HomeИНТЕРЕСНО3 идеи за маршрути във Витоша

3 идеи за маршрути във Витоша

Разходка на Витоша

3 идеи за маршрути във Витоша

Уикендът предстои да бъде мрачен и дъждовен, но ние ви даваме идеи за разходка, ако не сега, то следващата седмица. След всички работни дни, в които кой у дома, кой в офиса – едва ли има човек, който не мечтае за разходка или пътуване. Понякога ни е нужно да се отделим от средата си за ден-два или дори за няколко часа, за да си починем пълноценно. Е, живущите в Родопите са големи късметлии. Леко съм пристрастна и с риск да ме опровергаете, смея да твърдя, че Родопите са най-красивата планина за разходки. Но нека сме честни, Витоша изобщо не се дава.

Разходка на Витоша. Тя, Витоша, разпиляла в полите си цяла София крие зад всеки завой внушаваща гледка над най-големия град в страната. И именно тези гледки ни карат да се замислим колко незначителни са всички битовизми, които ни натоварват през седмицата. В милионите светлинки разхвърляни пред нас ние виждаме себе си – загубени в ежедневните задачи. И в този момент глътката чист въздух не е радост единствено за дробовете ни, но и за съзнанието – с всяко следващо издишване мислите ни олекват, за да се усетим спокойни и най-сетне отпочинали.

Но преди да стигнем този момент винаги възниква въпросът “Къде във Витоша да се разходим?” Затова сме ви подготвили няколко от най-красивите екопътеки за разходка на Витоша в близост до София.

Маршрут Боянската църква – Копитото

Живеейки в София няма как да не си свикнал с тълпите. Е, по този маршрут на Витоша  може да има тук-там “тапи” от хора, тръгнали да търсят същото онова усещане за “лекота”. Но има причина толкова хора да избират именно този маршрут. Преходът е около час и половина, върви се предимно по широка поляна. Сравнително лесно е за човек, който се движи ако не редовно, то поне периодично. Крайната точка е стария лифтена станция до кулата, откъде се разкрива невероятна гледка към цялата Софийска котловина. Естествено, една от най-популярните “гледки” в София. От там тръгват и много туристически пътеки, от които можеш да се възползваш, ако си любител на по-дългите разходки.

Разходка кв. Драгалевци – вр. Вълчата скала

Това е леко по-труден маршрут за хората, които са успели да тренират в извънредното положение. До отклонението за хижа Сълзица при тренировъчното трасе на ски бегачите се следва маркировката на туристическия маршрут към Черни връх. До най-високата точка на върха няма пътеки и се върви по хвойна и камъни. Тук със сигурност няма да срещнете толкова много хора. Но и ще се усетите много по-силно отделянето “детоксикацията” от градското в кръвта ни. Връщането е под лифта до Бай Кръстьо, а оттам по пътека, която извежда на паркинга до спирката на автобус 93. Не пропускайте да разучите добре възможните маршрути преди тръгване за разходката на Витоша.

хижа Алеко – връх Черни връх

Черни връх е близо до София и това го превръща в може би най-изкачвания връх в България. За достигането му от хижа Алеко има няколко варианти: дълъг, по-лек маршрут, подходящ за всеки сезон или по-къс, но и по-труден маршрут, със стръмно изкачване през ски писта Стената. И в двата случая, гледката е разкошна – към Рила и Стара планина, както и към връх Голям и Малък Резен, при ясно време, разбира се.

Ние нахвърляхме идеите, а от вас зависи какво ще изберете!

Share With: