HomeИНТЕРЕСНО15 хитрини за съхранение на храна, която да издържа два пъти по-дълго

15 хитрини за съхранение на храна, която да издържа два пъти по-дълго

хитрини за съхранение на храна

15 хитрини за съхранение на храна, която да издържа два пъти по-дълго

Няма по-голяма болка от тази, да изхвърлиш в кошчето за боклук неотворена торбичка с увяхнали зелени салати. Изхвърлянето на развалена храна е истинско изпитание. 

Съветите за съхранение на храна могат да ви спестят пари и време. Независимо дали разполагате с ограничен бюджет и трябва да сте сигурни, че храната ви ще издържи до следващата заплата, или просто се ужасявате от мухлясал хляб, да научите как да съхранявате правилно храната си, е първата линия на защита срещу ненужното разхищение на храна. Ето няколко гениални хитрини за съхранение, с които храната ви ще издържи два пъти по-дълго.

Измийте плодовете си в оцет,
за да ги предпазите от мухлясване

Изплакването на горските плодове във вода и оцет може да предотврати появата на мухъл. Пресните горски плодове са вкусни, но могат да бъдат и скъпи. Запазете тези плодови съкровища от мухъл, като изплакнете плодовете си в разтвор на вода и оцет, веднага щом ги вземете от магазин. Използвайте една част оцет на 10 части вода.

Увийте дръжките на бананите във фолио,
за да забавите узряването им

Увиването на дръжките в найлоново фолио ще ограничи излагането на плода на въздействието на газове. Можете да запазите свежестта на бананите с дни по-дълго, като отделите всеки плод от грозда и увиете дръжките му в найлоново фолио. Това е така, защото бананите отделят етиленов газ от дръжките си, който ускорява зреенето. С увиването на дръжките им в найлоново фолио ограничавате излагането на плодовете на този газ.

Поставете морковите в пясък или дървени стърготини,
за да останат хрупкави

Поставянето на моркови в пясък или дървени стърготини е метод, наречен „притискане“. Въпреки че вероятно ви се струва неинтуитивно да заровите красивите си моркови в пясък или дървени стърготини, всъщност това е разумен начин да запазите пресните кореноплодни зеленчуци годни за консумация в продължение на месеци. Според Световния музей на морковите този метод се нарича „притискане“ и работи най-добре, когато морковите са в добро състояние и могат да се съхраняват на хладно и влажно място, като например мазе или изба.

Използвайте нарязан хляб,
за да предпазите тортата от застояване.

Поставянето на хляб за сандвичи върху тортата ще запази влажността. Този съвет е нетрадиционен, но работи. Можете просто да поставите една или две филийки върху незамръзнала торта или да притиснете филийките към изрязаната част на замръзналата такава. Филийките хляб ще изсъхнат бързо, но тортата ще остане влажна.

Замразете пресни билки в зехтин,
за да ги съхраните за по-късно.

Зехтинът предотвратява покафеняването и изгарянето във фризера. Нищо не е толкова райско, колкото ароматът на прясно откъснати билки, но някои сортове са склонни бързо да повяхват и да се развалят. Ако разполагате с повече пресни билки, отколкото изисква рецептата, излишъкът замразете в зехтин с помощта на тава за кубчета лед.

Зехтинът помага за предотвратяване на покафеняването и съхранението във фризера по-добре от водата. Когато сте готови да готвите, просто извадете кубче и го разтопете на слаб огън. Този метод се използва най-добре с по-здрави билки като розмарин, мащерка, градински чай и риган. По-деликатните билки като босилек и мента няма да издържат толкова добре на замразяване.

Натрийте авокадо с лимонов сок,
за да предотвратите покафеняването му.

Киселинността на лимоните ще попречи на авокадото да покафенее. В интернет има почти толкова съвети за това как да предотвратим покафеняването на авокадото, колкото авокадо има на Земята. Оказва се, че аскорбиновата киселина в лимоновия сок понижава рН на повърхността на авокадото, като го прави по-кисело. Тази киселинност възпрепятства ензимите в откритите участъци да направят авокадото кафяво.

Покрийте останалото гуакамоле със спрей за готвене или слой вода,
за да го запазите свежо.

Спреят за готвене ще попречи на въздуха да влезе в контакт с гуакамолето и да го направи кафяв. Гуакамолето може да стане кафяво и неапетитно само за миг. За да не се развали толкова бързо, трябва да покриете горната част на гуакамолето с тънък слой спрей за готвене или хладка вода. Това ще помогне на въздуха да не влезе в контакт с авокадото и да го направи кафяво.

За картофите и други продукти


Лукът може да ускори покълването на картофите. Картофите и лукът не са добри съседи. Картофите винаги трябва да се държат отделно от лука, тъй като газовете от него всъщност могат да ускорят покълването на картофите. Съхранявайте картофите си на хладно, тъмно и сухо място, за да удължите максимално живота им.

Но съхранявайте картофите и ябълките заедно. От друга страна, ябълките ще спрат покълването на картофите. Съхраняването на ябълките заедно с картофите ще помогне на картофите да оцелеят още една-две седмици. Подобно на повечето други продукти, ябълките отделят етиленов газ. Този газ предизвиква бързото узряване и гниене на други плодове и зеленчуци. Същият този етиленов газ обаче всъщност пречи на картофите да покълнат.

Замразете доматеното си пюре в пластмасова торбичка,
за да предотвратите изхвърлянето му

Сложете доматеното си пюре в малки пакетчета и след това ги замразете, за да предотвратите развалянето му. Ако не сте склонни да изразходвате цели туби с доматено пюре наведнъж, този хак е идеален начин да предотвратите бързото разваляне на неизползваната част в хладилника. Съдържанието на тубичката трябва да се изсипе в найлонова торбичка и след това да се раздели пастата на правоъгълници с помощта на пръстите си. Поставете я във фризера и просто вземете един сегмент, когато имате нужда от него.

Увийте целината в алуминиево фолио,
за да остане хрупкава

То може да помогне за запазване на свежестта й. Целината трябва да се съхранява в хладилник, но не трябва просто да я хвърляте в контейнер или да я покривате с найлоново фолио. Алуминиевото фолио е по-добрият избор, защото позволява на етиленовите газове да излязат, за разлика от пластмасовите варианти за съхранение.

Запазете марулята от увяхване,
като я затворите в буркан

Марулята трябва да се съхранява в буркан. Мокрите зелени салати са ужасна гледка. Спрете марулята си да увяхва преди да й е дошло времето, като я съхранявате в запечатан буркан. Приготвянето на марулята и съхраняването ѝ в стъклен буркан в хладилника ще предотврати загубата на хрупкавост.


Share With: