HomeМОДАМюсюлманска модна дизайнерка прави хиджаб за работещите на първа линия в борбата с COVID-19

Мюсюлманска модна дизайнерка прави хиджаб за работещите на първа линия в борбата с COVID-19

Източник: elle.com

Мюсюлманска модна дизайнерка прави хиджаб за работещите на първа линия в борбата с COVID-19

Източник: Elle

Когато Хилал Ибрахим (Hilal Ibrahim) разбира че, мюсюлманските здравни работници е трябвало да захвърлят хиджаба си между смените, заради противоинфекциозни проверки, тя решава да направи специални санитарни шалове за глава, които да могат да се измиват лесно и спокойно да бъдат повторно използвани.

Модната дизайнерка от Минесота, собственик на “Хенна & Хиджабс” (Henna & Hijabs), бутик, специализиран за органична къна и ръчноизработени хиджаби, дарява над 700 хиджаба за докторите и сестрите, борещи се с COVID-19, из целият щат. Шаловете са в разнообразни неутрални цветове, включително черно, синьо, жълтеникаво-кафяво и бледо розово, и са скроени с подходящите за религиозните изисквания нужди.

“Най-важното, не нарушават мобилността на работата и стоят здраво на едно място,” казва Ибрахим пред ELLE.com. “Това е критично важно, имайки предвид, че здравните работници трябва да бъдат толкова внимателни при контакт с лице и ръце, особено при тези обстоятелства.

Болничния клас хиджаби са достатъчно удобни за носене както от пациенти, така и от медицинския състав. Всеки един е изрязван и шит на ръка, от материя, която е етично направена.

Също така, дизайнът им позволява да бъдат изпирани в промишлени перални. В светлината на събитията около COVID-19, шивачите на Ибрахим са добавили допълнителни стъпки в производствения процес. Всички носят ръкавици и маски докато работят върху хиджабите и полагат допълнително внимание при опаковането им, с цел ограничаване разпостранението на микроби.

“Жените трябва да са сигурни, че това, което слагат на главата си е чисто и няма да бъде преизползвано по същият начин както маските или щитовете за лице,” казва Ибрахим. “ Още поважно, те няма да трябва да носят своите хиджаби от домовете си и обратно, което потенциално би могло да изложи семействата им, на бактерии, с които те са имали контакт в болницата.”

Ибрахим разговаря с болниците в Минесота, включително Хелт Партнърс (Health Partners), Парк Николет (Park Nickollet), Хенепин Хелт (Hennepin Health), Алина Хелт (Allina Health), Здравния университет в Минесота (University of Minnesota Health), и Майо Клиник (Mayo Clinic), с цел да достигнат до безопасен план за доставка, преди да хиджабите да бъдат разнесени.

Тя казва, че през последните няколко седмици “Хенна & Хиджабс” са били заляти с поръчки за хиджаби от здравни работници от цялата страна. “Санитарен хиджаб в здравеопазването е от критично значение при противоинфекциозния контрол, но често е смятан за неосновен поради липсата на запознаване със стандартното религиозно покриване на главата при жените мюсюлманки,” казва Ибрахим.

“Този вирус допълнително разкри различията и препядствията, с които трябва да се справят някои групи в тази страна… Надявам се ние да можем да придвижим към по-добро разбиране и разбиване на някои бариери, които не-мюсюлманите имат, в разбиранията си за хиджаба.”

Share With: