HomeМЕСТААлберобело: Историята на едно от най-интересните места в Италия

Алберобело: Историята на едно от най-интересните места в Италия

Алберобело

Алберобело: Историята на едно от най-интересните места в Италия

Италия е държава, в която всеки може да открие нещо за себе си. Планини, море, архитектура, изкуство, музика, храна, мода – това място има всичко. Най-посещаваните места на ботуша са Рим, Милано, Флоренция, Неапол, но напоследък все повече хора започнаха да посещават и не толкова безизвестното място – Алберобело.

Туристите се радват на белите къщички в конусовидна форма, които са с каменни покриви,но малко хората знаят каква всъщност е историята на това красиво място.

Трулите в Алберобело

Къщичките се наричат трули, в превод това означа традиционна сухо каменна колиба, която е с конусовиден покрив. Тази конструкция е типична за италианския регион Пулия. Първите трули се появяват още в праисторията в селищата, по долината на Итрия, Толос. Те са се ползвали като временни полеви убежища и складове или като жилища за дребни земевладелци и селскостопански работници. Най-старата постройка, която е открита в Алберобело, е от 14 век.
Най-интересната част от трулите са покривите. Те често носят митологични или религиозни белези в цвят бяла пепел, завършват с декоративен връх, чиято цел е да предпазва от зли влияния и лош късмет.

Алберобело

Алберобело, регионът Пулия, Италия. Традиционни покриви на трулите, оригинални къщи от региона.

ЮНЕСКО

Освен че е едно от най-красивите и интересни места в Италия, Алберобело е обект от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО в Пулия.

Какво може да видите в Алберобело?

Градчето е разделено от главна улица между два хълма. От едната страна на хълма ще откриете квартал Монти, който е частта с по-големия дял от трули, а от другата страна се намира прекрасния жилищен район Ая Пикола. Там се намират едни от най-важните забележителности и по-модерната част от града.

Алберобело

Красивото градче Алберобело с известните трули. Италия

Монти

Монти е кварталът, в който се намират най-много трули. Повечето от тях функционират като магазини или малки музеи, в които може да видите как са живели хората там. Интересно е, че все още има хора, които избират да живеят в трулите. От тази страна на хълма е разположена и красивата църква Св. Антоний, която също е във форма на труло.

Алберобело

Църквата Св. Антонио в Алберобело, Италия

Ая Пикола

Докато Монти е по-туристическата част от Алберобело, в Ая Пикола повечето трули са частни домове. Това е мястото, на което може да усетите какво е да си местен. Докато се разхождате, ще видите простори, върху които има пране, ще чуете звука от италианско радио и телевизия, която звучи от някое италианско семейство и ще усетите мириса на еспресо. Ако искате да се потопите в италианската идилия, то задължително посетете Ая Пикола.

Алберобело

Традиционни трули в Пулия, Италия

Макар винаги да е било популярно градче, Алберобело стана по-посещавана дестинация през 2021 г. На какво се дължи това?

Не е загадка защо виждате своята инстаграм страница пълна с туристически снимки от Алберобело. Ще се изненадате колко евтино може да ви излезе пътуването до там. Нискотарифните авио компании винаги са предлагали по-достъпни самолетни билети от останалите, а като резултат от пандемията цените спаднаха още повече.

Полет до Бари

Полетите от София до Бари са между 10 и 20 евро в двете посоки. Да, това пътешествие ще ви излезе по-евтино от билет София-Бургас. В самия град хотелите и Airbnb не са скъпи, а ако искате още по-бюджетен вариант винаги може да отседнете в хостел. Алберобело се намира на 1 час с междуградски транспорт – автобус или влак. Цената на билета е около 10 евро с влак, в двете посоки.
Може да прекарате един прекрасен уикенд в Бари, като посетите Алберобело, насладите се на италианската красота, отпочинете, а всичко ще ви излезе под 150 евро.

Алберобело

Бари, Италия

La vita è bella

В Италия ще откриете история, цветове, мирис, вкус, уют, дом, вълнение, красота и спокойствие. Безброй са местата и градовете, които можем да ви предложим да посетите. Веднъж посетите ли Италия, ще мечтаете да се върнете отново. Защо да не започнете вашето приключение в страната на спагетите и модата с посещението на Алберобело.

Godetevi l’Italia e Alberobello!
Насладете се на Италия и Алберобело!

Share With: