HomeМЕСТАНай-красивите и необикновени улици в света част 2

Най-красивите и необикновени улици в света част 2

Най-красивите и необикновени улици в света част 2

Продължаваме нашето пътешествие сред най-завладяващите световни улици.

Каминито, Ла Бока, Буенос Айрес, Аржентина

Улица Каминито, в района на Ла Бока в аржентинската столица, дължи своите впечатляващи фасади на италиански имигранти от 19 век. Благодарение на цветовете, традицията е оцеляла и до сега, а днес Ла Бока е може би най-веселото кътче на Буенос Айрес. Поне много малко хора успяват да минат покрай цветните къщи без усмивка.В La Boca има всичко, което обичат пътешествениците – танци, песни, живопис, много кафенета и ресторанти и най-важното – цветни къщи.В края на 19 век районът близо до пристанището започва активно да се заселва от мигранти от Италия, главно от Генуа, които му придават модерен облик. Впоследствие цветните къщи в Ла Бока се превърнали в традиция, а цветовете станали по-ярки.

Улица Яуниела, Рига, Латвия

Улица Яуниела в Стария град е може би най-привлекателното място в Стария град, наситено с особена атмосфера. Не е чудно, че именно тя е избрана в ролята на улицата с цветя в Берн в „Седемнадесет мига на пролетта“ и на Бейкър Стрийт в „Приключенията на Шерлок Холмс и д-р Уотсън“. Не пропускайте прекрасния ресторант 1221: да направя филм за местни ястия по средновековни рецепти и на мен ми се иска тук.Новата улица не е прокарвана нарочно, а е резултат от ограждането на гробището на Домската катедрала със зидария през далечната 1599 г. Покрай стената се оформя проход, който постепенно се застроява.Jauniela е дълга само 225 метра. Някога е била с няколко къщи по-дълга, но след разчистването на съвременната територия на Куполния площад, старите сгради са потънали в забвение. Текущата номерация започва от номер 11. Сградите на улица Нова са като играчки, красиви по всяко време и по всяко време на годината.

Dark Hedges, Северна Ирландия, Великобритания

Dark Hedges е най-впечатляващата букова алея в света. Дърветата по крайбрежната алея близо до Grayshill House са засадени преди четири века.През това време буковете са пораснали толкова високи и толкова красиво преплетени с клони, че това място станало най-сниманото в цяла Северна Ирландия само за една година, а снимачният екип на „Игра на тронове“ заснема тук главната артерия на Вестерос – кралския път.

Насип на канала Анси, Франция

Град като от пощенски картички, Анси в източната част на Франция, знае как да се покаже от най-добрата перспектива: местният насип е потънал в цветя, снежнобели лебеди се плъзгат под ажурните мостове, а живописните Алпи надничат от древните покриви. Най-удобният начин да стигнете до Анси с кола е от Швейцария: той е на 40 минути път с кола от летище Женева. Бонус към приказните пейзажи са маркираните маршрути по планински езера, които започват точно от Анси.

Стълбище Celaron, Рио де Жанейро, Бразилия

През 1980 година чилийският художник Хорхе Селарон се установява в един от грозните райони на Рио де Жанейро – в къща до стълбите в Лапа на Calle Manuel Carneiro.

Твърдо решен да направи произведение на изкуството от мястото, където живее, Хорхе започва да създава ярки рисунки в примитивен стил. Най-често той изобразявал бременни жени или себе си, също и на събарянията. Той продава тези картини за 10–20 реала, а с приходите купува плочки, боядисва плочките и ги разполага по стълбите до къщата – стъпка по стъпка. Работата прославила Селарон: писали за него в списания и снимали репортажи, а туристите му носели плочки от различни части на света.Но славата не променила художника: всеки ден в продължение на 23 години той ставал на разсъмване и продължавал да работи. Искал да свърша повече, преди да се стъмни, и казвал, че работата му ще приключи едва в деня на смъртта му.И така се случило: на 10 януари 2013 г. Хорхе Селарон бил намерен мъртъв на стъпалата на стълбището, кръстено на него. Когато вървите от Лапа до Санта Тереза ​​по стълбището Селарон, знаейки колко много работа е вложена в него, необичайните плочки са още по-впечатляващи.

Нилс Ярд, Лондон, Великобритания

Ако все още смятате, че Лондон е сив и мъглив, погледнете вътрешния двор на Niles Yard в Ковънт Гардън. Местните врати, дограми, скулптури, пейки и цветни лехи са боядисани във всички цветове на дъгата, а героите, които прекарват времето си тук, не им отстъпват по цвят. Nils Yard не се посещава само от хипи селфита за Instagram: тук има няколко вегетариански кафенета и магазини с био продукти, натурална козметика и ръчно изработени сапуни, както и концерти на живо и театрални представления.

Вишнивият тунел, Бон, Германия

Вълшебният тунел от вишнев цвят между Херщрасе и Байтещрасе в Бон, Германия е отворен всеки април.По време на цъфтежа на вишните, тук се провеждат панаири, фестивали и концерти, а през нощта, когато тунелът е осветен с цветни светлини, това място се превръща в може би най-романтичното място в Германия за пролетна разходка.

Хаджи Лейн, Кампонг Глам, Сингапур

В допълнение към Gardens by the Bay, статуята Merlion и Singapore Flyer, в Сингапур определено трябва да се отбиете до бохемския Haji Lane между Arab Street и Bali Lane.Haji Lane, осеяна с готини графити, помещава мини-бутици на световни дизайнерски марки и художествени галерии, смесени с модерни кафенета и традиционни ориенталски заведения за хранене.Haji Lane е Мека за сингапурските хипстъри: не пропускайте тази странна улица, ако искате да сте в тенденция с музикални, гастрономически и градски иновации.

Rue Abrevoir, Монмартър, Париж, Франция

Ресторант La Maison Rose в покрита с бръшлян розова къща на 2 Rue de l’Abreuvoir е екстракт от бохемския Монмартър. Казват, че когато тази къща все още е била с обичайния бял цвят, художникът Морис Утрило я е рисувал в лъчите на зората – прасковена.Заради това, започнали да му се подиграват – и за да не се различава реалността от картината му, темпераментният Утрило тайно пребоядисал сградата в розово една вечер.Този цвят идеално се вписва в романтичната палитра на Монмартър и е фиксиран не само по стените, но и в името на ресторанта.

„Философска пътека“ Тецугаку но Мичи, Киото, Япония

През 19 век двукилометровата алея покрай канала в Киото е наречена „Пътеката на писателите“. Тогава тук, от будисткия храм Гинкаку-джи до светилището Нандзен-джи, основателят на екзистенциалното училище в Киото, Китаро Нишида обичал да медитира, разхождайки се. В негова чест улицата под сянката на стотици вишневи дървета е преименувана на „Философска пътека“.Tetsugaku-no-michi изглежда най-красива през пролетта, когато вишневите цветове(сакура) са в пълен разцвет, и през есента, когато гората на Хигашияма на изток от канала блести с магически цветове. През пролетта, от края на март до началото на април, когато цъфтят вишните, това място става наистина вълшебно!Пешеходната пътека минава от храма Гинкакуджи (Сребърен павилион) до дзен будисткия храм Нанзенджи. Това е много популярно място сред туристите, защото е необичайно красиво. Местните също обичат да се разхождат тук, тъй като японците имат ритуал да се любуват на цветята на сакура – ​​о-ханами.

Болдуин Стрийт, Дънедин, Нова Зеландия

359-метровата улица Болдуин в новозеландския град Дънедин е официално вписана в Книгата на рекордите на Гинес като най-страхотната улица в света. Издига се доста рязко от 30 метра до 100 метра надморска височина, като в най-опасния участък го прави под ъгъл до 19 градуса.От края на 80-те, състезанието Baldwin Street Gutbuster се провежда всяка година на улица Baldwin: участниците първо тичат нагоре по улицата, а след това се плъзгат надолу, опитвайки се да счупят рекорда за скорост. Мястото, освен това е популярно не само сред феновете на необичайните селфита, но и сред екстремните хора. На какво само не се спускат по Болдуин Стрийт – на мотоциклети, велосипеди, скейтбордове, та дори и на кофи за боклук и хладилници! А от 2002 г. тук се провежда „Бонбонено състезание“: бонбоните се номерират и спускат по улицата – печелят тези, които първи се озоват в специална фуния.

Източник: skyscanner.ru

Изображение: planetofhotels.com

Share With: