HomeИНТЕРЕСНОВелики хора, които са нямали късмет със съпругите си

Велики хора, които са нямали късмет със съпругите си

велики хора

Велики хора, които са нямали късмет със съпругите си

От древни времена до наши дни хората се опитват да намерят семейна хармония, за да понесат трудностите и несгодите на съдбата по-лесно. Често обаче се оказва, че избраният за съвместен живот партньор само увеличава тези трудности.

Рамзес III

велики хораПоследният велик фараон на Древен Египет и съпругата му нямали голям късмет. Вярно, не с единствената, а с една от многото. Тя се казвала Тейе и била една от най-младите в харема. Тъй като синът й Пентавер нямало шанс да наследи трона, предприемчивата майка решила да организира заговор и да убие съпруга си, както и неговия законен наследник Рамзес IV.

Тейе успяла да привлече на своя страна други жени от харема. Те  живеели изолирано и организирането им не е било лесно. Не е изненадващо, че ядрото на заговора им е съставено от хората, отговарящи за хранителните доставки, икономи, шефа на хазната и други преки обитатели на резиденцията на фараона.

През една априлската вечер на 1155 г. пр. н. е., когато фараонът прекарвал времето си в харема, коварният план бил осъществен. От документи, открити по-късно, се знае, че за успеха си конспираторите активно използвали черна магия, за която дори вербували придворен магьосник.

 

Рамзес III обаче умира не от свръхестествени причини, а от банално прерязано гърло. За съжаление на Тейе и нейните съучавелики хорастници, те успели да изпълнят само първата част от плана си, защото след като законният наследник на фараона заел неговото място, арестувал всички замесени в предателството. На последвалия процес 27 мъже и 6 жени били осъдени. Т.нар. Турински съдебен папирус документира събитията около конспирацията, разследването и наказанието на осъдените придворни.

 

 

 

 

 

Сократ

велики хораОснователят на западната философия, живял в Атина през V в. пр. н. е., станал известен не само с любовта си към сложните разговори, но и с трудния си семеен живот. Името на съпругата му, Ксантипа, се е превърнало в нарицателно за свадлива съпруга, която постоянно се кара с мъжа си. Обективно, тя е имала своите причини. Първо, смята се, че е имало значителна възрастова разлика между съпрузите. Няма точни данни за годините, но като се има предвид, че са имали малки деца, когато Сократ е навършил 70 години, може да се предположи, че съпругът и съпругата са били с разлика от 30 или дори 40 години.

Второ, философът е бил известен като финансово несъстоятелен, а това, както знаете, никога не е допринасяло за семейната хармония. Вероятно върху семейните отношения се е отразила и любовта на Сократ към дългите разговори за смисъла на живота. Трето, смята се, че великият мъдрец е могъл да има втора съпруга. Информацията по този въпрос варира, но името й Мирто се появява в редица източници и дори има благородно оправдание за това състояние на нещата: уж след битките и болестите населението на Атина рязко намаляло и властите разрешили мъжете да се „погрижат“ за още една жена допълнително към брака си, което Сократ, като съвестен гражданин, е направил.

Затова не е изненадващо, че Ксантипа наистина е вдигала скандали на съпруга си при всяка възможност и дори излива съдържанието на нощното гърне върху главата му, както разказва една от най-разпространените легенди. Философът се отнесъл към това стоически и дори с хумор, след като бил облян, с думите: „Е, винаги след гръмотевична буря вали ”.

А в един от източниците Сократ обяснявал спокойното отношение към жена си (която мнозина го съветвали да набие) по следния начин: „… хора, които искат да станат добри ездачи… вземат не кротки коне, а буйни, като си мислят, че ако успеят да ги укротят, лесно ще се справят с всички. Така че… взех я с убеждението, че ако мога да я изтърпя, ще ми е лесно да се оправям с всички.“

Данте Алигиери

велики хораНай-великият италиански поет, станал известен до голяма степен благодарение на своята муза Беатриче, на която посвещава много от стихотворенията си и която се появява като водач на героя към рая в „Божествената комедия“. В действителност, любовта на живота на Данте е била с фамилия Портинари и самият той казва, че я е срещал само два пъти: на девет години, когато тя е била на осем и той се влюбва в нея от пръв поглед, и девет години по-късно, когато тя вече била омъжена и минала покрай него по една улица във Флоренция.

През 1290 г. Беатриче умира едва на 24 години, а през 1295 г. излиза сборникът на поета, озаглавен „Нов живот“, вдъхновен от любовта му към нея и признат за шедьовър на италианската литература. В същото време реалният семеен живот на Данте не изглеждал като романтичен идеал. Бракът му с момиче на име Джема от влиятелното семейство Донати е договорен от родителите му, когато поетът е само на 12 години – по това време, това се смятало за нещо обичайно.

велики хораВпоследствие въпреки, че съпругата му ражда четири деца, той никога не я споменава в нито едно от произведенията си. Освен това, когато Данте е изгонен от Флоренция през 1302 г. след поражението на неговата партия в политическата борба, връзката между съпрузите окончателно приключва. Може би това се дължи на факта, че именно семейство Донати е ръководило групата, която инициирала преследването на поета. Във всеки случай съпругът и съпругата вече не са искали да се виждат и никога не са се видели – до смъртта на Данте в Равена през 1321 г.

 

Франсис Бейкън

велики хораВеликият английски философ и основоположник на емпиризма така и не намерил семейно щастие. На 36 се влюбва в 20-годишната вдовица Елизабет Хътън и я ухажва, но тя предпочита по-богатия кандидат пред Бейкън. Авторът на афоризма „Знанието е сила“ съжалява за това дори след много години. На 42 години философът „свалил летвата“ още повече и се сгодил за 11 (!)-годишното момиче Алис Барнъм, като се оженил за нея, когато тя не била дори на четиринадесет. Смята се, че го е направил по кариерни причини. Въпреки това, Бейкън написал два сонета, посветени на любовта към жена си.

Бракът се развивал забележително гладко, докато философът бил в зенита на славата и властта. След като бил обвинен в подкуп и отстранен от всяка обществена служба, любовта на Алис към съпруга й бързо угаснала. По това време тя вече била свикнала да разполага с много пари и началото на ограничението в средствата предизвикало нейното възмущение. Може би именно тази мъка я тласнала в прегръдките на някакъв сър Джон Ъндърхил, който освен това бил с 13 години по-млад от вече 60-годишния й съпруг.

В края на живота си, Бейкън научава за предателството на съпругата си и пренаписва своето завещание, като я лишава от цялото имущество, което първоначално щял да й остави. Умира през 1626 г. Те нямали деца. Великият мислител би могъл да бъде съжален, но има доказателства, според които жените по принцип не се интересували от него, а и той предпочитал млади момчета. Тогава, разбира се, реакцията на изневярата на съпругата му изглежда пресилена – жената просто искала да „запълни празнините“.

Share With: