HomeИНТЕРЕСНОКак да бъдем по-щастливи вкъщи – 10 интериорни идеи за повдигане на настроението

Как да бъдем по-щастливи вкъщи – 10 интериорни идеи за повдигане на настроението

по-щастливи вкъщи

Как да бъдем по-щастливи вкъщи – 10 интериорни идеи за повдигане на настроението

Открийте как да бъдете щастливи вкъщи с тези съвети от експерти

Да сме по-щастливи вкъщи никога не е било толкова важно, колкото сега. Много от нас прекарват повече време по домовете си, от когато и да е било, затова е особено важно дома ни, да е място, където се чувстваме добре.

Проучвания показват, че заобикалящата ни среда може да има огромен ефект върху това как мислим и какво чувстваме, затова е важно да направим домашната си среда и интериорните си избори, насочени към позитивното мислене.

Как да сме по-щастливи у дома – 10 лесни стъпки

“Ако искате положителна лична промяна от какъвто и да е вид, първо трябва да се обърнете към средата, в която живеете,” казва Мишел Огундехин (Michelle Ogundehin)  в своята книга “Щастливи отвътре” (Happy Inside). “Всички имаме нужда от дом, който да подкрепя, а не да подкопава благосъстоянието ни.”

В свят, който сякаш се върти все по-бързо, става още по-важно да имаме безопасна място, където да релаксираме. “Въпреки технологичния ни напредък и предполагаемата изтънченост, в сърцевината си сме първични, емоционални същества, което означава, че за да се чувстваме центрирани, здрави и щастливи, трябва да сме в безопасност, сигурни и защитени. Поради това е изключително важно, домовете ни да са среда на подкрепа, подхранваща сетивата ни, която да подсилва тялото и душата ни, за да можем да се справяме, а не да се изолираме.

Да имате щастлив дом, обаче, няма да има положителен ефект само върху вашето благосъстояние, щастливият дом ще подхранва и подкрепя щастливи и пълноценни взаимоотношения, и докато избирате различни материали за идеите ви за дома, можете да допринесете за спасяването на планетата.

1.Приемете повдигащи настроението цветове за щастлив дом

 

Веселите, повишаващи настроението цветове, ще засилят оптимизма и енергията във всяко едно помещение, но са най-подходящи за местата, където преминава забързаното ви ежедневие, като кухнята, хола и коридорите.

“След като повечето от нас прекарват все повече време в домовете си, те трябва да се превърнат в място, където да можем да се оттеглим и да отпочинем, но и място, където можем да се заобиколим с радост, цветове и шарки, които ни правят щастливи.” казва Рут Мотерсхед (Ruth Mottershead), криейтив директор на Литъл Грийни (Little Greene).

Докато популярността на самият цвят се завръща напоследък, оттенъкът сам по себе си не е нов – жълтия цвят е един от най-старите тонове в историята, датиращ още от Древен Египет. “Жълтите стаи осигуряват позитивност в пространството. Това е цвят, който ни кара да се чувстваме приповдигнато и радостно.”

“Жълтата боя има наследствена яркост, свежест и топлина, която я прави постоянно популярен избор за помещенията в дома, създавайки усещането за топлина и уют, като постоянно слънце, което грее в дома ви.”

2.Създайте помещения с повече от една функция

 

Последните няколко години подчертаха необходимостта нашите домове да са разнообразни и многофункционални. Дали е за работа, забавление или почивка – домът трябва да е място, което да може да задоволи многобройните нужди на всички, които живеят там.

Идеи за отворени кухни и холни пространства, които са умело подредени с подвижни мебели, както и с многофункционални мебели, могат да допринасят за улесняването на работата от вкъщи за семейството.

“От гледна точка на интериорния дизайн, отворените пространства позволяват уеднаквяването на детайлите, текстурите и материалите в цялата стая, за да се постигнат наистина впечатляващи резултати,” казва Джейми Конг (Jamee Kong) от ДизайнСпейс Лондон (DesignSpace London).

3.Внесете външната страна и подобрете съня

 

Менталното здраве е нашумяла тема за разговори в момента и е важно да отделяме време за грижа за себе си. Лесен начин да подобрите настроението си и намалите тревожността е да  аранжирате дома си с растения. Освен това, домашното градинарство е занимание, което може да помогне да премахнете стреса в дома, особено през зимните месеци.

Недостатъчният сън има огромно влияние върху много аспекти от живота, от здравето през работоспособността ни до социалния ни живот. Без значение дали имате затруднения да заспите или се събуждате лесно през нощта, ако държите саксия с алое вера близо до леглото си, това ще помогне за здравословен сън през цялата нощ, тъй като растението ще отделя кислород през нощта, който ще пребори безсънието и ще подобри цялостното качество на съня ви.

4.Ръчно направени украшения

 

Избирането на ръчно направени мебели, платове и аксесоари може да има огромно значение и да помогне за усещането за домашен уют. С чар, който не може да бъде възпроизведен от фабричното производство, мебелите, направени на ръка могат да внесат характер и уникалност във вашия дом. Обичаната, заради веселите, стилни интериори, които прави, Кит Кемп (Kit Kemp) силно препоръчва декориране на дома с ръчни произведения.

“Обичам да мисля за малките неща, не за големите. Обожавам да говоря със занаятчиите. Ако направиш кошница и след това направиш същия модел още 10 пъти, се получават 10 различни кошници. Никога не е едно и също нещо два пъти и много обичам тази индивидуалност на ръчните произведения,”  казва тя.

5.Стена за спомени

 

Важен начин, по който можете да направите по-щастлив дома си, е да го напълните с предмети, които предизвикват щастливи спомени. Можете да преобразите стените си с богат избор от съвременно изкуство и заплетени тапети до декоративни стикери и ценни колекции от чинии.

“Стена със спомени е прекрасен начин да покажете картини или специални снимки,” казва Криси Ръкер (Chrissie Rucker), основател на Дъ Уайт Къмпани (The White Company). “Когато избирам  какво да сложа на такава стена, инстинктите винаги ме насочват към това, какво отразява мястото, хората и тяхната различност.”

6.Направето го напълно лично

 

Налагането на личния ви стил върху пространството, е гарантиран начин да подобрите настроението си. Може да оцветите дървени елементи, направени по поръчка, за да предизвикват радост на всяка своя крачка, както е направила дизайнерката Моли Махон (Molly Mahon) в своя дом.

“Мисля, че е хубаво да не се тревожите твърде много,” казва тя за своя  спокоен подход към декорирането. “Камината ми беше огромна, тежък сив камък, който намирах за изключително мрачен, и който след година гледане, боядисах по начин, който да отразява личността ми. Цветовете и дизайна наистина промениха камината.”

7.Изберете екологични бои

 

Въпреки, че доброто осветление, подредбата и разнообразните мебели са от ключово значение за създаването на по-щастлив дом, важно е и да не подминаваме материалите, с които декорираме, особено боите, тъй като те могат да имат голямо влияние върху здравето ви и природата.

“Избирането на правилните екологични бои е само един начин по който можете да намалите отпечатъка на дома си върху природата и вашето здраве, като в същото време създавате красиви стаи и добавяте малко от личният си стил”, казва Катрин Сандърс (Cathryn Sanders), ръководител във бои Ъртборн (Earthborn).

“Много от конвенционалните бои и продукти за домакинството, включително препарати за почистване, съдържат вредни химикали, които се отделят в природата. Те се наричат летливи органични съединения (ЛОС) и някои от тях допринасят както за дългосрочни, така и за краткосрочни здравословни проблеми. За това е важно да сведем до минимум употребата им, замествайки ги със екологични алтернативни продукти.”

8.Намалете безпорядъка и освободете място за съхранение

 

Бонусите на разчистеното пространство както за здравето, така и за благосъстоянието, са добре документирани и един предпочитан начин, за да се постигне това, е със скрит кухненски килер. Въвеждането на брилянтна система за подредба означава, че всичко останало е винаги на една ръка разстояние, за да можете вие и всички останали членове на семейството, които никога не могат да намерят необходимото в безпорядъка, да имате лесен достъп до това, което ви трябва.

За да подредите всичко, първо трябва да разчистите изцяло, за да видите с какво разполагате. “Кухненските килери стават все по-важни за здравословното ежедневие и от организираността, необходима за да поддържаме съзнанието си ясно”, споделя Ела Джейд (Ella Jade), съосновател на ROOBBA.

9.Изберете многофункционални мебели

 

Напоследък домовете ни трябва да бъдат по-гъвкави, от когато и да било. Да изберете подвижни мебели, е чудесен начин, чрез който да се възползвате максимално от всеки сантиметър у дома си.

Идеите за малка трапезария, не означават, че компактната стая ще ограничи създаването на помещение за хранене, което да приповдига настроението ви.

Толкова по-лесно е малките пространства да бъдат мрачни и тъмни, така че ако имате малка трапезария, прогонете сенките, като направите средата по-светла. Ако правите сериозен ремонт, обмислете как да получите максимално много светлина, като инсталирате възможно най-големите прозорци, подходящи за помещението. Това гарантирано ще повиши настроението.

При всяка трапезария има голям шанс да не се налага да използвате пълният капацитет за всяко хранене, всеки път. Избирането на разтегаема маса ще ви даде възможност да я използвате, както в по-малък размер за ежедневните хранения, така и по-широкия вариант, за случаите, когато очаквате гости.

10.Създайте уютно настроение с правилната светлина

 

Правилните идеи за осветление са от основно значение, за да направите дома си приветлив и успокояващ. Включването на меко, топло осветление ще помогне за създаване на успокояваща атмосфера.

Най-добрите осветителни системи често се използват по такъв начин, че да подчертаят архитектурните особености на помещението, да осигурят драматичен, декоративен ефект, да създадат илюзия за самото пространство и да подчертаят широките зони. Всъщност осветлението е един от най-полезните дизайнерски инструменти, които могат да се използват за подобрение на дома ви.

Осветлението създава настроение и трябва да бъде разнообразно, за да може да работи еднакво добре и в сив ден и на вечерно парти. За това “добавянето на по-къси светлини към всяко осветително тяло, е най-добрият начин, да се създаде нежна атмосфера, като същевременно позволява практичността на силното осветление, когато е необходимо, ” обяснява Шийна Лорънс (Sheena Lawrence), съ-основател на Джим Лорънс (Jim Lawrence).

 

Как да направя дома си по-щастлив?

 

Има много начини, по които да бъдем по-щастливи у дома си, обръщайки внимание на основните неща като архитектурната подредба и осветителни идеи, интериорен дизайн, както и на вещите, с които запълваме дома си и как ги подреждаме. Попитахме експертите за техните съвети, как да направим дома си по-щастлив:

Впрегнете силата на цвета

 

“Без съмнение цвета на вашето пространство ще има ефект върху настроението ви и ще повлияе на това, как се чувствате. Изберете цветове, които ви правят щастливи, вдъхновяват ви и разбуждат креативността ви, които ви позволяват да бъдете позитивни,” казва Хелън (Helen) от Бенджамин Мур (Benjamin Moore).

“Цветовете, които ни помагат да се чувстваме по-близо до природата са идеален избор за формиране на атмосфера, която успокоява ума, но и поощрява креативността. Меки, приглушени оттенъци като тъмен люляк и градински чай, носят спокойствието на природата, като в същото време ни свързват с растения, които помагат на мозъка да се успокои и да предизвика творческо мислене.“

Разчистване

 

Друг ключов елемент, който се споменава отново и отново, когато говорим с интериорни дизайнери и стилисти, е силата на добрите идеи за складиране. “Безпорядъкът е основния враг на спокойния дом”, казва Мишел Оугендхин.

“Спокоен дом означава организиран дом – и това прави основната разлика  в това, как се чувстваме,” казва Криси Ръкер, основател на Дъ Уайт Къмпани.

“Красивите, спокойни пространства, трябва да бъдат подредени и за това се нуждаем от добре организирани шкафове, така, че всичко, което имаме, ще има своето място. Важно е да подреждаме редовно и да изхвърляме всичко, което е счупено.”

Напълнете дома си с неща, които обичате.

 

Накрая, но не и на последно място, бъдете уверени и декорирайте по начин, който отразява вашия характер.

“Декорирайте на момента. Ако намерите нещо, което ви харесва, направете място за него, никога не се знае, какво чака зад ъгъла, а най-основното е да направите дома си възможно най-радостен,” казва Моли Махон.

Как да направя дома си по-весел?

 

Има много начини, с които моментално да направите дома си по-весел, дори с малък бюджет. Например, новият цвят ще има отличително влияние върху вида и атмосферата на пространството. Боядисването на  дома в цветове, които ще приповдигат настроението ви, е лесен начина за промяна.

“Цветовете, с които избирате да се заобиколите са ключови за това как ще се чувствате в дома си. Ние усещаме ефекта на цветовете, дори когато става въпрос за неутрален цвят или за фон на мебелите и материалите,” казва Рут Мотършед от Литър Грийн. “Боядисаните цветове имат драматично влияние върху атмосферата в дома ни, като топлите и студените цветове извикват различни настроения в нас. ”

 

 

Share With: