HomeКРАСОТАДерматолози съветват: Трикове за изящна кожа през лятото

Дерматолози съветват: Трикове за изящна кожа през лятото

Дерматолози съветват: Трикове за изящна кожа през лятото

Дерматолозите прекарват лятото под същото слънце като всички нас, но някак тяхната кожа успява да остане чиста и здрава през целия сезон. Факт, че е част от работата им, но дори професионалистите трябва да се трудят малко повече за да ограничат повредите върху кожата
през летните месеци. Топлото време води до многобройни предизвикателства, свързани с грижата за кожата, както и до въпроси като “Необходимо ли е да овлажнявам, дори ако навън е 100 градуса, и лицето ми се е омазнило?” ( Жокер – отговора е да). За щастие експертите знаят точно как да се справят с лятото.

“Стабилната рутина трябва да се прилага през всеки сезон и при всякакъв климат.” казва Омер Ибрахим (Omer Ibrahim), сертифициран дерматолог и съ-директор на клиничните изследвания в Чикагската клиника за козметични операции и дерматология (Chicago Cosmetic Surgery and Dermatology).

“Казвайки това, има няколко промени, които трябва да се вземат под внимание при  реминаването от зима в лято. Приемете това като окончателната пътна карта към здравата кожа през целия сезон.” Запознайте се с нашите експерти и разгледайте техните любими трикове за лятна грижа за кожата … и да – последно напомняне да носите слънцезащитен крем с висок фактор.

1. Олекоти рутината за грижа за кожата
Ако ти не носиш зимно палто, защо кожата ти да носи? “През лятото напомням на пациентите си, че точно както при гардероба им, грижата за кожата им може да има нужда да бъда малко по-лека”, казва Ибрахим. Жегата и влажността на лятото, са повод да се смени потежкият почистваш продукт ( крем или почистващо олио) в ползва на по-нежен и по-разпенващ
се продукт.

2. Използвай овлажнител с повече от едно предназначение
За да се помогне в олекотяването на рутината, Ибрахим препоръчва преминаване към комбинация от овлажнител и слънцезащитен крем за летните месеци. “Един лек овлажнител със слънцезащитен фактор 30, или повече, може да е напълно достатъчен за някои хора,” препоръчва той. Също така отбелязва, че по-гъстите овлажнители могат да доведат до запушване на порите, възпаление и акне. Особено в случаите на кожа, която е предразположена към акне, комбинирането на тези две стъпки може да запази кожата чиста.

3. Не спирай да овлажняваш
Този допълнителен слой пот на лицето не се брои за овлажнител. “Въпреки топлото и влажно време, пак имате нужда от овлажняване,” казва Нава Грийнфийлд (Nava Greenfield), дерматолог и директор на Schweiger Dermatology Group, Бруклин, Ню Йорк. Дори кожата да се
усеща омазнена, трябва винаги да се почиства с овлажнител.

“Овлажнителите възстановяват роговия слой (stratum corneum), най- външният слой на кожата, чиято задача е да защитава от вредни замърсители и химикали, както и да предотвратява по-нататъшно дразнене и сухота”, казва Ариел Остад (Ariel Ostad), сертифициран дерматолог и дерматологичен хирург в Ню Йорк. Тук се включва комбинацията от овлажнител и слънцезащитен крем: леката текстура ще помогне при подхравнавето на този външен слой, без доставя усещането за тежест върху кожата.

4. Инвестирай в сериозен серум с витамин С
“Витамин С трябва да се ползва през цялата година, но още по-важен е през лятото,” смята Ибрахим. Витамин С помага за предотвратяването на хиперпигментациата, подобрява вида на по-фините линии и помага при произвеждането на колаген. Най-добре е да се нанесат няколко капки върху кожата между почистването и овлажнителя.

5. Добави ексфолираща стъпка в грижата за кожата си
Дерматолозите често напомнят да не прекаляваме с ексфолирането, но през лятото това е позволено. При по-мазната кожа, Остад препоръчва включване на “повече ексфолиация” в грижата за кожата. Това не означава дневна доза от всичките ти любими киселини, а бавно увеличаване на броя дни, в които ексфолираш, през седмицата. Остад препоръчва използване на алфа-хидрокси киселина (alpha-hydroxy acid, AHA), която “отпушва блокираните пори и премахва омазняването, което води до появата на акне”. Освен това се усеща приятно и успокояващо върху натоварената лятна кожа.

6. Ограничи времето си в банята
Между тренировките, дните на плажа, и познатата лятна пот, много от нас си вземат душ повече от веднъж на ден, по време на летните дни. Ибрахим препоръчва времето в банята да е кратко, около 4-5 минути.

“Прекалено много под душа или използване на прекалено топла вода може да доведе до прекалено изсушаване на кожата, което от своя страна води до възпаление и дори до лятна екзема”, твърди той.

7. Увери се, че целият грим, който използваш, е некомедогенен
Прегледай внимателно грима си и запази само тези продукти, които са некомедогенни. “Некомедогенен” е сложна дума за продукти, които не съдържат в себе си съствки, запушващи порите. Особено през лятото, Грийнфийлд препоръчва на пациентите си “да носят грим, който няма да задръсти кожата”. Това може да включи използването на продукти като слънцезащитна пудра и леки основи без омазнител.

8. Стой на сянка
Всички експерти препоръчват на пациентите си да носят слънцезащитно покритие, шапки, с широка периферия, и слънчеви очила. Не очакваме да носиш блузи с дълъг ръкав във всеки един момент, прекаран на плажа, но се старай да излагаш възможно най-малко от кожата си на директна слънчева светлина. Това означава да стоиш повече под плажния чадър, носейки особено голяма шапка и да пропускаш обедното слънце.

9. Не забравяй да се хидратираш.
“Хидратацията винаги е важна за нашата кожа, особено през летните месеци,” казва Остад. Цели се в поне 8 чаши вода на ден, които, Остад обещава, ще имат “невероятнен резултат” върху кожата ти. Хидратацият също така помага при възстановяването на кожата след слънчево изгаряне.

10. Слънцезащитен фактор.
Запазихме най-важният, най-фундаменталният, най-”не-излизай-от-вкъщи-без-това” съвет за накрая: Носи Слънцезащитен Крем. Всеки един от експертите ни препоръчва широк спектър от слънцезащитни кремове с фактор 30 или повече, за всяка изложена на слънце кожа. Не забравяй ръцете, краката, ушите и устните.

“Важно е да се отбележи, че е нужно слънцезащитният крем да се нанася отново след няколко часа, затова е препоръчително да се подсигуриш с допълнително крем, за дългите летни разходки”, казва Ибрахим.

Ако все още не се чувствате готови за лятото, разгледайте и 5-те продукта от Natura Bisse подходящи за лятото.

Бонус трик – навии си амаларма на телефона, която да ти напомня да намажеш кожата си отново.

Share With: