HomeИНТЕРЕСНО5 студени кафета, които да опиташ още сега

5 студени кафета, които да опиташ още сега

5 студени кафета, които да опиташ още сега

Обиколи света с кафе в ръка

Със започването на лятото ледът се превръща в необходимост номер две – веднага след кафето. Едва ли има нещо по-хубаво от свежа ледена напитка, която изпотява чашата ни, докато ние се наслаждаваме на слънчевата топлина. Десетки държави се гордеят със своите уникални рецепти за ледено кафе. Някои добавят към базисните съставки лимонада, кондензирано мляко или дори йогурт. Но общото между всички рецепти остава едно – накрая имаме  вкусно и освежаващо кафе за летните горещи дни.

Версии за раждането на леденото кафе има много. Една от тях започва в Алжир през 1840 г. с появата на “мазаграна”, често наричан „оригиналното ледено кафе“. Френски войници, разположени в Северна Африка, направили обикновена напитка от кафе, захарен сироп, студена вода и лед. Друга легенда предполага, че създателите са виенчани от 17 век, които са развихрили въображението си с оставени от турските нашественици чували с кафени зърна. Някои дори твърдят, че гърците заслужават приза “изобретател” на студеното кафе с рецептата си за фрапе през 50-те години.

Но без значение коя от легендите е най-достоверна, днес сме щастливи, че ледените кафе напитки достигат до нас и влизат в ролята на свеж морски бриз, дори когато сме в офиса.

Околосветско пътешествие на сетивата… с кафе в ръка.

Мазагран (Португалия)

Макар че “мазагранът” произлиза от Алжир, днес до голяма степен се приема за португалската ледена напитка. Името на напитката произлиза от алжирска крепост на име Мазагран, в която са настанени френските войски в началото на 19 век. Към този момент напитката се прави просто от кафе, захарен сироп и студена вода.

Влиянието от Португалия превръща напитката в нещо ново, добавяйки по-разнообразна серия от съставки, за да я познаваме днес като свежата комбинация от еспресо, лимон, мента и/или ром, излята върху лед. И повярвайте, звучи по-странно, отколкото се усеща на вкус. Бързата версия понякога се прави от подсладено еспресо, излято върху лед и резен лимон.

Алпукат Копи (Индонезия)

Ако мислехте, че лимон и кафе не си отива, то със сигурност ще ви е още по-трудно да си представите кафе с авокадо.

Напитката представлява интересна комбинация от авокадо, ванилия, кафе и кондензирано мляко. Сервира се с освежаващ десерт.

Освен освежаваща, тази напитка е и засищаща и местните често я използват за закуска или следобеден снак. Може да звучи като странно решение да сложим авокадо в сладка напитка, но в Югоизточна Азия приемат плода именно като такъв и го използват в множество десерти.

Фрапе (Гърция)

Фрапето е една от най-популярните студени кафе напитки. Днес можем да я намерим в почти всяко заведения или магазинче. Историята разказва, че фрапето е измислено през 1957 г. по случайност по време на Международен търговски панаир в Солун. Представител на Nestle не могъл да открие топла вода, за да приготви напитка с разтворимото си кафе и вместо това го разбил с лед и студена вода.

Въпреки че разтворимото кафе не се препоръчва от нито един професионален бариста, то е основна съставка на тази рецепта, защото липсата на мазнината от зърната образува пяната, с която е популярна напитката.

Кафе с йогурт (Виетнам)

Във Виетнам се отглежда предимно сортът робуста, който е по-горчив. В резултат на това виетнамските рецепти за кафе се стремят да балансират този вкус и често използват кондензирано мляко, но друга съставка е йогуртът.

Във Виетнам напитката се нарича “ca phe sua chua” и наподобява сладко-кисело смути с кафе. Приготвя се филтрирано кафе, кисело мляко, кондензирано мляко, лед. Тази напитка се поднася обикновено сутрин, за да се усвоят през деня здравословните й съставки. Понякога се добавя и шоколадов сироп за сладост или се използва ванилов йогурт, който също подслажда напитката.

Мока кола (Бразилия)

Бразилия е най-големият световен производител на кафе, затова и е популярна със силната си “кафе култура”. Някои от най-популярните и любими на баристите рецепти тръгват именно от тази южноамериканска държава.

Мока колата е една от най-богатите рецепти и често се използва и като десерт. Може да не е най-здравословната рецепта в списъка, но със сигурност е на челните места по вкус. Приготвя се със силно филтър кафе, кола, шоколадово мляко и с топинг от сметана или сладолед. Звучи вкусно, нали?

Източник на снимки: Pinterest.com

Share With: