HomeСЪБИТИЯТатяна Цъбуляк представя лично романа си „Стъклената градина“

Татяна Цъбуляк представя лично романа си „Стъклената градина“

романа стъклената градина

Татяна Цъбуляк представя лично романа си „Стъклената градина“

Срещата с авторката на стилистичния шедьовър „Стъклената градина“ ще се състои на 16 ноември, вторник, от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото“, НДК. Ще присъства преводачката на романа проф. д-р Василка Алексова. В ролята на модератор влиза Лора Ненковска.

Действието на романа се развива в митичен мултиетнически квартал в Кишинев, чийто живот е белязан от съперничеството между две култури и два езика – руския и румънския. Сюжетът се разгръща на фона на политическите събития в Молдова около рухването на комунистическия режим. Нашия остров – така наричат своя квартал обитателите му, питайки се след какво корабокрушение са попаднали там вкупом. Молдовци, украинци, евреи, руснаци. Военни в оставка. „Свестни“ и самотни жени. И Ласточка, уплашено дете, изтръгнато от ада на един интернат, което като птиците си строи гнездо от мръсотия и огризки…

„Стъклената градина“ е покъртителен разказ за самотата и чувството за принадлежност, за треската на неразцъфналата женственост, за формирането на собствена идентичност, за една възрастова метаморфоза, разкъсана от трагично майчинство. Финото напрежение се наслагва както от темите, така и от изразните средства, от елиптичното и страстно писане на Татяна Цъбуляк, което не спира да настоява за отговор на въпроса колко струва един човек. Всички казват, че най-скъп е човешкият живот, но колко струва животът всъщност? В настоящата ситуация този въпрос отеква със страшна сила…

Татяна Цъбуляк е родена през 1978 г. в Кишинев, Република Молдова. Завършила е журналистика в Държавния университет на Молдова. Била е репортер, редактор и водещ на новините в телевизия PRO TV (Кишинев). Живее в Париж, където работи в областта на аудиовизуалните медии. Литературният й дебют е сборникът „Модерни басни“. За романа „Лятото, в което мама имаше зелени очи“ (2017) е отличена с престижни литературни награди в Република Молдова.

За романа си „Стъклената градина“, преведен на български от Василка Алексова, получава Европейската награда за литература (2019).

Повече информация за събитието може да откриете тук.

Share With: