HomeСРЕЩИВероника Илиева, интериорен дизайнер: Родени сме да бъдем цветни и да красим този свят

Вероника Илиева, интериорен дизайнер: Родени сме да бъдем цветни и да красим този свят

Вероника Илиева, интериорен дизайнер: Родени сме да бъдем цветни и да красим този свят

Вероника Илиева или Рони, както я наричат всичките й приятели, е интериорен дизайнер „като по филмите“ – цветна, креативна, неспирно струяща река от идеи, женска мекота, мечти и много опит в професията.Вече близо 20 години се занимава с интериорен дизайн в собственото си студио IRIS DESIGN. Нейно дело са решенията в много ресторанти и сладкарници в София и страната, така че вероятно познавате работата й без да знаете, че е нейна. Но нека оставим бизнеса малко настрани. Срещаме се с Рони, за да ни даде съвети за онези малки и по-големи пространства в големия или малкия град, понякога и на село, които наричаме „свой дом“.

Как да подобрим атмосферата у дома, как да я направим най-близка до онова, което чувстваме отвътре и как да е удобно и светло на всички, с които живеем?

Рони има отговори за всичко, просто четете нататък!

Предстоят ни дълги месеци на стоене у дома, къси дни и дълги нощи. Сигурна съм, че много дами обмислят как да променят и подновят жилището си, за да стане по-уютно, по-удобно. Какви съвети можеш да дадеш в тази посока – за превръщане на дома ни в уютно гнезденце?

Есента е любимият ми сезон, хладният вятър, златистата гама в природата, завръщането ни към ритмичния пулс на активност, личностно и професионално развитие, заредени с енергия от прекрасното, протяжно и лежерно лято, ехааа! Oчакват ни изключително уютни мигове в интериорни кътчета както у дома, така и по заведенията, на кафе с бисквитки и чаша вино с френски сирена в компанията на най-добрите ни приятелки или любимият човек до нас, нямам търпение!
Месец септември свързваме и с подготовката за първия учебен ден и съответните инвестиция на време и средства в това направление. Затова и съветите за обновяване и освежаване на дома за предстоящия есенно-зимен сезон, които ще споделя са много бюджетни и лесни за изпълнение, а ефектът и уютът, който ще ни донесат са несравними. Вярната формула е 20% усилия за 80% ефективност.
Горещо препоръчвам обновяване на гамата вкъщи. А защо не и тотална промяна, при това само с аксесоари. Това ще влее нов живот и нов заряд в ежедневието ни. За нови акцентни цветове препоръчвам чистите и ярки лимонено и патешко жълто, тъмно синьо, тюркоазено синьо-зелено, корал, наситено ярко тъмно или светло зелено в комбинация с цялата златисто-бежово-карамелена гама, която есенният сезон ще ни донесе. Артикулите-носители на тази нова цветност в дома биха могли да бъдат нови пухкави, леки и топли одеяла тип шалове, заметнати по дивани, кресла и столове, малки и големи декоративни възглавнички за допълнителен комфорт при сядане/лягане, ароматни свещи (които е важно да ползваме и по предназначение, не само за декор ;), цветни декоративни пана, картини (а защо не и наши), снимки от личен архив с любими наши моменти (летни спомени, любови, деца) разпръснати в цветни и весели, различни по големина, стил и профил рамки по шкафовете и стените.

Каква е ролята на светлината за уюта на дома? Можем ли да променим един дом само с осветление? Кои основни правила трябва да спазваме?

Светлината е магия, само с промяна в осветлението, можем да преобразим едно помещение и да го превърнем от светла дневна зона в романтичен кът за релакс, а дори и в парти клубна атмосфера. Визирам употребата на различни по вид и цветна температура светло-източници, позиционирани в различни кътове от интериора – като скрито осветление или с тела за директен монтаж, с възможност за насочване, димиране и т.н., темата е на практика необятна. Но за да отговоря на въпроса ти, според мен ключовите зони, които е добре осветим обилно, са работният плот в кухнята, масата за хранене, бюрата за онлайн обучение (училище) или работа, тоалетка/будоар/гардеробна зона с огледало в цял ръст и баните. Местата за дифузна или ефектна осветеност са в зона с мека мебел и ТВ или домашно кино, спалня, бар и др.

Няколко години като че ли властваха сивите и кафявите тонове в интериора. Ще видим ли завръщане към по-ярки цветове?

Подсещаш ме за вица, в който в магазин за обзавеждане за баня влиза клиент и продавач-консултанта го посреща с думите: „Здравейте и добре дошли! Вие с дизайнер ли сте или ще гледаме в сиво и бежово?“… Цветовете са източник на енергия, на сила и заряд, които неосъзнато ни въздействат и влияят на настроението и ефективността ни. Щастлива съм, че смелите цветови комбинации от ярки акцентни цветове  – два и повече, в съчетание с десени на райета, карета, етно и други декоративни орнаментики се завърна с пълна сила в модните тенденции и в интериора. Мили момичета, бъдете себе си, открийте собствената си индивидуалност,чрез богатата палитра от емоции, които носим в себе си, гамата и пъстротата около нас, експериментирайте… Родени сме да бъдем цветни и да красим този свят.

Едно голямо предизвикателство имаха семействата през изминалата учебна година – как да обособят работни и учебни места за всички у дома? Можеш ли да дадеш примери от твоята работа за разумно разпределение на пространствата?

Приключение си беше, казвам го и от личен опит като майка на две деца, работеща в home office условия съобразно наложените мерки за справяне с пандемията. За обособяването на отделните кътове са необходими бюра за електронните устройства, лаптоп или настолни компютри, задължително удобни столове и контейнери или етажерки за подреждане на учебниците, помагалата или документите за работа. Дотук е лесно, основното предизвикателство идва от факта, че при обучение или среща „в ефир“ с аудио и видео сигнал е добре всяко учебно/работно бюро да бъде позиционирано в отделно помещение, за да не си пречат и да има фокус в занятията/срещите. Важно за обучението, респективно работата онлайн, е след дневните активности да затворим лаптопа, да сложим лек параван или да си наложим лична дисциплина да не възприемаме учебното/работно място като такова в часовете за почивка, във вечерите със семейството и споделяне на приятни мигове с близките до нас хора след училище и работа. Иначе просто ще луднем.

Иска ми се да поговорим за едно чисто дамско ъгълче от дома – тоалетката. Като че ли изобщо забравяме, че имаме нужда от такова местенце за разкрасяване. От твоя опит – грижат ли се жените повече за своето лично благополучие и самочувствие, като обособяват специални кътове за себе си или все още кухнята е тяхното царство?

Категорично ДА, и независимо какви са възможностите откъм площ в апартаментите и къщите, чиито интериори проектираме в Iris Design, дамите държат на своето лично пространство. Било то тоалетка в спалнята, стая тип будоар, гардеробни стаи или обособени пространства в гардеробите за обувки и чанти, всеки елемент от интериора на тези момичешки кътове е съобразен с конкретните нужди на нежната половина от обитателите на жилището.

Ти самата какви цветове избра за новото си жилище? Кой е любимият ти стил в интериора?

Тук ме уцели право в десeтката! От по-малко от месец насам обитаваме нова къща в полите на Витоша, с естествени дъбови подове, с френски прозорци, голяма тераса и уникална гледка към София. Всичко предстои и си признавам, че е сладко предизвикателство за мен като интериорен дизайнер.

Харесвам и ценя високо качествата на всички стилове, имаме реализирани интериорни проекти за частни жилища и обществени пространства като интериори на ресторанти, офиси и хотели, от изчистеният италиански минимализъм до богатата цветност и пищност на виенският стил, късният сецесион, барок и рококо. Моята лична истина е в златната среда, там е моя баланс. Имам идеи за новия ми дом, но си запазвам правото да споделя резултата в следваща наша среща-разговор. 3D визуализациите с проекта и снимките от реализацията ще са по-красноречиви от мен, сигурна съм.

Share With: