HomeИНТЕРЕСНОКак да си направим градина на балкона?

Как да си направим градина на балкона?

Как да си направим градина на балкона?

Виждали ли сте прекрасните зелени сгради на Барселона и романтичните цветни италиански тераси? Всички тайно сме въздишали по тях, но как да пресътворим тяхната красота и вкъщи? Предлагаме няколко съвета, с които можем сами да създадем очарователна градина. Тя не само ще краси дома ни, но и успешно се бори за намаляването на парниковите емисии и с вредите от замърсения въздух. Не знаете откъде да започнете? Следващите редове са за вас!

Значението на светлината

Светлината е много важна за живота на всички растения, затова този фактор е определящ за нашата градина. Не можем да влияем на изложението на тераса, но спрямо нея можем да изберем подходящата растителност. Например повечето растения не обичат прекалено жаркото слънце, така че ако балконът ни е огрян от силни слънчеви лъчи през лятото, е добре да помислим за тента. Добре е внимателно да подберем такава зеленина, която ще се чувства и развива добре на терасата ни, за да може тя да се превърне в малък оазис за всички вкъщи.

Какво ще отглеждаме?

Вариантите са много и разнообразни – през класическите балконски цветя, като петуния, мушкато, калдъръмче до чери домати, дори киви. Билките и подправките също често намират място в балконската градина. Те са лесни за отглеждане, а някои от тях служат като естествено средство против комари, например босилекът и ментата. На каквото и да се спрем, можем да сме сигурни, че с малко внимание, любов и грижа, нашата градина ще бъде най-желаното от всички място вкъщи.

Нека експериментираме!

Колкото по-нестандартна е нашата градина, толкова по-впечатляваща ще е тя. Нека не залагаме само на традиционните саксии. Лесно е да ги разнообразим с цветна декорация, шарени кашпи или да намерим тяхна по-ефектна алтернатива. Големи стъклени съдове, кутии от консерви, дървени сандъчета, дори стара лейка могат да се превърнат в ефектен дом за нашите растения. В тяхната подредба също можем да подходим нестандартно. Можем да ги закачим по стените, да използваме стълба за етажерка или ако имаме по просторен балкон, да аранжираме със зеленина стар велосипед. С малко въображение шапките и чадърите също биха добавили доза разкош в цветната ни градина вкъщи.

Големите промени започват с малки стъпки. Всяка една градина на балкона е начин да помогнем на околната среда да бъде по-красива, зелена и чиста. Промяната започва от всеки един от нас! Ако още не си сигурен как да превърнеш терасата си в специално и любимо кътче от дома си, включи с в кампанията БАЛКONA. Лесно е, виж как ТУК. Можеш да участваш до 29 май.

Share With: