HomeСРЕЩИ10 години любов и “Надежда за малките”  (ЧАСТ 2)

10 години любов и “Надежда за малките”  (ЧАСТ 2)

10 години любов и “Надежда за малките”  (ЧАСТ 2)

Продължаваме с историята зад „Надежда за Малките. Разговора с Дани ни накара да преживеем заедно с екипа зад фондацията десетки емоции, които екипът преживява ежедневно. Основаването на Консултативен център “Заедно с надежда”, както и клуб “Родители на надеждата”, заедно и с двете “Малки къщи”, среща фондацията с десетки предизвикателства.

Тези десет години обаче не са белязани единствено с тъга и трудности. Докато среща тъжните съдби на десетки дечица, Дани среща и чистата добрина на стотици хора. Със следваща си история тя ни припомня колко силно е доброто сърце: 

Още преди да започнем да приемаме дечица в първата Малката къща, докато я оборудвахме, дойде заедно с майка си едно момченце, Ники. Той лично ни подари своя огромен Мечо Пух. Личеше си, че трудно се раздели с него, само за да може да зарадва Малките и те да имат хубави играчки. После години наред нашите момиченца и момченца проговаряха с този Мечо, като му казваха „бечо” или ръмжаха усърдно сочейки го с пръстче. Незаменими са детския смях и игрите с мама и татко всяка година на партито по случай Рождения ден на Малката къща. Гости са десетки щастливи семейства, деца и родители отново заедно или за първи път заедно, незабравимо е! Да видиш порасналите Малки, които поемат микрофона и пеят песен или пожелават на всички деца да имат „най-хубавите мама и татко”…След 10 години и повече от 120 уникални детски съдби, мога да не спирам с разказите.

За десет години “Надежда за малките” променя десетки животи, но запазва най-важното – екипа и идеалите си. Със същия ентусиазъм и стремеж към невъзможното и черпейки вдъхновение от детската чистота и доброта, екипът оперира с желание и любов към най-малките. Получавайки ежедневното най-голямата награда – детския пламък на щастие в очите на малчуганите, жените от Малките къщи даряват времето и обичта си всеки ден. Когато се заговорихме с Дани за равносметка от последните 10 години като част от фондацията, тя открои няколко най-големи постижения като организация:

След 5 пет години усилена работа, с подкрепата и помощта на дарители имахме възможност да открием втора Малката къща. В края на 2018 получихме лиценз и стартирахме Консултативен център за деца и семейства „Заедно с Надеждата“. През годините осъзнахме, че мисията ни е много по-голяма и се грижим не само за детето, а за цялото семейство. Ние оставаме в живота на децата и семействата, защото грижата и обичта са недостатъчни и безплодни, ако секват със затворената врата зад гърба ни при всеки един „приключен случай”. Когато и където е необходима помощ, подкрепа, съвет, насочване, споделяне, ние сме насреща. Вече ни търсят институции,  колеги, родители, самотни бъдещи майки, за да подкрепим и придружим семейството преди или в началото на кризата, за да остане заедно.

Мечтите на екипа от “Надежда за малките” не се изчерпват дотук. С поглед устремен към по-добро бъдеще Дани ни споделя своята мечта:

Надяваме се един ден, Малките къщи да са само Центрове за кризисно настаняване. А ние да сме в подкрепа и взаимопомощ на семействата.Да разширим екипите ни, които  помагат на терен в домовете на нуждаещите се от помощ деца и семейства.

А след още десет години се виждаме пораснали… и с внуци вече. Може би ще сме предали щафетата на следващите, които се преоткриват в нашата кауза. А първите настанени деца в нашите къщи ще са млади възрастни, които покоряват всеки пореден връх в живота си с доброта и любов. Точно както го е правила досега и фондацията.

Посланието, което “Надежда за малките” предава от сърце на сърце е… 

Да бъдем обичащите Големи, допълва Дани с усмивка. 

А моето послание за Вас, Фондация “Надежда за малките”, е “Продължавайте”, защото сте едно от големите “малки вдъхновения”, които правят света по-добър. 

Share With: