си, защото начина ни на хранене определя не само работната ни ефективност, но и цялостното състояние на организма ни. 

Източник: Huffpost

Share With: