HomeМЕСТАКак да отидете на ваканция без да напускате дома си – Част 1

Как да отидете на ваканция без да напускате дома си – Част 1

Как да отидете на ваканция без да напускате дома си – Част 1

Тази статия е част от TED сериите “Как да бъдем по-добри хора” (“How to Be a Better Human”), всяка от които съдържа по няколко полезни съвета от хора, част от TED общността; разгледайте всички статии тук.

Трябва ми ваканция!

Знам, че не съм единствената, която изпитва това в момента. Това е усещане, за което чувам  доста и от приятели, и в социалните мрежи, и не е изненадващо като се имат предвид странните и стресиращи обстоятелства, в които се намираме. Неопределеността на пандемията и световната икономика в комбинация с напрежението от приспособяването към нови начини за работа, грижа за децата и училище, кара почти всички които познавам да копнеят за бягство.

И все пак, с ограниченията за пътуване до много места, безгрижното бягство не е удачен ход за повечето хора.

И все пак, ваканциите са важна част от благосъстоянието. Едно проучване, например, показва, че когато мъжете с опасност от сърдечни заболявания не вземат годишната си ваканция имат с 32% по-висок риск да получат фатален сърдечен удар от тези, които отиват на ваканция. Подобно проучване за жените показва, че тези, който рядко отиват на ваканция – веднъж на всеки шест години или по-рядко – са с осем пъти по-голяма вероятност да развият сърдечна болест. Други проучвания показват повишаване на качеството на съня и подобрение на времето за реакция с близо 80% след ваканция.

Все пак други проучвания показват, че редовните почивки са по-важни от парите за подобряването на благосъстоянието и то до степен, че тези които почиват редовно и изкарват по-малко от 24 000$ на година са дори по-щастливи от непочиващите, които изкарват повече от 120 000$ на година.

Но, едно е да знаеш, че трябва да си вземеш почивка и напълно различно действително да го направиш, особено когато една обикновена разходка до магазина за плодове и зеленчуци може да бъде такова плашещо преживяване. За тези от нас, които не се чустват безопасно да се осмелят да пътуват в момента – и то с новородено вкъщи, аз също съм от вашият лагер – една домашна ваканция може да осигури някои от същите ползи: възможност да си починете, да си отдъхнете от стандартната рутина, възможности за свобода и игра.

Понякога домашната ваканция може да е дори по-релаксираща от стандартната ваканция. Помислете си: без препълнени летища, без промяна в режима на сън, без блъскане на опашката в музея или за най-доброто място на плажа или басейна. Има достатъчно много съвети за това как да извлечете максимално от домашната ваканция – да си изключите електронните устройства; да си вземете почивка от новините; да промените графика си. И все пак, докато тези идеи могат да ви помогнат да имате възстановителна почивка, не съм убедена, че действително могат да заместят радостта от отиването на друго място.

Нещо, което е трудно да се открие при домашната ваканция е приключението, особено ако тя се случва изцяло в рамките на четирите стени на дома ви. Приключението е една от най-големите радости при пътуването; нарушава монотонността на ежедневието, разбужда сетивата, които са заспали покрай многото часове гледане в екрана и ни дава възможност да си създадем нови спомени. Изведени от обичайната си среда и попаднали в различен свят, изпълнен с непознати аромати и гледки, а понякога и звуковете на чужд език – всичко това крие потенциални възможност за щастие.

Това за което се чудех е: възможно ли е да си направиш приключение без да напускаш дома си? И ако да, как?

Ето ви девет идеи, които да реализирате/приложите и които ще ви помогнат да усетите радостта от пътуването по време на домашната ваканция.

  1.  Прочетете книга и гледайте филм, който ви транспортира някъде.

Едно от любимите ми неща за правене преди да пътувам е да потърся книги и филми, които ще ми помогнат да придобия усещане за мястото на което отивам. Това е нещо, коеото можете да направите, дори и да си останете затворени вкъщи.

Потърсете известни – или не толкова известни – книги или филми от тази част на света, за която мечтаете. Особено много си заслужава до потърсите творби от творци, родени по тези места, които са били родени и живели на едно място, вместо от пътуващи писатели, които имат доста по-ограничена перспектива. След това се изгубете в тях, по време на домашната си ваканция.

И когато най-сетне стане време действително да направите това пътешествие, историческата и културната перспектива, която сте придобили ще го направи още по-вдъхновяващо.

  1. Разширете музикалните си хоризонти

Музиката е силно свързана с емоциите ни, което я прави особено подходяща при пренасяне от едно място на друго. Ефирните звуци на Сигур Рос (Sigur Rós), например, могат да създадат приказна исландска атмосфера. Хавайското укулеле и хула музика могат да доведат плажа в хола ви, с релаксиращи мелодии, които да разхлабят възела дори и в най-напрегнатите рамене. Карибската музика, без значение дали говорим за реге или калипсо, салса или сока, има подобна сила да предразположи към един лежерен следобед.

Потърсете артисти и музикални жанрове от дестинацията, която ви интересува, и си съставете плейлист, който да допринесе за подходящата атмосфера. Или, ако използвате Spotify, може да успеете да намерите вече готови плейлисти, пълни с ритми, които да ви пренесат на екзотични места.

  1. Налейте си подходящия за мястото аператив

Времето за коктейли често е описван като време за бягство от реалността. Без значение дали се е наложило да отмените пътуване или просто си мечтаете, малко проучване би ви помогнало да превърнете този ежедневен ритуал в още по-радостен такъв.

Така че, ако Южна Франция е в списъка ви за пътуване, поръчайте си бутилка Рикар, с вкус на анасон, или леко розе. Ако Италия ви привлича, опитайте да направите свое собствено амаро или потърсете в интеренет рецепти за кисела италианска сода. За дестинации в щатите, разгледайте за местни пивоварни, от които да поръчате директно – има малки пивоварни във всичките 50 щата.

Изобрът ви не трябва да е само алкохолен, разбира се. Обмислете сладък южен чай или мексиканска чиста вода или проучете списъка със Стоте не-алкохолни напитки, които се сервират по света.

  1. Направете си кулинарно приключение.

В спомените ми от пътуванията, храната и приключенията вървят ръка за ръка. Спомням си когато бях на 13 и ядях пица в северна Италия, и тя беше толкова по-тънка и по-хрупкава, доматите бяха толкова по-доматени от тези у дома. Тези първи том йъм (tom yum) супи в южен Тайланд, когато бях на 26, малко кисели, но толкова по-люти от коя да е супа, която бях яла преди това. купчина жилав рамбутан (rambutan) от пазарите на Виетнам. пълнено хачапури (khachapuri) със сирене в Тбилиси. Пътуванията разбиха небцето ми.

Ако мечтаете за нови кулинарни приключения, поглезете се с готварска книга, която ще ви помогне да изследвате местната кухня на далечни страни. Например, книгата “Йерусалим”  (Jerusalem) на Йотам Отоленги (Yottam Ottolenghi) и Сами Тамими (Sami Tamimi) ще ви пренесе в Средиземноморието, а “Наклонената врата” (The Slanted Door) на Чарлз Фан (Charles Phan) ще ви отвори прозорец към Виетнам. Ако ви се наложи да търсите определени съставки, интернет ще ви помогне да се заредите с някои нови подправки, които ще накарт ястието ви да запее.

Не е необходимо избора ви да е екзотичен. Може да си направите приключеие и с хот дог, ако ви липсват разходките в парка, захарен памук, ако ви се иска да сте на увеселителен парк или риба, ако си мечтаете да сте на морския бряг. Ягодовите сладкиш ми напомнят за летните посещения при баба ми и дядо ми във Флорида, също както и купеният от магазина лимонен пудинг, с меренга отгоре. Настройте се какво ви се яде и вижте къде ще ви отведе храната.

Share With: