HomeЗДРАВЕПоглези се у дома: 7 активности, за да се чувстваме щастливи у дома

Поглези се у дома: 7 активности, за да се чувстваме щастливи у дома

Поглези се у дома: 7 активности, за да се чувстваме щастливи у дома

Времето, което прекарахме последните два месеца у дома, накара много от нас да се почувстват много по-стресирани от обикновено. Една от причините е липсата на активности, която усетихме. Гледането на десетки серии от любим сериал не е решение. Нужно е да открием онези малки активности, които ни карат да се почувстваме по-добре и по-щастливи, дори да сме затворени у дома.

1. Направи си списък с всички дейности, които смяташ, че биха те разтоварили. 

Такива биха могли да бъдат обикновена разходка в парка, игра с домашния любимец, рисуване, готвене, пренареждане или просто да послушаш любимия си подкаст. Специалистите ни подсказват, че най-доброто време да създадеш своя списък е, когато се чувстваш добре и щастлив. 

2. Припомни си за какво си благодарен!

Много неща се случват около нас, които ни стресират и ни карат да се съсредоточаваме върху негативното около себе си. Ето защо в моменти като този е много важно да си припомняме всички онези неказани и нечути “благодаря”. По този начин си позволяваме да видим и позитивите в живота си. Затова отделяйте по пет минути със сутрешното си кафе, за да запишете на един лист онези неща, за които сте благодарни или споделете своето “благодаря” с близките си. 

3. Разграничи личния и професионалния си живот

Някои от нас вече се върнаха на работа, но повечето остават на работа от диваните си у дома. Изкушаващо е понякога да отговаряме на мейли още щом отворим очи или да довършваме работата си, докато сме на масата и вечеряме. Но тази вихрушка може да ни отнесе далеч от балансираните взаимоотношения с най-близките ни. Тайната е проста – спазвай часовете си на работа в офиса. По този начин освен разграничение между личния и професионалния си живот, ще откриеш и че продуктивността ти се увеличава.

4. Постави си лимит на количеството новини, които четеш

Да сме информирани е най-важното право и отговорност, която имаме. Но не бива да забравяме, че има момент, в който негативните новини, които чуваме по телевизията, оказват влияние и върху нас самите. Затова е важно да открием правилните източници на информация и освен страшните новини с главни букви, да четем и научни статии, изследвания и други интересни публикации, които да разнообразят притока ни на информация. 

5. Пробвай упражнение за дишане

  • Стъпка 1: Вдишвайте в продължение 4 секунди.
  • Стъпка 2: Задръжте дъха си 4 секунди.
    • Стъпка 3: Издишвайте в продължение на 4 секунди.
  • Стъпка 4: Задръжте дробовете си празни за 4 секунди.
  • Стъпка 5: Повторете няколко пъти.

Започнете с нещо простичко като това: 

6. Тренирай

Вече отвориха и залите за фитнес, но ако все още не искаш да ги посвещаваш, започни да тичаш в парка или пробвай тренировка у дома. движението ни кара да се чувстваме по-добре, без значение колко уморени се чувствам епреди да започнем тренировката. Всеки има различни предпочитания, но ако не си фен на тежките тренировки, тогава просто излез и се разходи. Направи си дълга разходка, за да освежиш съзнанието си. 

7. Лягай си по едно и също време

Важно е да имаме добра рутина на съня, за да позволяваме на тялото ни да се възстановява ежедневно. Когато знаем, че на следващия ден не е нужно да ставаме рано, понякога се унасяме в разговори, филми и тн и докато се усетим вече е след 2 ч. сутринта. Но това не е правилно. Тялото ни не може да се възстанови и ставаме по-мудни и раздразнителни. 

8. Разтегни се

Стоенето по цял ден на едно място определено ни кара да усещаме всичките си крайници схванати. Понякога вследствие на това получаваме дори и крампи. Но цялостно да се разтегнем винаги е добра идея, за да почувстваме тялото си отново по-леко. Освен всичко сега е перфектното време да поемеш някое предизвикателство свързано с гъвкавост. Искаш да се научиш да правиш шпагат например? Отделяй всеки ден по 10 мин., в които да се разтягаш и постепенно обещаваме, че ще видиш резултатите.

Share With: