HomeЗДРАВЕМасло от риган – ползи за организма

Масло от риган – ползи за организма

масло от риган

Масло от риган – ползи за организма

Маслото, което в продължение на четири хиляди години запазва своята репутация, и във времето само е засилило имиджа си на изключително средство за здравето на човек. Няма как да не съдържа изключително полезни вещества.

Наистина е така, есенциалният екстракт от риган съдържа, освен съчетание от ценни витамини А, С и Е, и важна колекция от минерали като калций, магнезий, калий, бор, цинк, манган, желязо и мед.

Маслото от риган е наситено с феноли, които имат голяма антиоксидантна сила

масло от риган 1

Сред тези полезни фитохимикали най-важни са веществата карвакрол и тимол.

Първият от тях ефективно предпазва организма от различни инфекции, а вторият активира имунната система, неутрализира вредното въздействие на токсините и ефективно помага за заздравяването на рани.

Маслото от риган е естествен антибиотик, изключително ефективен срещу инфекции.

В продължение на много векове с негова помощ хората успешно лекуват някои заболявания, а също така го използват като чудесен козметичен продукт.

 

Маслото от риган е ефективен заместител на антибиотиците

То много успешно се бори и помага за лечение на стафилококови инфекции, със същата ефективност като повечето популярни антибиотици. Използва се за лечение на вирусни заболявания, за лечение на всякакви настинки и множество инфекциозни заболявания, причинени от вируса.

С помощта на етерично масло от риган се образуват левкоцити, които изпълняват защитна функция в човешкото тяло. Използването на масло от риган води до унищожаване на херпесния вирус. Най-често се смесва една чаена лъжичка зехтин с няколко капки етерично масло. Маслото се прилага върху областта на гърба, особено върху гръбначния стълб, тъй като именно там се крие вирусът.

Като допълнителна мярка се препоръчва прием на тинктура с масло от риган в следната дозировка: 2 капки 2 пъти на ден, с препоръка на лекуващия лекар, разбира се.

Начини на употреба на маслото от риган

Маслото от риган може да се използва под формата на мехлем, за изплакване на устната кухина, също се продава в капсули.

масло от риган 2

Под формата на мехлем

Мехлем с добавка на масло от риган обикновено се използва за всякакви проблеми върху кожата, например при силен сърбеж.

За да приготвите мехлема, трябва да вземете една супена лъжица от основата, под формата на зехтин, кокосово или слънчогледово масло и да добавите няколко капки масло от риган.

В зависимост от степента на заболяването, мехлемът се прилага върху проблемните зони на кожата един до три пъти на ден.

Изплакване с масло от риган

Ако човек има проблеми с инфекциозно заболяване на устната лигавица, при вирус и настинки, добре ще му помогне изплакването на устата с разтвор, приготвен от чаша портокалов сок и три капки масло от риган.

Препоръчително е тази гаргара да се прави два пъти на ден.

В капсули

При проблеми с храносмилателната система е полезно да приемате масло от риган през устата. Особено удобно е да направите това с помощта на емулсия, затворена в капсули.

При лечение на стомашно-чревните заболявания с помощта на масло от риган, за разлика от лечението с лекарства, не се вреди на чревната микрофлора и на стомаха. Знаете ли, че в Древна Гърция по време на сватбеното тържество на главите на булката и младоженеца са поставяли венци. Те били изплетени от цветя от риган, което свидетелства за голямата популярност на това растение сред древните гърци.


Share With: