HomeМЕСТАНай-красивите и стари кафенета в Европа

Най-красивите и стари кафенета в Европа

кафенета

Най-красивите и стари кафенета в Европа

Кафенетата са се превърнали в нещо повече от заведение, в което отиваме да изпием едно кафе и да хапнем нещо малко. Това е мястото, на което се социализираме, работим и учим. Искаме кафето да е хубаво,   да е приятна обстановката и добра компанията. Толкова сме свикнали да посещаваме вериги като Starbucks, Costa и т.н., че забравяме онези, старите кафенета, изпълнени с история и красота.

Кратка история на кафенетата

Кафенето представлява малко място, в което се сервират напитки и храни,  като менюто обичайно има не голям набор от предложения. Първоначално в такъв тип места сервирали само кафе, но това се променило с времето. Английският термин „café”, който е заимстван от френския език, всъщност произлиза от турската дума „kahve“, което означава кафе. Смята се, че първото кафене е отворено през 1550 г. в Константинопол. По-късно, през 17-ти век, кафенета се появяват и в Италия, Франция, Германия и Англия.

Ако и вие, като нас, обичате да пътувате и да пиете кафе, задължително трябва да посетите поне едно от тези кафенета в Европа, които ще ви впечатлят с история и красота.

Флориан, Венеция

Разположено на площад Сан Марко, кафене Флориан е едно от най-популярните места да изпиете своето еспресо, когато сте във Венеция. Според официални документи, то е отворило врати през 1720 г. и е било само с две стаи. Флориан е било единственото кафе, в което са се допускали жени по онова време. Редица известни личности са посещавали мястото, сред които Гьоте и Казанова.

Снимка: Andia/ Universal Images Group via Getty Images

Ню Йорк кафе, Будапеща

Архитектурата в столицата на Унгария е забележителна и  кафе Ню Йорк кафе не прави изключение. То се намира в хотел Ню Йорк Палъс, който е една от най-красивите сгради в Будапеща с интересната си фасада. Когато влезете в кафенето няма как да не останете впечатлени, пренасяте се в друго време с изисканата атмосфера, жива музика и специално обслужване. Дизайнът е на архитекта Аладжъс Хаусман и ако можем да го опишем с няколко думи, то това са злато, блясък и класа.

Кафе Лувър, Прага

Това кафене отваря врати през 1902 г. в Прага и някои от най-известните световни личности са го посещавали, например Алберт Айнщайн и Франц Кафка. На първия етаж на сградата се помещава кафенето, а на втория ресторант. Интериорът не е нещо специално, но със сигурност да пиете кафе на мястото, на което Айнщайн е идвал, е достатъчна причина да го посетите.

Снимка: сайт Cafe Louvre

Кафе Комерсиал, Мадрид

Кафе Комерсиал отваря врати през 1887 г., а мястото получава своето име, защото много бизнесмени са го посещавали. Освен че е предлагало хубаво кафе, Комерсиал е сред първите кафенета, които наемат жени за сервитьорки. През 1953 г. мястото претърпява голям ремонт и дизайнът, който може да видим днес, датира от тогава. Специалитет на кафенето е топлият шоколад и чурос.

Снимка: Cafe Comercial

„Кафето – любимата напитка на цивилизования свят“ – Томас Джеферсън

Ако търсите вдъховение за бъдещи пътешествия, можа да разгледадете и най-красивите и необикновенни улици в света тук

Share With: