HomeМЕСТАКак да отидете на ваканция без да напускате дома си – част 2

Как да отидете на ваканция без да напускате дома си – част 2

Как да отидете на ваканция без да напускате дома си – част 2

Автор: Ингрид Фетел Лии (Ingrid Fetell Lee)

Тази статия е част от TED сериите “Как да бъдем по-добри хора” (“How to Be a Better Human”), всяка от които съдържа по няколко полезни съвета от хора, част от TED общността; разгледайте всички статии тук.

  1. Играйте нова игра.

Игрите от далечни места разширяват възможностите за игра, разкривайки нови начини да зарадваме детето у нас. Ако си мислите за някоя конкретна дестинация, потърсете какви игри се играят там или са били измислени в тази част на света, като магджонга (mahjong) в Китай, играта с топчета (boules) във Франция или перудо (perudo), което се смята, че е игра на инките, донесене в Испания през 16-ти век.

Или тръгнете наобратно: потърсете произхода на ваша любима игра и вижге къде ще ви отдвете това!

  1. Посетете музей – виртуално

Музеите на много места започнаха да отварят наново, с мерки за социална дистанция и маски, но ако не сте готови да отидете на място, може да прекарате следобеда разглеждайки ги онлайн. Проектът на Гугъл за изкуства и култура (Google’s Arts and Culture project) е дигитализирал стотици колекции и онлайн обиколки на музеи по целия свят. Намерете някой близо до желаната дестинация с тази карта.

Да, не е същото, като да видиш творбите на живо, но все пак разглеждаш музея и то без ограниченията, които биха настъпили при живата обиколка. Кога друг път бихте могли да разгледате галериите Тейт (the Tate), музея Рейна София (Reina Sofia) и Акропола в един ден? Можете също така да проследите конкретен артист или конкретна тема, съставяйки свой собствен “музей” от колекциите на най-добрите в света.

  1. Обиколи национален парк

Да отидеш на палатки е вид почивка, който е относително безопасен в момента. Но ако не можеш да отидеш сред природата, донеси природата при теб – с онлайн обиколка на националните паркове в Америка. Изследвай вулкан на Хаваите, гмурни се сред останките от кораби около Флорида или поязди кон през червените скали но каньона Брус (Bryce Canyon).
Подобно на разходките из виртуалните музеи, това не са истински заместители на отиването на място. Но тези дигитални приключения могат да ви осигурят освежаваща и зареждаща почивка за ума.

  1. Научи нов език

“Езикът е жилището на идеите, които не съществуват никъде другаде,” пише еколога Робин Вал Кимерер (Robin Wall Kimmerer) в книгата  “Плетене на сладка трева” (Braiding Sweetgrass). “Това е призма, през която да видиш света.” Дори само няколко думи на друг език могат да ни помогнат да сменим перспективата и да се почустваме по-свързани към някое място. Произношението на исландския се усеща като парче от неописуемо красивия пейзаж на страната. Музикалността на хавайския, език, който е само с осем съгласни, притежава същата нежност, като водата, която можеш да видиш навсякъде там. Да кажеш нещо на италиански – дори да са само думите “здравей” и “благодаря” – те оставя с усещането, че си отворил прозорец към един по-добър живот.

Ако има място, което ви вика, защо да не научите основите на езика му? Безплатното приложение Дуалинго (Duolingo app) предлага 35 различни езика (включително и клингонски!).

  1. Купи си сувенир

За много от нас пътуването не е изпълнено, ако не си вземем нещо, с което да си спомняме за него. Това е едно от най-любимите ми неща за правене по време на пътешествие – разглеждане на черги в Мароко, платна из парижкия битак или ръчно изработени дреболии по уличните сергии.

Но ако не можеш да отидеш на място, защо да не го направиш на обратно, избирайки си творба, с която да надградиш нетърпението си за предстоящото пътуване? Може да проучиш галерии и творци от желаната ти дестинация през Етси (Etsy), и да закупиш нещо, което да добавиш в дома си. Когато все пак успееш на правиш пътуването си може, ако има начин, да посетиш студиото на артиста, или да отидеш на следващата му изложба.

Ако ви се е наложило да отмените пътуване заради COVID-19 пандемията или просто нямате бюджета или времето за пътуване в момента, опитайте се да приложите някои то тези идеи и да си създадете домашна ваканция.

Идеята за тази статия започна когато със съпрута ми трябваше да отменим почивния си месец на Хаваите по-рано тази година. Изправена пред риска да бъда карантинирана, бременна и далеч от вкъщи, нямах никакво съжаление, че отменям пътуването ни.

Все пак бяхме разочаровани. Не бяхме имали ваканция от доста време и беше това време от годината в североизточните щати, когато сивотата изглежда безкрайна. Седмицата, през която трябваше да се състои пътешествието ни, бяхме склонни да стоим унило в дома си.

Тогава на съпругът ми му хрумна идея: защо да не докараме Хавай в нашия дом?

Един от ритуалите ни, когато сме в Хонолулу, за да посетим семейството си е да отидем до хотел Халекулани (Halekulani) в Уайкики, по залез, да пием май тай, да ядем кокосови скариди и кокосова торта, и да слушаме музика на укулеле. (Малко туристическо? Да. Но смесицата от усещания е абсолютно невероятна!)

За това си поръчахме различни тропически декорации и гирлянди, които окачихме из вкъщи. Разгледахме рецепти за кокосови скариди и торти и сменихме май тая с безалкохолна пинья колада, тъй като бях бременна. Намерихме плейлист с хавайска хула музика. Съпруга ми сложи любимата си хавайска риза, а аз облякох лятна рокля и за една вечер си позволихме да се пренесем.

Не, не беше толкова добро, колкото седмица в страната на дъгите. (Кое би било?) Но по свой начин беше също толкова запомнящо се. Пътуването ни изважда от ежедневието ни, премахвайки познатото ни поведение и ни откъсва от тревогите и проблемите. Това, също го направи, прогонвайки лошото настроение от пропадналата почивка и напомняйки ни, че имаме силата сами да градим щастието си.

 

Share With: