HomeМЕСТАНай-красивите и необикновени улици в света

Най-красивите и необикновени улици в света

улици

Най-красивите и необикновени улици в света

Мистериозни алеи и скали вместо стени, фантастични зигзаги и къщи във всички цветове на дъгата, цветно улично изкуство, арка от вишневи цветове и тунел от глициния – представяме ви някои от най-красивите улици от цялата планета.

Сетенил-де-лас-Бодегас, Андалусия, Испания

Живописният андалуски град Сетенил е известен със своите снежнобели къщи с базалтови скали вместо стени и покриви. Трудно е да се разхождате по местните улици, без да привеждате главата си към раменете, но колко страхотни снимки можете да направите тук! Хората решили да се заселят тук по практически причини. Естествените пещери на Сетенил са идеални жилищни пространства. През зимата скалите предпазват от пронизващи ветрове, а през лятото от изпепеляваща жега. Улиците на Setenil de las Bodegas винаги са с комфортна температура. Смята се, че хората са живели тук от праисторически времена.

Фондамента Сан Мауро, остров Бурано, Венеция, Италия

Според легендата, къщите на Бурано започнали да се боядисват в ярки цветове, за да могат рибарите да ги видят отдалеч дори в силна мъгла и да пуснат котва навреме. Местните все още трябва да се споразумяват за цветовете на къщите на улица Fondamenta San Mauro и тези в съседство, с градската управа: първо, трябва да се разбере, дали тяхната фасада ще се впише в палитрата на улицата. Елате в Бурано, цветния островен квартал на Венеция и се убедете сами: той няма равен по цвят!

Ломбард Стрийт, Сан Франциско, САЩ

Lombard Street в Калифорния се смята за най-извитата улица в света. И всичко това, благодарение на нейния участък с осем остри завоя на Руския хълм.Такива шеметни серпентини помагат за изглаждане на стръмния склон на  Rushen hill в Сан Франциско. Но тя се смята и за най-красивата в града. Поради тези причини тя е и най-посещавана от туристи, тъй като е включена във всички туристически маршрути на града. От намаляването ъгъла по склона решили да се ограничи скоростта на движение по него до 5 мили (8 км/ч), но в този участък движението е само в една посока, тоест надолу. Също така паркирането е забранено на улица Lombard, тъй като тя вече е много тясна и ако някой иска да спре тук, ще му бъде наложена значителна глоба. Улицата е павирана с червени тухли и има засадени от двете страни дървета, цветни лехи и храсти, които са спретнато подрязани. Благодарение на тези насаждения, Ломбард Стрийт в Сан Франциско, е необичайно красива, особено през пролетта и лятото, когато цъфтят множество цветя, а разноцветните къщи й придават уют и приказност.

Тунел Глициния, градина Кавачи Фуджи, Япония

Вълшебната градина с тунел, обвит с китки китайска глициния, се намира в град Китакюшу в японската префектура Фукуока.Покрит със зашеметяващо цветно множество от глицинии, висящи над главата, тунелът спира дъха на всеки, който го е посетил. Розово, синьо, лилаво, бяло… Целият този калейдоскоп създава невероятни впечатления и някакво усещане за нереалност на случващото се. Глицинията е род цъфтящи растения от семейство Бобови, който включва десет вида, идващи от източната част на Съединените щати и Китай, Корея и Япония. Лозите от глициния се издигат като грозде, усуквайки стъблата си по посока на часовниковата стрелка или обратно на часовниковата стрелка около всяка налична опора. Те могат да се издигат до 20 метра над земята и да се разпростират на 10 метра встрани. Богатата украса на тунела Wisteria позволява дори на най-коравото сърце да почувства малко романтика. Релаксиращата разходка сред цъфтящите растения е незабравимо преживяване.

Рокамадур, регион Окситания, Франция

Малкият скалист средновековен град Рокамадур над долината на река Алзу в югозападна Франция е култово място за християнските поклонници.Хората идват тук, за да се поклонят на Черната Мадона в местния Нотр Дам, да видят базиликата Сен Совьор, криптата на Сен Амадур и двореца на епископите на Тюл.Пътеката на кръстовия път започва от замъка и се простира до кръста на кръстоносците. Но дори и да сте далеч от религията, Rocamadour ще ви повиши неминуемо настроението. И как иначе, ако когато се разхождате спокойно по местните живописни улички, изведнъж забележите, че Дюрандал, мечът на главния герой на френския епос Роланд, стърчи точно от скалата?

Село Моливос (Митимна), остров Лесбос, Гърция

Пълната с цветя улица в сърцето на рибарското селище Моливос много пъти е наричана най-красивата в света. Невъзможно е да не се поддадете на очарованието на тези къщи, като играчки и вълшебни фенери в люляковата мъгла на глициния – по-добре е веднага да седнете на масата на най-уютното кафене и да вдигнете тост за факта, че животът е прекрасен !Нива от здрави къщи с червени плочки, някои от които оградени от страната, обърната към морето, покриват планинските склонове между живописното пристанище и византийско-генуезката крепост. Нощният живот се върти около музикални барове. Особено, откъм улицата Cafe del Mar точно над пристанището има музика на живо всяка вечер.

The Magic Circle, Суиндън, Уилтшир, Великобритания

Английският град Суиндън в Уилтшир си заслужава да бъде посетен, макар и само за да навиете няколко кръга около най-лудото кръстовище в света. Red Bull е вдъхновен от местния Magic Circle да заснеме зрелищната телевизионна реклама, показваща Magic Roundabout в целия му блясък – отгоре.

Сини улици, Чавин (Шефшауен), Мароко

Улиците на мароканския Chavin са наводнени със синьо небе. Изглежда единственото нещо, което не е синьо, са котките и саксиите.Всичко това превръща града в огромен салон за цветна терапия: просто се възхищавайте на ярките цветове и гладката повърхност на изморените от слънцето котки – какво друго е необходимо за щастие? Това е един от най-популярните градове в света сред туристите. Снимките на Шефшауен са хипнотизиращи, наистина ли целият град е толкова красиво син? Шефшауен е син почти от самото начало на основаването си, а това се случило през далечната 1471 г., когато на мястото на берберско селище са построени крепост и джамия, а година по-късно мюсюлмани и евреи масово се преселват от Испания в селото. Едикт от Алхамбра ги принуждава да направят това, бежанците харесали това място и останали да живеят тук, а около тях пресъздали изоставената Андалусия. Евреите, които се заселили в Шефшауен, започнали да боядисват къщите си в небесносин цвят, това им напомняло за небето и Бог. Има и друга версия защо евреите са боядисали града в синьо – факт е, че градът е бил обитаван от бежанци, а синьото е цветът на толерантността и мира.

Кралската миля, Единбург, Шотландия

Да преминеш Кралската миля в Единбург е най-красивият начин да извървиш една шотландската миля. Кралската миля, дълга1,8 км, започва от замъка Единбург и се спуска до двореца Холируд, където кралицата на Великобритания отсяда, когато идва в Шотландия. Милята е осеяна с магазини за сувенири, магазини за уиски, интересни музеи и приказни кафенета, където е особено уютно да се скриеш от вечния шотландски дъждец. През 17-ти век на тази улица вече са живели 70 хиляди души, а някои сгради са имали 14 етажа.

Източник: https://www.skyscanner.ru/news/samye-neobychnye-ulitsy-mira

Изображение: https://www.vesti.bg/galerii/foto/rajskata-gradina-fudzhi-miasto-izvadeno-ot-prikazkite-7671/37140830

Share With: