HomeЗДРАВЕКакво се случва с тялото, ако ядете джинджифил всеки ден в продължение на един месец

Какво се случва с тялото, ако ядете джинджифил всеки ден в продължение на един месец

джинджифил

Какво се случва с тялото, ако ядете джинджифил всеки ден в продължение на един месец

Разбира се, джинджифилът има полезни свойства. Но какво ще стане, ако го ядете всеки ден? Нека да разгледаме всичките седем области на действие на този невероятен продукт.


Ползите за здравето от джинджифила са добре известни. Но не всеки знае колко широко е въздействието му върху тялото? Тези, които се стремят да се хранят здравословно, преди всичко обогатяват ежедневната си диета със зеленчуци и плодове, но често забравят за джинджифила. А той е добър не само като подправка, но и като източник на витамини и минерали. Нека да разберем какви промени ще се случат с тялото, ако се приема джинджифил всеки ден в продължение на един месец.

джинджифил

Това растение има дълга история на медицинска употреба. Научното име на джинджифила е Zingiber officinale и

 се смята, че е произлязло от санскритското му име singabera, което означава с форма на рог, отговарящо на външния вид на корена.

Джинджифилът съдържа много фенолни съединения като гингерол, шогаол и парадол, които проявяват антиоксидантни, противотуморни и противовъзпалителни свойства. Полезните вещества в джинджифила са много – магнезий, калий, калций, фосфор, желязо, натрий и протеини. Ролята на джинджифила и неговите съставки за облекчаване на заболяванията е в центъра на изследвания през последните две десетилетия от много изследователи, които предоставят силни научни доказателства за неговата полза за здравето.
Преди много векове с това растение са лекувани всички болести, та дори и чума. Днес със сериозните епидемии се борят по-диференцирано, но редовната консумация на джинджифил все още може да се нарече ефективна по отношение на поддържането на имунната система, подобряването функционирането на мозъка, стомашно-чревния тракт и други органи. И така, с какви заболявания можете да се справите, ако консумирате този продукт ежедневно?

Състоянието на стомашно-чревния тракт ще се подобри

Зингиберонът в джинджифила е отговорен за неговия специален парлив вкус. Това вещество е изключително полезно за храносмилането. То може да задейства естественото стимулиране на процеса на ферментация, елиминирайки стомашно разстройство и стомашно-чревни органи. Джинджифилът е ефективен и в борбата със запека.

Гаденето ще премине

джинджифил

Гингеролът е биоактивно вещество, което придава на джинджифила кисел вкус.

 Джинджифилът е способен да редуцира всички симптоми, асоциирани с болестта на пътуването (например морската) като замаяност, повдигане и избиване на студена пот. Може да се бори със симптоми като гадене и повръщане. Лекарите напомнят, че ако ядете джинджифил всеки ден, гаденето трябва да изчезне, а този метод често помага на бременни жени и пациенти, подложени на химиотерапия.

Джинджифилът намалява нивото на холестерола

Джинджифилът има и антидиабетни свойства и понижава лошия холестерол, тъй като съдържа така необходимите за организма фибри и премахва триглицеридите от кръвта

Възпалението в тялото ще премине по-бързо

Джинджифилът съдържа много потентни антивъзпалителни съединения, наречени гингероли, което обяснява защо много хора, страдащи от остеоартрит и ревматичен артрит, изпитват облекчение след консумирането на джинджифил. Затова помага за намаляване на подутите стави и се бори с други възпаления. Ето защо джинджифилът е известен със своите противовъзпалителни свойства.

Намалява мускулна болка

джинджифил

Джинджифилът съдържа и шогаол, на който се дължи пикантноста в корените му, третирани при високи температури. Това вещество има аналгетични свойства и се използва в борбата срещу рак и сърдечни заболявания. Яденето на джинджифил на дневна база също може постепенно да облекчи болката в крайниците.

Намалява менструалната болка

Джинджифилът може да се използва като заместител на болкоуспокояващите, помогащи за облекчаване на силната болка по време на менструацията.

Джинджифилът повишава имунитета

Но това не е всичко: противовъзпалителните свойства на джинджифила влияят и на имунната система, като я укрепват. Ето защо при заплахата от вируси и настинки се препоръчва да се пие чай с джинджифил и лимон. Това също така ще ви помогне да се възстановите по-бързо, ако вече сте болни.

От колко джинджифил имате нужда?

Чудите се колко джинджифил е достатъчно, за да постигнете описаните резултати? На ден ще е достатъчно малко парче, дълго около 1,5 сантиметра, което може да се накълца на ситно и да се добави към азиатско ястие, да се смеси в блендер заедно с други съставки за смути или друга храна по ваш избор. Главното е да не забравяме за този ценен източник на хранителни вещества.

Share With: