HomeСЪБИТИЯЛидерска академия на Soroptimist Union Bulgaria

Лидерска академия на Soroptimist Union Bulgaria

Лидерска академия на Soroptimist Union Bulgaria

Лидерството не е титла – то е избор и резултат от нашето желанието да поемем отговорност за действията си и да разгърнем потенциала си.

Проектът е насочен към жени, които са в началото на кариерното си развитие; жени, които искат да са по-уверени в себе си и способностите си, да изразяват мнението си и да преследват целите си; жени, които искат да обменят опит и идеи чрез себепознание и взаимодействие. Лидерската академия на Soroptimist Union Bulgaria е най-новият проект на международната женска организация, в който заедно с екипа Leader Academy  16 млади жени изживяха незабравими дни, които  им помогна да намерят лидера в себе си. В средата на юни, в сърцето на Пирин 7 дни, през които всички учиха, смяха се, замисляха се, може би малко се натъжаваха, но търсиха и откриваха.  Лидерската академия на Soroptimist Union Bulgaria вече планира своите следващи кампове. Целите на проекта са пряко свързани с два от основните приоритети на Soroptimist International – Education & Women’s empowerment. Ето как изглежда първата Лидерска академия на Soroptimist Union Bulgaria и Talent factory camp през погледа на Никола Събев, който беше част от екипа на Leader Academy.

Сороптимист, често бъркана с нечия от неправителствените организации (НПО) на мултимилиардера, инвеститор и спекулант Джордж Сорос. Но това не е така. Първо, тя е организация само за жени, която цели да подпомага социалната среда с благотворителни проекти, обучения и стипендии. Второ, името не идва от СОРос, а от soror(Сестра) optima (добра, най-добрата), като буквално може да се преведе като най-добрата сестра, а по-преносно и като най-доброто за жената.

Историята около създаването е изключително интересна, защото е вдъхновена от мъжката такава организация – „Ротери Клуб“. Една жена, чийто мъж бил член на „Ротери“, постоянно му споделяла, че се натъжава от факта, че мъжът ѝ прекарва много време с други членове от клуба, не ѝ обръща достатъчно внимание и самата тя не е допускана да присъства на сбирките. Тогава той ѝ предложил да се създаде и женски клуб, еквивалентен на “Ротери”. Жена му с радост прегърнала идеята, взела и ползвала конституцията на клуба като основа. От тогава (1921г.), та чак досега (2021г.) организацията Сороптмист помага на жените по целия свят, като има четири главни региона – Американски, Английско–Ирландски, Европейски и Югозападен Тих океан. Тези региони се делят на отделни по–малки клубаво и в момента има приблизително 30 000 членове и около 1300 клуба по целия свят.

Още по–накратко за Talent factory

Talent Factory e с фокус академично и кариерно ориентиране на база талантите и силните страни на личността. Форматът е интерактивен, изпълнен с редица работилници по различни теми като: Емоционална интелигентностМножествена интелигентностClifton Strength Finder – в търсене на силните страниVisioning – формиране на визията, както и Жените–лидериЛидерство и емпатия (тези два модула са добавени специално за съвместният Тalent Factory със Сороптимист) индивидуални сесии и мастърмайндинг. Идеалната цел на проекта е да мотивира и обучи младите хора, преминали през програмата, да живеят пълноценно живота си, като открият в какво са добри, развият го и се реализират кариерно след това. Разбира се, този процес не е едностранен и заради това другата цел на обучението е да се създаде общност от млади и мотивирани хора, които се грижат за средата си, защото“Звездите греят по-ярко заедно“(което е и слоганът на talent factory).

Съединението прави силата

Сороптимист всъщност е поддържала своя академия за меки умения и лидерство, като тя самата дори се е казвала „Лидер академия“. Била е международна и последният такъв формат е бил проведен в Струга, Северна Македония. От там е дошла и идеята за този съвместен проект. Управителните органи на българския клон искали да възстановят каузата, превърнала се в традиция, макар и за краткото си време на съществуване, но този път, насочена към българските момичета.

Когато разбрахме за Leader Academy и видяхме какво правят в Пирин, си казахме, че няма нужда да „откриваме топлата вода“, а направо можем да се свържем с тях и те да проведат обучението в променен формат, спрямо нашите цели.

Ани Чакърова,президент на Сороптимист–България

Проектът не е самоцелен.  Нашата идея е надграждането на организацията ни по този начин, като помагаме на младите жени да се реализират по най-добрия възможен начин и впоследствие, ако пожелаят, да се присъединят към някой от нашите младежки клубове.

Таня Конакчиева, основател на най–новия клуб на Сороптимист „Св. Иван Рилски“:

А ето какво споделят и някои от участничките в Talent Factory Camp:

С какви очаквания дойде?

Аз нямах очаквания, но имах желанието да намеря нещата, които ми липсват и които искам да развивам и това ми помогна да активирам силните си страни. И смятам, доста успешно.

Бояна Петкова

Какво мислиш за Talent factory?

Мисля, че е много нужен, независимо  от възрастта, защото винаги можеш  да откриеш нещо ново, ако си отвориш съзнанието, за което и форматът ти помага.

Яна Трайкова

Какво си „взимаш“ на тръгване от тук?

Най-голямата полза за мен е да разбера и подредя за себе си кои са най-силните ми страни, чието развиване ще ми донесе най-голям прогрес.

Юлия Иванова

Какво е различното?

Този проект сам по себе си е като всички останали формати на Talent factory, но има някои съществени детайли, които го правят по–специален и те са:

  • На първо място, това е първият такъв само за жени.
  • Второ, за пръв път всеки участник излиза с кариерен профил, който  цели да допълни стереотипния формат на CV–то, като предоставя не толкова фактологична информация, а такава за меките умения, таланите и силните страни на дадения кандидат . Той вклюва:
  1. Топ 3 водещи типове интелигентности (по Хауърд Гарднър)
  2. Топ 5 силни страни (Clifton Strength Finder)
  3. Мисия, девиз, ценности.

Като за финал ще завършим с едно „намигване“ на настояща представителка на един от активните клубове на Сороптимист в България:

“Толкова приятно се изморявам, че чак не искам да се карам с мъжа си.”

Share With: