HomeИНТЕРЕСНОМавруда – емблема на българското вино

Мавруда – емблема на българското вино

Мавруд-емблема-на-българското-вино

Мавруда – емблема на българското вино

Съвсем не случайно наричат мавруда емблема на българското вино и винопроизводство.

Този емблематичен сорт грозде отдавна е известен по българските земи

Това е древен местен сорт, чието име произлиза от думата „мавро“, която на гръцки означава черен. В България се отглежда от много години. Може спокойно да се каже, че от този стар сорт грозде при правилно и с внимание отглеждане, се получават изключително качествени вина с потенциал за отлежаване.

Мавруд-емблема на българското вино 1

Маврудът е интересен, макар и капризен. По тази причина много етнолози прецизно го изучават и постигат повече от добри резултати.

И така – това е най-старият български сорт, който се отглежда само тук, в България. Гроздето е дребно и кръгло, цветът е тъмен, вкусът е сладък, а кората е дебела.

Виното има наситен рубинен цвят и с характерен аромат, с нотки на къпина. Това вино става по-добро след отлежаването му.

Маврудът се характеризира със специфичен аромат. Освен къпина, се усещат горски плодове, зряла черница, шипков мармалад, билки и подправки. Има наситено червеният цвят, танини и киселини.

В контакт с дъбова дървесина се получава отлично вино с комплексен ароматен профил и мек, плътен и хармоничен вкус. Много подходящ е за дългогодишно отлежаване.

Насаждения с Мавруд

Това грозде е един от най-популярните български сортове с богат, плътен вкус. Отглежда се основно в района на Пловдив и Асеновград.

Мавруд-емблема-на-българското-вино 2

Виното се препоръчва да се комбинира с шоколадови десерти, плодове, дребен дивеч, червено месо и разбира се, със сирена.

Насажденията са основно в Тракийската низинакакто и край Перущица, Пазарджик, Стара Загора и Чирпан. От него се произвеждат и по-свежи варианти от насажденията по Черноморието. Там сортът е познат под друго име: качивела.

Днес виното от мавруд е много търсено, както в България, така и от чужденци, ценители на интересните сортове. Насажденията с мавруд се увеличават и при достигане на оптимална зрялост на лозята, виното, което ще се произведе, ще е с високо качество.

Share With: