HomeИНТЕРЕСНОЕкспертите споделят: Градинарството освежава духа, колкото разходка в природата

Експертите споделят: Градинарството освежава духа, колкото разходка в природата

Експертите споделят: Градинарството освежава духа, колкото разходка в природата

Психолози споделят как влияе градинарството на съзнанието ни

Източник: Bustle

Забелязали ли сте, че все повече хора използват смокинови листа в темплейтите си в социалните мрежи? Освен естетика този трендов принт ни напомня колко много ни успокоява зеления цвят. Но освен това отглеждането на растения има големи ползи за психичното здраве, дори и да имаме просто един кактус на перваза си. Терапевти казват, че не са ни нужни огромни градини, за да стимулираме психичното си здраве с отглеждане на растения. 

„Работата в мръсотията е много фокусираща дейност, която може да помогне да се откъснем от реалността. Поливането също е много дзен и медитативна практика“, казва психологът д-р Грегъри Навалан Пис, доктор клиничен психолог от здравната система на Университета в Канзас. 

Човешкото съзнание реагира наистина положително на зелените пространства,без значение дали сме на закрито и на открито. Изследванията показват, че споделените открити пространства с много растения намаляват симптомите на тревожност, депресия и други разстройства на настроението. Внасянето на зелени растения вътре може да подобри настроението, а цветът им облекчава симптомите на депресия и тревожност и ни кара да се чувстваме по-социално свързани. Установено е, че дори само вглеждането в природата може да накара мозъка да произвежда повече серотонин, което би могло да обясни защо някои хора се откриват, че гледката към градината или цветарника им е успокояваща.

 „Тези видове дейности могат да ви помогнат да се почувствате по-центрирани и заземени“, казва за Bustle терапевтът Хайди Макбейн, LMFT.

Проучвaне от 370 души, публикувано в юни изданието на списание Landscape and Urban Planning, установи, че домашното градинарство дава също толкова, ако не и повече, емоционални ползи като колоездене или ходене на разходка – а градинарите с ниски доходи се чувстват най-добре след като се грижат от техните растения. (Това е особено полезна информация в, да речем, социално дистанциране, когато излизаме и се разсейваме по-малко от преди.)

Но градинарството също ни кара да се съсредоточим върху нещо различно върху нещо различно. „Способността да избягаме чрез градинарството може да осигури необходимата ни антистрес почивка и възможност за освободим креативността си“, споделя клиничният психолог д-р Джошуа Клапоу, доктор на науките пред Bustle. 

Всъщност зеленчуковите, билковите и плодовите градини, дори и в апартамент могат да се окажат много полезни както за психическото, така и за физическото ни здраве. 

„Самостоятелната грижа е по-важна от всякога в момента“, казва МакБейн. „Да проявяваме креативност и да добавяте нови дейности може би е просто желание, от което се нуждаем, за да върнем позитивността и надеждата в ежедневието си.“ 

Затова засадете нещо, постарайте се, може накрая да се окажете с невероятна ветна или билкова градина в кухнята. 

Share With: