HomeИНТЕРЕСНОSquid game в Netflix: Всичко, което трябва да знаете

Squid game в Netflix: Всичко, което трябва да знаете

Squid game в Netflix: Всичко, което трябва да знаете

Невинните детски игри стават смъртоносни в корейския сериал, който е номер 1 в платформата за стрийминг.

Предаването номер 1 в Netflix в момента е корейски сериал със странно име – Squid Game, който започна да се излъчва на 17 септември. Сериалът има девет епизода до момента, в които детските игри стават смъртоносни. Squid Game е първата корейска драма, която достигна номер 1 в Netflix, само четири дни след излизането си. Това е кърваво и насилствено предаване, но също така е силно пристрастяващо. Ето какво трябва да знаете за изключително популярното шоу.

Предупреждение: Предстоят малки спойлери, макар че ще обясня само основни факти за шоуто.

За какво е играта Squid?

Squid Game се фокусира върху отчаяно задлъжняла група хора в Южна Корея. Първо са измамени в смъртоносен турнир за детски игри, но след това много от тях доброволно се завръщат, осъзнавайки, че игрите може да са единственият им шанс да спечелят парите, които са им необходими, за да оцелеят. Заложена е голяма сума пари – 45 милиарда южнокорейски вони, което означава 38 милиона щатски долара. Но шансовете за оцеляване не са добри.

Какво означава името Squid Game?

В първия епизод главният герой Seong Gi-hun (изигран от Lee Jung-jae) обяснява, че Squid Game е игра, която децата в неговия квартал някога са играли на корт с форма на калмар. Същата Squid Game в крайна сметка се появява и в смъртоносния турнир.

Защо трябва да гледате Squid Game?

Няма съмнение, че шоуто има тъмна тема и кара кръвта ви да пулсира до екстремно ниво. Гледането на детски игри, превърнати в смъртоносни битки, е обезпокоително и не е за всеки. Но героите са добре развити и действието се движи бързо и никога не се отпуска за дълго. Героите се представят бързо и плавно, след което игрите започват. След като сте изгледали един епизод, е трудно да не продължите да се връщате за още, дори и само да видите кой ще оцелее в следващата смъртоносна игра.

Как можете да гледате Squid Game?

Ще се нуждаете от Netflix профил, за да се включите в серията от девет епизода. Squid Game е оригинална драма на Netflix, създадена в Южна Корея, но е дублирана на английски, като също така можете да гледате и с оригиналното аудио и английски субтитри. И за разлика от някои предавания, където дублажът е доста неприятен и неестествен, то този е първокласен. Зрителите никога не забравят, че шоуто първоначално е било на корейски, но гласовите актьори, много от които са опитни американски гласови актьори от корейски произход, са отлични.

Ще има ли Squid Game сезон 2?

Всичките девет епизода на Squid Game вече са в Netflix, така че ако имате девет свободни часа, това е предаването, което силно препоръчвам като нещо, което не трябва да пропускате. Предупреждение за съдържанието: Това е кърваво, насилствено шоу. Когато хората губят тези невинни детски игри, те умират, често по ужасяващ начин. От вас зависи дали искате да видите това предизвикателство за психическото здраве.  След като изгледате целия сериал, не се надявайте на втори сезон. Сценаристът и режисьор Хуанг Донг-хю кказва, че може да се върне към филми на голям екран, преди да помисли за продължение на Squid Game.

Ако харесвате Squid Game, може да харесате и…

Squid Game има елементи от The Hunger Games в своя състезателен формат. Той, също така напомня за Battle Royale, японски филм от 2000 г., в който учениците от прогимназията трябва да се бият до смърт, използвайки произволни оръжия. Също така донякъде прилича на филма Snowpiercer от 2014 г., в който хората се борят да оцелеят във влак, който се движи през замръзнал апокалиптичен свят  (по-късно Snowpiercer се превърна в телевизионен сериал). А японското шоу в три епизода „ Alice in Borderland“представя ученици, транспортирани в паралелен свят, където трябва да играят игри, за да оцелеят.

Някои твърдят, че Squid Game подозрително прилича на японски филм от 2014 г. – As The Gods Will, режисиран от Такаши Мийке. Самият филм е базиран на японска манга. Става дума за турнир на смъртта, използващ детски игри и изглежда има много подобни сцени, включително кукла, която се върти и се опитва да улови играчи в движение.

Share With: