HomeИНТЕРЕСНО#ОстаниВкъщи: Как да бъдем продуктивни у дома?

#ОстаниВкъщи: Как да бъдем продуктивни у дома?

#ОстаниВкъщи: Как да бъдем продуктивни у дома?

9 стъпки към успешна работа от вкъщи

Повечето хора в момента работят от вкъщи. Вече сме в ерата на фрийлансърите, но много от нас не са свикнали на дистанционния модел на работа, което се оказва предизвикателство най-вече за концентрацията и ефективността ни през работния ден. Често се оказваме на дивана си или на кухненската маса, опитвайки се отчаяно да достигнем до края на списъците със задачи, но без онази неусетна дисциплина в офиса всичко е по-трудно.

Ключът към успеха на работа от вкъщи е да създадем среда, която ни позволява да се съсредоточим. Ето кои са деветте стъпки да вкараме работна атмосфера в дома си.

Избери място, което отговаря на твоите нужди

Домашният офис дава много възможности, но всеки има различна перфектна среда, за да се концентрира и да разгърне креативността си. В зависимост и от самия проект, по който работим, или часовете, в които сме най-активни, е нужно да даваме на съзнанието си онази обстановка, която да отговаря на нуждите му. Например, ако си най-продуктивен сутрин – започни с най-креативната работа през ранните часове на деня, докато си се настанил на светло и удобно място. А следобеда се отдай на по-лесни и лежерни задачи като отговаряне на имейли и организация на файлове и т.н., докато седиш удобно на дивана си.

Разчисти

Без значение дали имаш отделено място за домашен офис, или работиш в кухнята или спалнята, разчисти всичко, което може да те разсее. Много е важно цялостно да поддържаш апартамента подреден и почистен, за да позволиш и задачите в съзнанието ти огледално да бъдат подредени, за да не губиш концентрация.

Оправи се още сутринта

Много хора смятат, че домашният офис означава да стоиш по цял ден по пижама и с включен телевизор на фон. НЕ! Точно като в офис среда трябва да се оправиш сутринта, да се преоблечеш и да си готов за успехи, дори да си вкъщи. Направи си чаша топло кафе или чай сутринта, нанеси задачите си за деня и започни подредено поредния работен ден у дома.

Настани се в добра позиция

Много хора имат навика да работят на дивана или на леглото. За някои хора това може да се окаже успешно, но в повечето случаи най-добра концентрация се усеща, когато седнем на удобен стол и на маса с правилна височина, и подредим нещата както бихме го направили в офиса – с чаша вода от едната страна и списъка със задачи от друга. Не бива да забравяме колко е важна правилната поза по време на работа, дори да сме си вкъщи.

Включи светлините

Естествената светлина от прозорците е прекрасна, но понякога отблясъците от нея могат да ни пречат. В такъв случай дръпни завесите и включи лампите. Настолните лампи могат да осигурят чудесно локално осветление, ако това от полилея не ти е достатъчно.

Създай своето мечтано офис пространство

Понякога в офиса нямаме възможност да подредим бюрото си по начина, който искаме. Но у дома можем да направим всичко, което сме си мечтали. Например да добавим свежи цветя, свещи, кристали, каквато и да е декорация, която ни кара да се чувстваме уютно, но и ни позволява да се концентрираме.

Подреди графика си

Предвид ситуацията, която наблюдаваме с Covid-19, можем да сме сигурни, че работата от вкъщи ще продължи още известно време. Това налага нуждата да се научим сами да разграфяваме часовете си през деня, започвайки от време за всяка задача, както и междинните почивки. Не бива да забравяме, че работният ни ден все пак има край.

Раздвижи се!

Въпреки че посещенията на обществени места, площадки и т.н. са забранени, не забравяй да излезеш поне веднъж на ден за 10-15-минутна разходка – било то до магазина или някъде в квартала. Раздвижването е важен компонент както за физическото, така и за психическото ни здраве. Затова не бива да го забравяме! Не пропускай и кратка домапна тренировка, ако не по време на работния ден, то поне в края му, за да активираш тялото си.

Изключи се

Едно от най-важните неща при работа от вкъщи е ясното обособяване на граници. Не само да изключиш лаптопа, но и да изключиш съзнанието си от работа. Когато работим от вкъщи това не означава работа 24/7, а просто промяна на мястото. Важно е да запазваме баланса между работата и живота си – всеки от нас има нужда от това, без значение колко обичаме работата си.

Всяка от тези стъпи в важна, за да създадем едно продуктивно работно място у дома, където съзнанието ни да работи на пълни обороти и да бъдем креативни, дори ако трябва да прекарваме целите дни у дома.

Източник: Success.com

Share With: