HomeИНТЕРЕСНОПсихическото здраве на жената – въпроси и отговори с Мадлен Алгафари

Психическото здраве на жената – въпроси и отговори с Мадлен Алгафари

Психическото здраве на жената

Психическото здраве на жената – въпроси и отговори с Мадлен Алгафари

„Насилието и психическото здраве на жената в тези необичайно трудни години“ е темата на он-лайн срещата организирана от българския съюз на международната женска организация SOROPTIMIST INTRNATIONAL. Събитието ще е безплатно и ще се проведе онлайн в платформата  ZOOM  на 09 ноември, вторник, в 18:30 ч. Темата е посветена на дните срещу насилието над жените. „Оранжевите дни“ се провеждат в периода 25 ноември (Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените) – 10 декември (Денят на човешките права).

Насилието над жени за съжаление е често срещан проблем, а домашното насилие е най-често срещаната негова форма. Според данни на UNICEF „всяка трета жена в света е преживявала физическо и/или сексуално насилие от страна на интимен партньор или сексуално насилие от страна на друг извършител.“  През последната година продължи тенденцията на увеличаване на случаите на насилие над жени. Катализатор е извънредната пандемична ситуация и задаващата се социална криза. Много уязвими са жените, особено тези, които са разселени, бежанки или живеят в райони, засегнати от конфликти. Насилието не е само физическо действие, то може да се крие зад маската на доминиращо поведение, лъжа, ограничаване на свободата, психически тормоз и грубост.

Soroptimist International се занимава с проблемите на жените в техните общности и извън тях от основаването си през 1921г. Днес тя е силна международна мрежа от повече от 72 000 жени, които са мощни и ефективни защитници на правата на жените и момичетата. Тяхната мисия е свързана с подобряване живота на жените и момичетата в повече от 60 държави.

В България Soroptimist функционира повече от 20 г. и има клубове в София, Русе, Пловдив, Варна и Бургас.

Share With: