HomeИНТЕРЕСНОКак COVID-19 промени начина ни на хранене?

Как COVID-19 промени начина ни на хранене?

Как COVID-19 промени начина ни на хранене?

Пандемията и коронавирусът изкорениха познатия ни начин на хранене, което доведе до недостиг и отчаяние в ресторантьорския бранш. Но също така доведе до някои нови хранителни тенденции, които помогнаха на хората да останат свързани. И които могат да доведат до по-дълготрайни и положителни промени.

От нас зависи да изберем дали те ще се задържат дълго след като пандемията приключи.

  1. Семейното сядане на масата се завърна.

Изследвания показват, че 30-35% от семействата сядат да се хранят заедно по-малко от три пъти на седмица. Сега децата вечерят с родителите си, което не винаги е било норма за семейства, в които и двамата родители работят, и ползите от това се доказват. Проучванията показват, че когато семейството се храни заедно, това помага на децата с тяхното самочувствие, успехите в училище и намалява риска от депресия. Според Фемили Мийлс Мувмент (Family Meals Movement) по-малко случаи на затлъстяване се наблюдават при деца в семейства, където се хранят заедно с родителите си.

Въпреки че някои родители имат повече време  да планират домашното меню заради COVID-19, семейните вечери не се налага да бъдат толкова трудоемки – дори не се налага да готвим. Според Талия Е. Пръм ( Thalia E. Prum), акредитиран диетолог, занимаващ се основно с планиране на семейно хранене, „храната за вкъщи може да е страхотна опция, също както консервите, замразените зеленчуци, и готовите храни“.

Според Пръм, децата извличат ползите от семейните хранения при поне три такива за седмица. Също е важно да се отбележи, че не е нужно това да е винаги вечерята. „Семейното хранене може да бъде и закуска, и обяд“, казва Пръм. „Да се отдели време за хранене заедно е най-важното нещо, без значение дали сте седнали на пода, в колата или под някое дърво. Надяваме се родителите да разберат, че семейните хранения са приятно преживяване, и ще искат да го продължат и след пандемията. Просто трябва да го направят приоритет.“

  1. Хората се хранят с повече растителни храни

Хората започнаха да се хранят с повече зеленчуци. Този тип храни са здравословни както за нас, така и за планетата. Добитъкът произвежда 18% от парниковите газове, повече от колите, самолетите и всички останали форми на транспорт взети заедно.

Но не е необходимо да ставате вегани, за да подобрите здравето си и околната среда. Дипломираната медицинска сестра и диетоложка Даун Джаксън Блатнър (Dawn Jackson Blatner) създава специална диета ( Flexitarian Diet ) за тези, които искат да ядат „по-вегетарианско“, както тя го описва. Терминът „флекситарен“ (flexitarian), създаден от Блатнър преди повече от десетилетие, произлиза от думите „flexible“ – подвижен, и „вегетарианец“.

Блатнър казва, че се наблюдава скок в интереса към нейния диетен план по време на пандемията. „Хората са по-фокусирани върху здравето си в момента и по-растителното и немесно хранене привлича тези, които искат да направят по-здравословни хранителни избори“, заявява тя пред ХъфПост (HuffPost).

Блатнър дава няколко предложения как да направим прехода към храните с растителен произход по-лесен

  • Промени порцията, която приемаш – „Ако стандартно сервирате 250 г пържола, намалете я до 100 г.“
  • Преоткрийте любимите си храни – „ Когато сервирате задушено на силен огън пиле, опитайте да замените половината пиле с бобови храни; или при тако с говеждо, сменете половината говеждо с леща.“
  • Опитвайте нови вегетариански рецепти всяка седмица – „ всяка седмица потърсете една от любимите си рецепти в интернет или попитайте сред приятели. В края на годината ще имате 50 нови вегетариански рецепти.“
  1. Правим повече печива за себе си и за останалите

Работата далеч от вкъщи често води до малко време за приготвяне на храна и още по-малко за печене. Но работата от вкъщи има своите предимства и печенето е може би едно от тях.

Много от нас са се насочили към пекарството като търсено разсейване през изминалите месеци, започвайки с кисел и бананов хляб, които са се изкачили на първи позиции за най-търсените рецепти в Гугъл. Кортни Андерсън-Санфорд (Cortney Anderson-Sanford) не е изключение. Победител от хранително предаване по НБС (NBC) и треньор по етикет, тя отдава времето си да възобнови връзката със семейството си чрез храната.

Нейният син, Оли, завършва гимназия тази година, но заради COVID-19 няма церемония. „Беше твърде много за Оли. Той реши да празнува рождения си ден вместо дипломирането, затова му приготвих торта Момофуку (Momofuku), вдъхновена от млечните десерти Милкбар (Milkbar). Разсея го от това, че изпуска церемонията си по дипломирането“, казва тя.

И любовта не свършва там. Доставката на храна на тези, които имат нужда, помага и на нас, като ни изкарва от изолацията. Не всеки има възможност да излезе от дома си точно сега. За тези, които са с висок риск, доставката на готови храни, печива, плодове и зеленчуци може да е животоспасяваща. Осигурявайки храна на тези в нужда, си позволяваме така необходимото човешко общуване.

И да не забравяме, че печенето може да има множество психологически ползи, включително и облекчаване на стреса. То е продуктивна форма на самоизява и комуникация, спокойствие и разсейване, и се вмества в типа терапии, известни като „поведенческо активиране“.

  1. Пазаруваме локално

Когато започнаха кампаниите „остани у дома“, повече американци започнаха да готвят вкъщи и да се оглеждат за по-здравословни опции. Продажбите на регионално смляно брашно, стабилният бизнес с морски храни и участие в селскостопански програми, подкрепящи местната общност (CSAs), които са най-често фокусирани върху плодове и зеленчуци, са скочили до небето.

Също така хората подкрепят местните доставчици и парите помагат да поддържат малки бизнеси, някои от които се показват впечатляващо приспособими. „Някои ферми, които продават директно на потребителите през CSAs и фермерските магазини, са се разширили или вече предлагат онлайн поръчки и доставки, адаптирайки се към затварянето на пазара или към ограничаване на достъпа до пазара и необходимостта да се осигурят продукти при минимален контакт“, казва Лили Уея Зенг (Lillie Weiya Zeng). Фермерските пазари инсталират постове с дезинфектант за ръце и окуражават подходящо социално дистанциране, докато ресторанти като Чез Паниз (Chez Panisse) продават кутии с продукти директно от местните си доставчици.

Докато много от нас се надяват животът ни да се върне към предишния си „нормален“ вид, това са само четири начина, чрез които нещата могат да станат дори по-добри отпреди.

Share With: