HomeИНТЕРЕСНОВълнуващи срещи и галасъбития на Синелибри 2021

Вълнуващи срещи и галасъбития на Синелибри 2021

Вълнуващи срещи и галасъбития на Синелибри 2021

Десетки празнични събития готвят организаторите на Международния кино-литературен фестивал Синелибри, който тази година ще се проведе за седми пореден път.  

Програмата предвижда тържествени галавечери на културите на Франция, Испания, Португалия, САЩ, Италия, Дания, Финландия, Унгария, Германия, Ирландия, подкрепени от съответните културни институти и посолства.

Още на 8 октомври в кино „Люмиер“, в рамките на галавечер на Италия, ще се състои премиерна прожекция на брилянтната комедия „Книжарница в Париж“, режисирана от Серджо Кастелито („Не мърдай“, „Фортуната“). Сценарият е дело на великолепната италианска писателка Маргарет Мацантини, а в главната роля блести носителката на „Сезар“ Беренис Бежо.

Изтънченият романс „Сну: Любовната история, която промени Португалия“ разказва историята на двама души, които променят облика на португалската демокрация след четири десетилетия диктатура. Премиерата на филма ще се състои на 14 октомври.

Ден по-късно, на 15 октомври отново в кино „Люмиер“, ще се състои галавечер на Унгария с премиера на „Историята на жена ми“, екстравагантна екранизация по романа на Милан Фющ, спряган като връх в творчеството му. Главните роли са поверени на Леа Сейду, Луи Гарел и Гийс Набер. Прожекцията ще бъде съпроводена с видео разговор с режисьорката Илдико Енеди, носителка на „Златна мечка“ 2017 за филма „За тялото и душата“. Енеди дебютира още през 1989 г. в Кан с филма „Моят ХХ век”, за който получава наградата „Златна камера”. Специалистите веднага я определят като една от младите надежди на унгарското кино.

С нетърпение се очаква и френската галавечер на 18 октомври във Френския културен институт, която ще бъде съпроводена с прожекция на филма „Събитието“ – адаптация по мемоарната книга на Ани Ерно, разкриваща кошмарните й преживявания във връзка с направен аборт през 60-те. Филмът беше удостоен с награда „Златен лъв“ 2021 от Международния филмов фестивал във Венеция. Галасъбитието на Испания е предвидено за 19 октомври и включва премиера на искрящата комедия „Сантиментално“, адаптация по пиеса на Сеск Гай. Специален гост ще бъде актьорът Алберто Сан Хуан, отличен с награда „Гауди“ 2021 за поддържаща роля. Програмата продължава с галавечер на Дания на 22 октомври в Сити Марк Арт Център. Зрителите ще присъстват на премиера на биографичната драма „Даниел“, адаптация по книгата на Пук Дамсгорд Андерсен. Филмът разказва потресаващата история на датския фотограф Даниел Рю, заловен от ИДИЛ в Сирия през 2013 г. и държан като заложник в продължение на 398 дни.

Следва галавечер на Ирландия – чудесен повод да видите покъртителната криминална драма „Кротко с конете“ на режисьора Ник Роуланд, адаптация по разказ на Колин Барет от сборника „Young Skins“. А на 30 октомври, отново в Сити Марк Арт Център, ще се състои галавечер на финландската култура, в рамките на която ще бъде представена майсторската комедийна драма „Игрите на хората“ с режисьор и сценарист Йени Тойвониеми. Докосващ и силно носталгичен разказ за трагедията да останеш вечно млад. 

Шедьовърът на Мария Шрадер „Аз съм твоят мъж“, избран да представи Германия на наградите „Оскар” за най-добър чуждестранен филм през 2022 г., ще бъде показан премиерно в рамките на дискусия на тема „Изкуствен интелект, етика и кино“, организирана от Гьоте Институт в България и Синелибри. Тя ще се проведе в Casa Libri и ще бъде излъчвана пряко на фейсбук страницата на фестивала на 12 октомври от 17:30 часа. В тази нестандартна романтична комедия млада жена учен се впуска в експеримент с хуманоиден робот, създаден, за да я направи щастлива.

В рамките на сътрудничество с посолството на САЩ в София Синелибри ще излъчи пет премиерни американски заглавия и ще срещне българската публика, на живо и/или онлайн, със забележителни творци от ранга на автора на „Нюйоркска трилогия“ и „4321“ Пол Остър. Съвместният проект предвижда и безплатен уебинар на 9 октомври, воден от американския продуцент Джон Гросман и от Анди Делиана, продуцент, сценарист, режисьор и преподавател в NYFA. Лекцията ще се проведе на английски език, темата е „Cinema production VS Commercial production in USA“, предназначена е за учащи и професионалисти в сферата на киното и рекламата, които се интересуват от възможностите за развитие в сектора в САЩ.

По случай седмото издание на кино-литературния фестивал, което се провежда под мотото „Божествена комедия“, през октомври издателство „Колибри“ обявява ексклузивна отстъпка от 30% за всички екранизирани книги! Заради пандемията и тази година Синелибри ще има паралелно дигитално издание в платформата Neterra.TV+, което ще предложи 21 хитови заглавия. Екипът на фестивала предвижда строго съблюдаване на противоепидемичните мерки, гарантиращи здравето и безопасността на зрителите в киносалоните.

Синелибри 2021 се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален филмов център, Национален фонд Култура, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, с изключителното партньорство на Vivacom и на УниКредит Булбанк, както и NESCAFÉ® Dolce Gusto, Фантастико, Joy Station, Storytel, CAJ, Avène, TatraTea и множество съмишленици. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община.

Източник: atrakcia.bg

Share With: