HomeИНТЕРЕСНОЗелен оазис на балкона

Зелен оазис на балкона

Зелен оазис на балкона

„Само живеенето не стига, човек трябва да има слънце, свобода и малко цветя.“ – Ханс Кристиан Андерсен

Сякаш балконът е събрал цялата красота на думите на най-прочутия разказвач на приказки в света. Терасата е любимата стая навън, където се усещаме свободни, радваме се на слънчевите лъчи и с желание и грижа създаваме нашата градина вкъщи. Често при трансформацията на балкона в приятен кът за релакс започваме с избора на цветя. Те са онзи задължителен елемент, който присъства на всяка тераса, защото само с няколко красиви саксии можем да променим напълно нейния облик.

Как да подберем подходящите цветя за балкона, за да им се наслаждаваме дълго време? Вариантите са много, но ако искаме да се радваме на цвят и зеленина от ранна пролет до късна есен, е добре да се спрем на едногодишните видове. Растенията имат различни изисквания относно слънчева светлина и поливане, но има няколко общовалидни правила за отглеждането им като добре дренирана почва, редовно поливане и торене. Често срещана грешка при подбора на растителност за терасата е да се спрем на видове, които просто ни харесват, без да се съобразим с изложението. Важно е да го знаем, защото според него избираме или растения за слънце, или растения за сянка.

Красивата градина на терасата се създава с много внимание и грижа. Тя може да се превърне в истински зелен оазис, който ни носи автентичното усещане за свежестта на природата. Отглеждането и аранжирането на живописна растителност на терасата понякога е сложна задача. Изисква познания за различните видове и за това как най-хармонично да се впишат в цялостната визия на балкона. Ако не сме сигурни как да подходим, можем да се посъветваме с професионалисти в областта, които могат да превърнат терасата ни в истинска горска приказка. Именно „балконът е най-краткият път на градския човек към природата“, споделя ландшафтният архитект и управител на „Цветни идеи“ Деляна Бенчева. „Сега, когато вече сме навън, балконите продължават да са много важни за работещите хора в офисите, които имат нужда за кратко време да отморят очите и да се заредят с енергия, за да продължат да работят пълноценно. Терасата и балконът са най-подходящото място – да усетиш вятъра, да погълнеш от слънцето и да вдишаш от аромата на цветята, които някой грижовно е избрал за теб и засадил в саксии… Излизаш навън и усещаш аромата на карамфилите или билките, които си засадил преди месец и вече цъфтят!“, допълва тя.

„Цветни идеи“ подкрепиха кампанията БАЛКОNA, защото според тях: „Една от основните цели на компанията е да популяризира ролята на зеленината в градската среда. В тази кампания ние виждаме част от нашите идеи и за нас ще бъде удоволствие да помогнем на хората да имат прекрасни, цветни балкони и да се чувстват по-добре там. Растителността на балкона носи много ползи както за градската среда и въздух, така и лично за нас хората. Цветята имат благотворен ефект върху нашето здраве”.

Share With: